RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 30 december

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1973: Radio Atlantis keert na een korte onderbreking terug op de ‘Jeanine’. Er zijn Nederlandstalige programma’s. ‘The British International Service’ met vooral ‘Top 40’-hits en veel jingles wordt tijdens de avond en in de nacht snel zeer populair. 

2002: C-Dance zendt vanaf 1/1/2003 via Cable Dance uit. De geldschieters werden enkele weken geleden de nieuwe eigenaars van Radio Roxy. 

2017: Radio Brouwer in Oudenaarde neemt tijdens een laatste avondmaal met de 209 medewerkers definitief afscheid. Volgens het toegewezen pakket moest men een zendmast en een studio bouwen aan de Hootond te Zulzeke met als uitzendgebied het tweetalige Ronse en Wallonië. Dit was voor de initiatiefnemers financieel een totaal onhaalbare kaart. 

1971:  Omdat de Eindhovense leraar Frits Ritmeester een dj-wedstrijd heeft gewonnen, krijgt hij een paar minuten zendtijd in de Theo Stokkinkshow bij de ‘KRO’ op Hilversum 3. Deze nieuweling zal in 1973 als Frits Spits in de nachtprogrammering op datzelfde radiostation starten.   

1972: De onrust bij Radio Caroline bereikt een anticlimax. De terug gekeerde kapitein Willy van der Kamp geeft rond 2.30 uur het bevel om het anker te lichten. Hij wil met de misnoegde medewerkers het resterende geld opeisen. Radio Caroline stopt daarom om 3.00 uur. Wanneer de ‘MV Mi Amigo’ de haven van IJmuiden bereikt, wordt de toelating geweigerd. De tegenslag wordt groter wanneer de kustwacht tijdens een controle geen scheepspapieren vindt. Nadat de eigenaar van de tender ‘Eurotrip’ toch het nodige bedrag ophoest, wijkt men naar Amsterdam uit waar het zendschip door de slechte staat aan de ketting wordt gelegd. Pas wanneer de noodzakelijke herstellingen zijn uitgevoerd, kan men opnieuw over de ‘MV Mi Amigo’ beschikken.

1980: De ‘VOO’ (‘Veronica Omroep Organisatie’) doet door de enorme aanhang een gooi naar de status van B-omroep. De aanvraag wordt geweigerd omdat men deze pas in april 1981 kan indienen.

1983: De ‘VOO’ (‘Veronica Omroep Organisatie’) vraagt de A-status aan.

1998: De overheid besluit om de uitzendingen van Radio Scheveningen voor de scheepvaart definitief te stoppen.

1999: De site ‘Adformatie’ onthult dat Radio 538 met Jeroen van Inkel en met Edwin Evers onderhandelt. Directeur Erik de Zwart wil door beiden aan te werven het marktaandeel verhogen.

2003: Op Radio Veronica verhuist Rob van Someren naar vrijdagavond tussen 19.00 uur en 22.00 uur. ‘Thank Rob It’s Friday’ wordt vanaf 5/1/2004 de aanloop naar de ‘minimix’ met Ben Liebrand.

2012: Nieuwslezer bij Sky Radio Arend Langenberg sterft op 63-jarige leeftijd na een slepende ziekte. Hij was lange tijd verbonden bij het ‘ANP’, bij de ‘NOS en bij de zeezender Radio Veronica. Als verantwoordelijke voor de nieuwsdienst begeleidde hij ook nieuw talent. 

1923: Verenigd Koninkrijk

De BBC kan via speciale lijnen vanuit Europa een eerste rechtstreekse uitzending verzorgen.

1992: Groot Hertogdom Luxemburg 

Nadat de Engelse dj’s al op 30 december 1991 afscheid namen tijdens een marathonshow van de middengolffrequentie 208 m (AM 1440 kHz), werd enkel nog via korte golf en het audiokanaal van Sky TV op de ‘Astra’ satelliet uitgezonden. Nu sluit CLT de volledig de Engelse afdeling van Radio Luxemburg. Mike Hollis stopt om middernacht via de ‘Astra’ satelliet. Men concentreert zich nu helemaal op het in 1989 gestarte Atlantic 252. 

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018

RadioVisie op deze dag in 2017


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 29 december

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 28 december

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 9 augustus

Vandaag in 1991: In het Poolse Konstantynów stort de hoogste radiozendmast ter wereld, 646 meter, Lees verder

Het Radiodagboek van 8 augustus

Vandaag in 1983: Na een vierdaagse reis gaat de ‘Ross Revenge’ in het ‘Kentish Knock’ Lees verder

1961: Groninger ontdekt Italiaanse Milva via… BRT radio (audio & video)

Hans Knot brengt in zijn nostalgische column het verhaal van een illuster Italiaans zangeresje uit Lees verder

Het Radiodagboek van 7 augustus

Vandaag in 1974: De Franse staatsomroep 'ORTF' wordt vervangen door TF1, A2 en FR3. De Lees verder

Het Radiodagboek van 6 augustus

Vandaag in 2010: Ann Van Elsen verlaat MNM om in het najaar voluit aan de Lees verder

Het Radiodagboek van 5 augustus

Vandaag in 2016: De stevige discussie over Brexit verhoogde het marktaandeel van LBC  in Londen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx