fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het radiodagboek van 30 september – 273 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1973

Na de gebruikelijke programma’s van Radio Atlantis, uitzendend vanaf de MV Mi Amigo, start een nieuw Nederlandstalig programma onder de naam van Radio 385. Het gaat om een eerste test voor het project van de Belgische zakenman Sylvain Tack.

2000 

Dick Verheul (foto bovenaan) opent om 07:00 uur de Mi Amigo Revival via de kabelfrequenties van Radio Magdalena.

2001

– TOPradio en Mango kunnen de nationale programma’s opnieuw tot bij de lokale afdelingen sturen. De problemen met de Eutelsat-satelliet zijn definitief opgelost.

– Radio Maeva FM start testuitzendingen via het internet. Ondertussen melden zich diverse stations die de programma’s willen overnemen.

2002 

– Qmusic, het nationale commerciële radiostation van de Vlaamse Mediamaatschappij, stelt de nieuwe najaarsprogrammering voor. Die wordt nog beter afgestemd op de wensen en op de behoeften van de luisteraars. Het nieuwe schema gaat op 7 oktober in.

– Bjorn Verhoeven is één van de nieuwe namen in de kersverse najaarsprogrammering van TOPradio. Hij zal elke dag tussen 17:00 en 20:00 uur ‘Verhoeven Unlimited’ verzorgen.

– De alarmerende situatie van BFM, de Franse economische nieuwszender met afdelingen in Wallonië, zorgt voor onrust bij het personeel. In afwachting van meer duidelijkheid over een mogelijke overname, plant men een staking op 2 oktober vanaf 05:30 uur.

– C-Dance in Gent keert na een onderbreking van enkele dagen terug. De geluidskwaliteit en het zendvermogen zijn gevoelig verbeterd.

2004 

– Johan Persyn, Grim Vermeiren en Jan Vanvinckenroye verdwijnen uit de programmering van 4FM. Er worden geen nieuwe presentatoren aangeworven.

– Traffic FM uit Antwerpen start een origineel initiatief. Via een 070-nummer kan men de meest actuele verkeersinformatie opvragen.

– Het Waalse regionale Radio Antipode begint in Waterloo de uitzendingen op 94.2 MHz.

1972 

– Vanaf de mv Mi Amigo , voor anker voor de kust van Scheveningen, zijn er testuitzendingen te horen met een vermogen van 10 kW op 1187 kHz. Het gaat om non stop muziek.

– Nadat een station in het Zwitserse Beromünster had gedreigd om het vermogen op 192 meter op te drijven, wijkt Radio Veronica om 12:30 uur, na een reeks nachtelijke testuitzendingen, naar 538 meter uit. Na het plaatsen van een nieuwe antenne wordt de frequentie om 13:00 uur in gebruik genomen. Tot ieders verrassing neemt Radio Northsea International de vrijgekomen 192 meter meteen in. Op die manier wil men de adverteerders laten weten dat men in geval van nood over een tweede zender aan boord van de Mebo II beschikt.

1988 

Phil Collins opent de officiële uitzendingen van Sky Radio, een non stop muziekstation met als thuisbasis Bussum, dat gebruik maakt van een Britse licentie.

1998 

Michael Pilarzyck verlengt zijn contract bij Radio 538 niet. Zijn televisieactiviteiten maken een combinatie met radiowerk onmogelijk. Hij blijft tot 1 november bij het jongerenstation. Jeroen Nieuwenhuize wordt reeds vanaf 1 oktober zijn opvolger.

2002 

Veertien jaar na de officiële start blijft Sky Radio met 13% marktleider in de maanden juli en augustus. Radio 538 daalde naar 10,1% en Radio 2 steeg met 0,1% van 9,9% naar 10%.

2003 

– Patty Brard krijgt een definitieve plaats bij Noordzee FM. De beruchte diva presenteert met Jasper de Vries tussen 12:00 en 15:00 uur op zaterdag en zondag.

– Radio Veronica verwacht dat Jeroen van Inkel op 1 november zal starten.

– De woordvoerder van de publieke omroep Kees Groothuis, stapt na een meningsverschil over de toekomst met voorzitter Harm Bruins Slot, op.

2005

Een rechtbank in Rotterdam bepaalt dat het ministerie van Economische Zaken in totaal dertig miljoen euro aan de commerciële stations 538, Business Nieuwsradio, RTLFM, Yorin FM, Veronica, Sky Radio, Arrow Jazz, Slam!FM en Qmusic (ex-Noordzee FM) moet terug betalen. Men acht bewezen dat de zenders bij de frequentieverdeling naast hun bod nog een extra en een onwettige geldsom, beter bekend als het ‘financieel instrument’, dienden te betalen.

1964

Radio City start na een reeks testuitzendingen vanaf het oorlogsfort Shivering Sands op AM 238 meter. Later zal men naar 299 meter uitwijken.

1967

Tony Blackburn begint om 07:00 uur de officiële uitzendingen van de publieke popzender BBC Radio One. ‘Flowers In The Rain’ van The Move wordt door ‘Massachusetts’ van de Bee Gees gevolgd. BBC Radio 2 komt met een easy listening programmering. De eerste stem is die van Paul Hollingdale. Het derde programma van de BBC wordt herdoopt in BBC Radio 3.

1974

Zuid-Wales krijgt een onafhankelijk lokaal radiostation. Het gaat om Swansea Sound, dat met de officiële uitzendingen begint.

1991

Classic FM krijgt een nationale vergunning. Het station zal licht klassieke muziek uitzenden.

2003

De populaire ontbijtpresentator van Capital FM, Chris Tarrant kondigt zijn afscheid aan. Na vijftien jaar dienst zal hij de fakkel aan de pas aangeworven Channel 4-medewerker Johnny Vaughan overgeven.

1986: Frankrijk 

De Hoge Raad van de Media wordt vervangen door het CNCL; Commission Nationale de la Communication et des Libertés.

2004: Verenigde Staten

Een New Yorkse rechter bepaalt dat Troi Torain, alias DJ Star niet voor 15 januari 2005 op de radio mag terugkeren. De inzet van de juridische procedure was een clausule in het contract met Hot 97, dat de DJ na z’n vertrek voor een bepaalde periode niet bij een ander station in hetzelfde gebied mocht herbeginnen.

2005: Denemarken

Het commerciële station van Talpa Radio haalt een luisterrecord. Dankzij een winst van 1,5% scoort 100FM een marktaandeel van 7,9%. Sky Radio, dat eerder dit jaar de non-stop muziek voor gesproken programma’s wisselde, daalde met 0,1% naar 5,7%. Met 65,9% blijft de publieke omroep DR de nummer 1.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Related Post
Blad 673: Na de crisis, Xavier & Bart (video)

Rapport uit het zuiden, maar (vermoedelijk) ook geldig in het noorden. Radiopresentator moet afrekenen met Lees verder

Het radiodagboek van 5 december – 338 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 3 december – 336 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 1 december – 334 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 30 november – 333 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 29 november – 332 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 27 november – 330 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

2013: KPMG radiostudie van Tom Evens

Op 4 november werden de resultaten van het KPMG onderzoek naar het Vlaamse radiolandschap voorgesteld. Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Blad 614: Tipik, Sky Radio, Beste Buren

Op donderdag 1 oktober start FM Goud Maasland

NRJ: een duik in 30 jaar (Belgische) hiphop

Sluiten