fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Het radiodagboek van 30 maart – 090 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1924

De Belgische Radio brengt, na het dagelijkse concert het allereerste krantenoverzicht. Dat omvat de recentste artikels.

1974

In Brugge debuteert de Mi Amigo Drive-In-Show in samenwerking met de Free Radio Association.

1979

Tijdens de opname van het eerste officiële programma van de Kortrijkse vrije Radio Zuid, dat pas twee dagen later zou worden uitgezonden, grijpt de BOB al in. Centrale presentator Tom Bremer (foto bovenaan) laat de microfoon open staan zodat alle gebeurtenissen worden opgenomen. De BOB doorzoekt het huis en neemt een niet werkende zender in beslag.

1989 

Het in 1986 vrijgegeven zendschip de Magda Maria van het Nederlandse Radio Paradijs belandt in Zeebrugge. Enkele dagen later zal het vaartuig definitief gesloopt worden.

2001

De groepen rond Radio Contact en NRJ richten de maatschappij Nieuw Radio Vlaanderen op. Achteraf blijkt het om een goed georganiseerde aprilvis te gaan.

2002

– NRJ-Vlaanderen, dat met financiële problemen kampt, geniet interesse uit Amerikaanse hoek. Een investeringsmaatschappij wil het netwerk overnemen. Men wacht op de beslissing van de advocaten en de curatoren.

– Het gerecht wil de rol van de drie magistraten van het Vlaamse Commissariaat voor de Media (VCM) tijdens de toekenning van de landelijke vergunning aan 4FM uitspitten. Het onderzoek concentreert zich hoofdzakelijk op de vraag of er een link is naar mogelijke beursmanipulatie door gedelegeerd bestuurder Maurice De Velder van Mediagroep Think Media.

2003 

Leen Demaré en Tom Coninx krijgen televisieopdrachten. De presentatrice van Radio Donna verzorgt het programma ‘Smaak’ bij Vitaya, daarbij maakt een kok, met een betere fles wijn, een gerecht klaar. De Studio Brussel-man presenteert ‘Voxpop’ dat in de plaats van de ‘Mediamadammen’ van VT4 komt.

2004

– De Waalse deelregering keurt het nieuwe frequentieplan goed. Zo effent men het pad voor zes gewestelijke radiostations, tachtig onafhankelijke zenders en dertig campusradio’s die met zwakke vermogens mogen uitzenden. Men hoopt in de loop van het najaar de verdeling af te ronden.

– Het bericht over de komst van Jurgen Verstrepen bij het Vlaamse Blok wordt afgezwakt. Hij zal enkel als onafhankelijke op de Antwerpse lijst staan voor de komende verkiezingen.

2007 

– Het weekblad Knack onthult de eerste details over de grondige wijzigingen bij Radio 1, die op 2 september van kracht worden. Zo blijft de eucharistieviering op zondagmorgen tussen 10:00 en 11:00 uur, ondanks enorm protest, behouden. Het station zal als een ‘vlotte nieuwszender’ geprofileerd worden.

– Er komt nog dit jaar, volgens de Vlaamse Mediaminister Geert Bourgeois (NVA), een mini-erkenningsronde voor zestien frequenties die tijdens de toekenning van de vergunningen in 2004 niet werden ingevuld. De officiële aankondiging verschijnt waarschijnlijk einde april in het Staatsblad. De erkenningscriteria worden, in vergelijking met de vorige ronde, tot nieuws uit de eigen streek en de lokale gebondenheid, beperkt.

– Het signaal van TOPradio op 107.5 MHz in Nazareth-Eke wordt door de programma’s van MFM vervangen.

1979

De Amsterdamse populaire piratenzender Radio Unique breidt de programmering op de kabelfrequentie 97.4 MHz uit. Er wordt voortaan op vrijdagmorgen om 07:00 uur met Rob Hudson gestart.

1989 

Het in 1986 vrijgegeven zendschip de Magda Maria van Radio Paradijs belandt in Zeebrugge. Enkele dagen later zal het vaartuig definitief gesloopt worden.

1999

Het Commissariaat voor de Media geeft de VARA een boete van 5.445 euro. Rob Stenders had door middel van een wedstrijd via 3FM de luisteraars opgeroepen om de single van de band Nillson ‘My Brain’s Down’ aan te schaffen. Hij of zij die de meeste exemplaren had gekocht, won een ontmoeting met Volumnia, de groep van zanger Xander de Buisonjé en achtergrondzangeres Birgit, de vriendin van Rob Stenders.

