fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Het radiodagboek van 30 juni (181)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1974

– Technische problemen verplichten Radio Atlantis om de uitzendingen rond 10:30 uur te staken. Peter de Vries slaagt er in om via Nederlandse en Engelse zendamateurs technicus John Harding te bereiken. Die levert de gewenste onderdelen. Het station herneemt, na de nodige herstelwerken, om 19:00 uur de programma’s.

– De geplande start van Radio Benelux vanaf de MV Peace via 210 meter middengolf valt in het water. Eigenaar Abie Nathan slaat de verhuur van het schip aan Belgische geldschieters af. 

2002

Kristien Moers start bij Qmusic. Vroeger werkte ze bij Radio Contact 2, Vitaya en Radio Donna.

2003

Omdat de sportzender van de VRT 927 Live niet over de uitzendrechten beschikt, kunnen de tennisfans de prestaties Kim Clijsters en Justine Henin vanuit Wimbledon tijdelijk niet meer volgen.

2004

– 4FM, Qmusic, TOPradio en Radio Contact dienen bij de afdeling State Aid van het Directoraat Generaal IV (Competition) van de Europese Commissie een klacht tegen de VRT in. Men verwijt de openbare omroep dat men reclameruimte verkoopt aan dumpingtarieven, naargelang de doelgroep. Op die manier probeert de VRT de private zenders uit de markt te drukken.

– Maeva FM dat in Oost-Eeklo start, staakt de uitzendingen via de frequentie van Radio Oud-Turnhout. Dit station zal binnenkort een eigen product beginnen.

2005 

De voormalige landpiraat Lazer, die in het verleden tijdens het weekend housemuziek uitzond, keert terug via de Antwerpse frequentie van TOPradio (106.3 MHz).

2006 

Op 104.3 MHz maken de DJ-sets van FG DJ radio om 22:30 uur plaats voor Contact +.

2004 

Om 16:00 uur wordt op 1008 kHz, de voormalige middengolffrequentie van Radio 1, de zender opnieuw aangezet. Dit keer ten behoeve van Radio 10 Gold. Om 18:20 uur is ‘Im A Train’ van Albert Hammond als eerste plaat te horen. Om 20:00uur maakt het station voor de eerste keer gebruik van de nieuwsservice Novum met onder meer Pieter Hooghiemstra en Anneloes De Haan. Beiden werkten ooit voor Radio 10.

2006 

– Het College voor het Bedrijfsleven bepaalt om 11:00 uur dat RTLFM op vrijdag 7 juli alle etherfrequenties aan 100%NL moet afstaan.

– 2HMedia, het investeringsbedrijf van Lex Harding, Ruud Hendriks en Marcel Dijkhuizen, wordt volledig eigenaar van Slam!FM. De maatschappij nam de resterende 33% aandelen van ID&T over. Afgelopen maandag 26 juni won 2HMedia een kort geding over deze kwestie in Amsterdam.

2007 

– Arrow Classic Rock neemt om middernacht de FM-frequenties van Caz! in gebruik.

– De opvolger van het commerciële televisiestation Tien, dat door RTL werd overgenomen, zal RTL8 heten. In de loop van de maand juli zal men een definitieve programmering bekend maken.

– Rob Stenders (foto bovenaan) presenteert tijdens de komende vakantiemaanden bij Radio 2 ‘Spijkers met koppen’ ofwel ‘Zomerspijkers’. Het licht satirische programma bestaat uit een gesprek met een bekende Nederlander over onder meer haar of zijn favoriete muziek.

– Isabelle Brinkman zet haar eerste stappen bij het landelijke station 100%NL. Tussen 19:00 en 22:00 uur combineert zij voorlopig eenmalig muziek met actualiteiten.

1998 

Sebastien Cauet neemt afscheid van Skyrock. Hij wordt op 1 september één van de sterkhouders van NRJ.

2003

RMC, Radio Monte Carlo neemt de economische nieuwszender BFM over.

2006

France Inter zendt voor de laatste maal de talkshow van Macha Allo Macha uit. Na 29 jaar wordt het zeer populaire programma afgevoerd omdat de presentatrice niet meer aan het gewenste profiel van het station beantwoordde. 

1962: Zweden

Een maand voordat de Scandinavische anti-zeezenderswet ingaat, besluit de directie van Radio Nord om het station definitief uit de lucht te halen. 

1970: Verenigd Koninkrijk

De stoorzender uit Canewdon die Radio Northsea International dwarsboomt, wordt door een krachtbron met nog meer vermogen uit Rochester vervangen.

1987: Verenigde Staten

Het New Yorkse WFAN-AM wordt het allereerste radiostation dat uitsluitend sportnieuws en diverse aanverwante reportages brengt.

2005: Denemarken

Radio 100FM van Talpa, de mediamaatschappij van John de Mol is in Denemarken opnieuw marktleider. Dankzij een stijging van 0,4% wordt 6,7% marktaandeel gehaald. Concurrent Sky Radio verliest 2,5% en belandt op 4,8%. Het regionale P4 en P3 boeken ook vooruitgang respectievelijk 1,2% en 2,7%. Hierdoor komen de stations op 39,7% en 21,4% uit.


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Tot spijt van wie het benijdt, het Eurovisiesongfestival bestaat nog steeds. Winnaars werden de voorbije
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Schoolradio anno 2019: kinderen namen het over in AnzegemBas Birker: 'Radio 1 is teveel muziek
Vrijdag 22 april kregen we van mediaminister Geert Bourgeois een persbericht waarin hij liet weten
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Tomas De Soete (foto bovenaan - credits: VRT) gaat weer radio maken. Zeven jaar geleden
Onder de noemer 'Marathonradio' wil Peter Van de Veire vanaf maandag 11 juni blokkende studenten een
De Classics 1000 van Radio 1 zit er weer op en sommige vaststellingen zijn al

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Radiodagboek
Het radiodagboek van 29 juni (180)
Het radiodagboek van 28 juni (179)
Het radiodagboek van 27 juni (178)
Het radiodagboek van 26 juni (177)
Het radiodagboek van 25 juni (176)
Het radiodagboek van 24 juni (175)
Sluiten