fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het radiodagboek van 31 augustus – 244 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1974 

Miljoenen Vlaamse en Nederlandse huiskamers reageren emotioneel op het afscheid van diverse zeezenders. Na een indrukwekkende redevoering van Rob Out stopt Radio Veronica om 18:00 uur met uitzenden. De Engelstalige ploeg van Radio Atlantis neemt om 19:00 uur afscheid. Ferry Maat, John de Mol Senior en de medewerkers van Radio Noordzee Internationaal ronden om 20:00 uur een tijdperk af.

1998 

– VT4 start om 09:00 uur met testuitzendingen op AM 1296 kHz. Karen de Visscher en Ton Schipper (foto bovenaan) brengen korte aankondigingen.

– Chris Cleeren, de netmanager van VRT-radio, bekent dat de directie de oprichting van een zevende net met easy listening en soft popmuziek overweegt.

2001 

De Raad van State doet uitspraak in de zaak Finnpage versus het Vlaamse Commissariaat voor de Media. Het advies van de auditeur, de vertegenwoordiger van de Belgische Staat in deze zaak, wordt gevolgd. Het verzoek om een directe schorsing van de lopende procedure voor de verdeling van de Vlaamse etherfrequenties op dringende gronden, blijft afgewezen.

2002 

Tijdens de laatste werkdag van Jan Hautekiet bij Studio Brussel is er, als verrassing, nog één keer het programma ‘Hallo Hautekiet’ te horen tussen 13:00 en 16:00 uur. Vanaf maandag 2 september gaat hij als nethoofd bij Radio 1 aan de slag.

2003 

Radio KRC van de Genkse voetbalclub introduceert een live streaming op het internet. De sportuitzending is drie uur vooraf tevens via de 107.4 MHz van GRK te volgen.

2004 

Er worden nieuwe plannen gesmeed om het voormalige zendschip van Radio Veronica uit Antwerpen weg te halen en naar Nederland terug te brengen. Ad Bouman wil de Norderney naar de haven van Scheveningen verslepen en zoekt daarom steun bij het Haagse gemeentebestuur.

2005 

– De uitzendingen van Extra Gold komen nu vanuit Koksijde en zijn voor het eerst in stereo te beluisteren.

– Must FM pakt vanaf 5 september met een nieuwe programmering uit waarbij de accenten op ruime regionale informatie, interactiviteit en een verjongd muziekformaat liggen. Zo komt er elke zondag tussen 10:00 en 11:00 uur een magazine waarbij de industriële en economische sectoren in het zendgebied worden toegelicht.

– BFM België breidt op 5 september het aantal lokale programma’s fors uit. Medische, culturele, economische en industriële onderwerpen moeten het station méér luisteraars opleveren. Er wordt ook meer met de Waalse, Brusselse Kamer van Koophandel, gespecialiseerde magazines en met ondernemingen samengewerkt.

1995 

Veronica zendt voor de laatste dag als publieke omroep uit. Om middernacht wordt het station commercieel.

2000 

– De Volkskrant meldt dat Rob Stenders op 1 januari aanstaande als ochtendjock bij 3FM vertrekt. Hij onderhandelt over een nieuwe plaats binnen de programmering.

– 1584 The Bells wordt vanaf 18:00 uur Radio Paradijs. De initiatiefnemers willen de ontstane verwarring over de vorige naam uit de wereld helpen.

– Nauwelijks een half jaar na de breuk praten de Holland Mediagroep en Veronica opnieuw met elkaar. Men onderzoekt de mogelijkheden om de verlieslatende televisiezender Fox TV over te nemen.

2001 

– Monique de Vries van Verkeer en Waterstaat en Rick van der Ploeg van Media gaan niet in op de wens van een Kamermeerderheid om de FM-frequenties voor de commerciële radiostations via een vergelijkende toets te verdelen. Beide politici noemen het idee niet slecht maar het tijdstip is verkeerd gekozen.

– Radio 192 wordt naar aanleiding van de sluiting van de zeezenders op 31 augustus 1974, één dag lang Radio Veronica. Een aantal oud-medewerkers, waaronder Eddy Becker en Cees van Zijtveld, brengen de sfeer van weleer terug.

2002 

De publieke omroepen bergen de plannen voor een nieuwszender op. De door het kabinet aangekondigde bezuinigingen van 28 miljoen zijn een flinke streep door de rekening.

2003 

Wanneer om 18:00 uur de wekker van zeezender Veronica weer tikt, wisselt de Gouwe Ouwe Zender van naam in… Veronica. Rob van Someren start na een toespraak van Sky Radio-directeur Ton Lathouwers en Ome Bull Verwey de officiële uitzendingen. De eerste plaat is ‘Alive And Kicking’ van The Simple Minds uit 1985.

2005 

Radio Noordzee FM neemt afscheid en wordt om 20:30 uur Qmusic.

2006

– De zware sportkalender legt Radio 1 geen windeieren. De luistercijfers over de maanden juni en juli laten voor de nieuws- en sportzender van de publieke omroep een stijging van het marktaandeel met 0,5% zien. Ook Qmusic en Sky Radio boeken winst. De nonstop muziekzender wordt een regelrechte bedreiging voor Radio 2. De nieuwelingen Caz! en Slam!FM blijven ontgoochelen.

– Robin Velderman, die in het verleden bij Radio 538, Slam!FM en bij Yorin FM werkte, wordt de nieuwe namiddagjock van Dolfijn FM op het eiland Curaçao. Hij volgt Sem Chouika op.

– Rob Stenders neemt opnieuw afscheid van 3FM. Hij presenteert voor het laatst tussen 12:00 en 14:00 uur.

1967

Het onafhankelijke bestuur van het Britse eiland Man tekent de anti-zeezenderwet. De bevoorrading van Radio Caroline North wordt nu vanuit de haven van het Ierse Durnbar geregeld. Naargelang de weersomstandigheden duurt de reis naar het zendschip achttien uur tot vier dagen.

1997

Tijdens de laatste dag van de tijdelijke licentie draait Radio Caroline uitsluitend nonstop klassieke muziek. Het plotse overlijden van Prinses Diana tijdens een ongeluk in een Parijse tunnel lag aan de basis van deze drastische programmawijziging.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 700: Bier, Breaker, Jam (video)

Dit moet wel Belgisch zijn: een podcast over bier. Ook Twitter lijft een podcast-platform in. Lees verder

Blad 699: Qmusic, Joepie en S.I.S. (video)

En Vincent, die trok er zich allemaal niks van aan. De 'testaflevering' die toch nog Lees verder

Het radiodagboek van 31 december – 365 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 29 december – 362 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 27 december – 360 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Viva for Live haalde 7.061.534 euro euro op

Gedurende net geen volle week schakelde VivaCité een versnelling hoger om de schrijnende en de Lees verder

Het radiodagboek van 23 december – 356 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Veiling ‘Viva for Life’ goed voor € 36.200 (video)

Een glazen huis, drie presentatoren en een groep gedreven medewerkers, meer was er niet nodig Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Dit was RadioVisie’s week 35 in 2020

Wallonië: NRJ strikt ex-Miss België Julie Taton

Het is vandaag 30 augustus… 1980 (audio)

Sluiten