2001 

– Er komt beweging bij Radio Nationaal. Bij de nieuwe programmering verhuist Bart van Leeuwen van de namiddag naar de ochtend (07:00-10:00 uur) terwijl Karel van Cooten voortaan tussen 10:00 en 12:00 uur zit. Bob van Dam en René Verstraeten, die zich gedurende een lange tijd over de internetuitzendingen ontfermde, ronden de werkdag tussen 12:00 en 19:00 uur af.

– Bij Sky Radio in Naarden wordt een bijzondere verjaardag gevierd. Het is immers 12,5 jaar geleden dat het non-stop muziekstation in de lucht kwam.

2004 

De steunzender van RTLFM in het Limburgse Hulsberg (92.1 MHz) kampt met technische problemen en is bijna niet te ontvangen. Pas tegen 16:30 uur wordt het euvel verholpen.

2005

Door een burnout van Dennis Ruyer wijzigt Radio 538 de programmering. Lindo Duvall verzorgt tijdelijk ‘Greatest Hits’ terwijl Rick van Velthuyzen ‘Rickmiddenindenacht’ tussen middernacht en 03:00 uur zal presenteren.

2006

– 100%NL, dat via een juridische procedure naar een landelijk FM-pakket hengelt, start via DAB voor de omgeving van Groot-Amsterdam.

– Caz wordt de nieuwe naam voor Yorin FM, aldus directeur Gerard Timmer tijdens een interview met de Nederlandse Volkskrant.

– Slam!FM verlaat de studio’s aan het industrieterrein nabij het treinstation van Sloterdijk en vertrekt naar het Wisseloordse complex nabij Hilversum.

1964

Radio Caroline ontvangt klachten over communicatiestoringen tussen de reddingsschepen, de lichtboten en het vaste land. De Britse regering vraagt Panama om de registratie in te trekken.

2004

Het Britse radiomonument, de 95-jarige Alistair Cooke overlijdt. Deze medewerker van Radio 4 debuteerde bij de publieke omroep in 1946 met ‘Letter From America’, een programma over de Amerikaanse geschiedenis en de actualiteit. Er werden liefst 2869 afleveringen van uitgezonden over een periode van 58 jaar.

2006

GCap Media blaast een rechtszaak tegen de OFCOM over een DAB-multiplex af. De Britse Mediawaakhond deed, volgens de krant The Independent, de nodige toegevingen.

1922: Verenigde Staten

De Amerikaanse middengolfstations stapelen zich op. KGY-AM in Olympia (Washington) en WWL-AM in New Orleans (Louisiana) starten met officiële uitzendingen.

1992: Israël

The Voice Of Peace van Abie Nathan zendt met een zender van 50 kW uit. Zo is het station nu in heel Israël te ontvangen.

1998: Frankrijk

De PDG van Europe 1, Jacques Lehn beschuldigt NRJ ervan het zopas overgenomen RMC tot een muziekstation te willen omvormen. De kersverse eigenaar van de Monegaskse zender kondigt zeventig journalisten aan die voor 35 uur lokale informatie zullen zorgen.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 8 augustus – 221 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 567: Sport, Eric en Annemie (video)

De 'sporzamannen' van de radio kunnen het ook op televisie Eerbetoon: radiostudio werd opgedragen aan Lees verder

Blad 562: Radiopiraat, radiojournalist & radiojingles (audio & video)

Wat dacht u van een rapport over ‘illegale radio’ uit 1988, als vakantielectuur?Hij werkte voor Lees verder

2008: Bourgeois tevreden over optreden BIPT

Vlaams minister van Media Geert Bourgeois is tevreden dat het Belgische Instituut voor Postdiensten en Lees verder

Het radiodagboek van 29 juli – 211 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 557: Webradio, offshore radio en AM-radio

Steun voor webradio's en een prima zoekplaats voor muziekliefhebbersEr gaat nog meer schoon radiovolk naar Lees verder

Het radiodagboek van 21 juli – 203 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 20 juli – 202 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, deejays, groot-brittannië, lokale radio, middengolf, nederland, offshore, usa, vrt
Qmusic draait vanaf morgen enkel op verzoek

2019: Afscheid van een radiolegende (video en audio)

Goldies Radio – ‘Mensen verbinden’

Florent Luyckx weg bij Radio Veronica

Het is vandaag 29 maart… 1975 (audio)

2012: StoryFM officieel van start (audio)

Sluiten