RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 30 oktober

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

2001:

– De ministerraad keurt het wetsontwerp over het nieuwe statuut van de regulator van de Belgische Post- en Telecommunicatiesector, goed. Het BIPT wordt omgevormd van een semi-overheidsbedrijf tot een instelling van openbaar nut met rechtspersoonlijkheid. De beslissingsbevoegdheid ligt niet meer bij de mediaminister.

– Qmusic test via de Gentse 88,6 MHz en is tot diep in Vlaanderen en tot in het Waasland te ontvangen. De muziek van de promotie-cd wordt met een korte boodschap over de start op 12/11/2001 afgewisseld. Herbert Bruynseels, Francesca Van Thielen, Bart-Jan De Praetere, Carl Schmitz, Erwin Deckers en Sven Ornelis worden de presentatoren.

– De start van Contact 2 in Kuurne (Kortrijk) wordt een maat voor niets. De klankproblemen  leveren uiteindelijk een draaggolf op.

2002: 

– De klankkwaliteit bij de Torhoutse Radio Contact (107.5 MHz) is niet goed. Ook het signaal valt regelmatig uit waardoor luisteren vanaf 12:00 uur onmogelijk wordt.

– TMF Vlaanderen start een tweede satellietkanaal op 160W2.

2003: Journalist Louis Van Dievel verlaat op 1/11/2003 de VRT en trekt naar VTM in Vilvoorde. Hij was niet alleen de voorbije maanden redactiechef bij ‘Koppen’ maar ook gedurende 7 jaar eindredacteur van het journaal.

2009: Het radionetwerk Be One stopt.

1992: Wessel van Diepen, Will Luikinga en Erik de Zwart verlaten Radio 3.  Ze zullen de basis voor Radio 538 vormen.

2003: Radio Noordzee FM maakt een einde aan de groeiende geruchten over een mogelijke frequentiewissel met Radio 10. Men kondigt in één adem een grootschalige reclamecampagne aan die deze beide stations bekender moet maken.

2020: Sky Radio draait online en op DAB+ de allereerste kerstmishit. ‘All I Want For Christmas’ van Mariah Carey wordt vooraf gegeaan door de melding dat Sky radio vanaf 23/11/2020 ‘The Christmas Station’ wordt. 

1938: Verenigde Staten

De bewerking bij CBS Radio tot hoorspel van ‘War Of The Worlds’, de sciencefiction roman van Herbert George Wells, loopt uit de hand. Het toneelstuk van Howard Koch en geregisseerd door Orson Welles waarbij muziek door nieuwsberichten over een invasie van Marsmannen in New Jersey wordt onderbroken, lokt zoveel paniek uit dat 1,2 miljoen mensen op straat verschijnen. 12.500 kranten brengen hier verslag over uit.  

2016: Duitsland

Radio Mi Amigo International start een kortegolfzender op  6085 kHz in gebruik. Het station zendt elke dag overdag tussen 9.00 uur en 18.00 uur uit. De antennes in Duitsland zijn hoofdzakelijk gericht op West Europa.

1972: Alle Engelse dj’s bij Radio Northsea International op de ‘Mebo II’ worden ontslagen. Andy Archer en Spangles Muldoon vertrekken naar de ‘MV Mi Amigo’ van Radio Caroline.

2004: Een brand in de 153m hoge zendmast van Morborne bij Peterborough zorgt voor onherstelbare schade en voor een grote technische storing. De stations BBC Radio 1, BBC Radio 2, BBC Radio 3, BBC Radio 4, BBC Radio Cambridgeshire en Classic FM kunnen door 1,3 miljoen luisteraars niet meer ontvangen worden.

2010: Dale Winton presenteert voor de laatste keer ‘Pick Of The Pops’ bij BBC Radio 2. Hij verving in 2010 Alan Freeman op zaterdagnamiddag met twee hitparade-overzichten tussen 13.00 uur en 15.00 uur (Engelse tijd).

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018

RadioVisie op deze dag in 2017


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 29 oktober

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 28 oktober

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 31 oktober

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 24 september

Vandaag in 2018: Eigenaar Frits van Eerd geeft in een studio te Veghel het startschot Lees verder

Het Radiodagboek van 23 september

Vandaag in 1984: Tony Blackburn neemt na 17 jaar afscheid bij BBC Radio 1, het Lees verder

Het Radiodagboek van 22 september

Vandaag in 1970: Avro's Toppop komt voor het eerst op televisie via Nederland 1 van Lees verder

Het Radiodagboek van 21 september

Vandaag in 1979: De MS Magdalena van Radio Mi Amigo wordt losgetrokken en naar de Lees verder

Het Radiodagboek van 20 september

Vandaag in 1997: ‘RadioVisie’ is voor het eerst online. Na een test wil men met Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx