RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 30 oktober

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

2001:

– De ministerraad keurt het wetsontwerp over het nieuwe statuut van de regulator van de Belgische Post- en Telecommunicatiesector, goed. Het BIPT wordt omgevormd van een semi-overheidsbedrijf tot een instelling van openbaar nut met rechtspersoonlijkheid. De beslissingsbevoegdheid ligt niet meer bij de mediaminister.

– Qmusic test via de Gentse 88,6 MHz en is tot diep in Vlaanderen en tot in het Waasland te ontvangen. De muziek van de promotie-cd wordt met een korte boodschap over de start op 12/11/2001 afgewisseld. Herbert Bruynseels, Francesca Van Thielen, Bart-Jan De Praetere, Carl Schmitz, Erwin Deckers en Sven Ornelis worden de presentatoren. 

– De start van Contact 2 in Kuurne (Kortrijk) wordt een maat voor niets. De klankproblemen leveren uiteindelijk een draaggolf op.

2002:

– De klankkwaliteit bij de Torhoutse Radio Contact (107.5 MHz) is niet goed. Ook het signaal valt regelmatig uit waardoor luisteren vanaf 12:00 uur onmogelijk wordt.

– TMF Vlaanderen start een tweede satellietkanaal op 160W2.

2003: Journalist Louis Van Dievel verlaat op 1/11/2003 de VRT en trekt naar VTM in Vilvoorde. Hij was niet alleen redactiechef bij ‘Koppen’ maar ook gedurende 7 jaar eindredacteur van het journaal.

2008: Mint FM verliest de zaak omtrent de vergunning bij de Raad van State. Alle overige Waalse zenders worden afgeschakeld. De uitzendingen met een beperkte programmatie en hoofdzakelijk non-stopmuziek vervolgen via een webstream.

2009: Het netwerk Be One stopt.

1992: Wessel van Diepen, Will Luikinga en Erik de Zwart verlaten Radio 3.  Ze zullen de basis voor Radio 538 vormen.

2003: Radio Noordzee FM maakt een einde aan de groeiende geruchten over een mogelijke frequentiewissel met Radio 10. Men kondigt in één adem een grootschalige reclamecampagne aan die beide stations moet bekender maken.

2020: Sky Radio draait online en op DAB+ de allereerste kersthit. ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey wordt vooraf gegaan door de melding dat Sky radio vanaf 23/11/2020 ‘The Christmas Station’ wordt.

2021: Tineke de Nooij, één van de legendarische stemmen bij Radio Veronica, stopt definitief bij NPO Radio 5. Zij wil tijd vrij maken om te reizen. Maar zij presenteert inmiddels nu op Radio Veronica elke zaterdag en zondag van 23.00 tot 00.00 uur. 

1972: Alle Engelse dj’s bij Radio Northsea International op de ‘Mebo II’ worden ontslagen. Andy Archer en Spangles Muldoon vertrekken naar de ‘MV Mi Amigo’ van Radio Caroline.

2004: Een brand in de 153m hoge zendmast van Morborne bij Peterborough zorgt voor onherstelbare schade en voor een grote technische storing. De stations BBC Radio 1, BBC Radio 2, BBC Radio 3, BBC Radio 4, BBC Radio Cambridgeshire en Classic FM kunnen door 1,3 miljoen luisteraars niet meer ontvangen worden.

2010: Dale Winton presenteert voor de laatste keer ‘Pick Of The Pops’ bij BBC Radio 2. Hij verving vanaf 8 april 2000  Alan Freeman op zaterdagnamiddag met twee hitparade overzichten tussen 13.00 uur en 15.00 uur (Engelse tijd).  

1938: Verenigde Staten

De bewerking bij CBS Radio tot hoorspel van ‘War Of The Worlds’, de sciencefictionroman van Herbert George Wells, loopt uit de hand. Het toneelstuk van Howard Koch en geregisseerd door Orson Welles waarbij muziek door nieuwsberichten over een invasie van Marsmannen in New Jersey wordt onderbroken, lokt zoveel paniek uit dat 1,2 miljoen mensen op straat verschijnen. 12.500 kranten brengen hier verslag over uit. 

1977: Libië

De ‘Mebo II’ verlaat de havenstad Derna en keert terug naar Benghazi.

2016: Duitsland

Radio Mi Amigo International neemt een kortegolfzender op 6085 kHz in gebruik. Het station zendt elke dag overdag tussen 9.00 uur en 18.00 uur uit. De antennes in Duitsland zijn hoofdzakelijk gericht op West-Europa.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Amptec

Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx