RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 30 mei

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1973: Er zijn tweetalige testuitzendingen op de ‘MV Mi Amigo’ via AM 773 kHz en op AM 1187 kHz. De ontvangstrapporten komen massaal binnen.

1977: Radio Mi Amigo zendt de ‘Flashback Top 100’ uit. Deze wordt door Michelle, Haike Debois en Stan Haag gepresenteerd.

2002: In een interview met Canvas geeft ‘Zillion’-baas Frank Verstraeten toe dat hij de aandelen van ‘Think Media’ enkele dagen voor de toekenning van de nationale radiolicenties met voorkennis aanschafte. Dit gebeurde na een telefonisch gesprek met hooggeplaatste personen waarin werd verteld welke kandidaten de licenties kregen.

2011: Paul Vandenbussche (89), de eerste administrateur-generaal van de BRT, sterft. Hij stond tot 1986 aan het hoofd van de openbare omroep. De ex-medewerker bij een ‘CVP’-kabinet werkte in 1960 mee aan de wet, die het Nationaal Instituut voor de Radio-omroep (‘NIR’) omvormde tot BRT.

2018: Het West-Vlaamse Radio Kompas in Koekelare en in Oostende zet op vrouwelijk talent in. De gastpresentaties van Perla Vanbelle vroegen duidelijk om meer. Cindy Sioen en Aimie Wydooghe staan klaar om hun eerste stappen te zetten.


2001: SBS en Veronica blijven over een verregaande vorm van samenwerking praten. De onderhandelingsperiode is daarom verlengd tot 15/6/2001. SBS dacht einde mei meer duidelijkheid te kunnen verschaffen maar men is het nog niet eens over de financiën, internetactiviteiten en de bedrijfsstructuur.

2002: Ron Bisschop (Johan Visser bij Radio Mi Amigo) start vanaf 1/6/2002 bij Radio 192. Hij combineert dit met zijn werk voor Talkradio en voor Kink FM.

2003: Op de site van Radio 10 FM verschijnt een onduidelijke boodschap over de nabije toekomst. Het station kan aanvankelijk op FM blijven maar de volledige zekerheid is er niet.

2007: Het College van het Beroep voor het Bedrijfsleven beslist dat 100% NL in de ether mag blijven. Zo komt een einde aan een polemiek van 4 jaar.

2017: Groot Nieuws Radio kan niet meer gebruik van de AM-zender en van de ruim 200 meter hoge masten bij Zeewolde in de Flevopolder maken. De maatschappij ‘Omroepmasten’ heeft immers in de overeenkomst laten opnemen dat zij het opstelpunt Zeewolde vanaf 1/9/2017 sluit.

1970: Daar de Britse regering gedurende weken Radio Northsea International op de ‘Mebo II’ stoort, houden honderden fans een demonstratie voor het gebouw van ‘The Post Office’, waar de verantwoordelijken voor het communicatieverkeer zetelen.

2017: Nadat hij in 1993 de deur van BBC Radio 1 achter zich dicht trok, keert Gary Davies bij de Britse publieke omroep terug. Hij duikt op bij de marktleider BBC Radio 2.

2014: Het Amerikaanse bedrijf Discovery wordt meerderheidsaandeelhouder bij Eurosport, de marktleider voor sportentertainment De onderneming bezit 51%  in plaats van 20% van de internationale sportzender.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx