RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 30 augustus

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

2000: 

– Het kabelstation 4FM stelt zijn programmering voor. Vlaanderen maakt kennis met Tine Van Den Brande, Jessy De Caluwé, Kristien Maes en Laurens Pays.

– Ondanks het ontslag van Philippe Bouvard herhaalt Bel RTL het beste uit ‘Les Grosses Têtes’. Ondertussen brengt Christophe Dechavanne de nieuwe versie van het humoristische programma. Het aantal klachten over het vertrek van de originele presentator stapelt zich echter op. 

2001: De Raad van State gaat niet in op de vordering van het Finse ‘Finnpage’ om de actuele procedure tot erkenning van twee landelijke commerciële radiostations te schorsen. Er lopen echter nog meerdere gelijkaardige aanvragen namelijk van de RTBF en van de Franse Gemeenschap. Deze waren op 13/8/2001 en op 16/8/2001 ingediend. 

2002: 

– Het controversiële programma ‘Zwart of Wit’ wordt bij 4FM afgevoerd. Volgens Jurgen Verstrepen en de bestuurder Jan Caerts beantwoordde het resultaat niet aan de gestelde verwachten. Geruchten doen de ronde dat de show op 15/9/2002 bij een ander station zal terugkeren.

– Medeoprichter van Radio Contact Pierre Houtmans stapt na 22 jaar op. Hij blijft wel aandeelhouder.

2020: Ex-miss België Julie Taton start bij ‘NRJ-Wallonië’ met de ‘Wake Up Show’. Mike, Jadoul en Yanik Farkas zijn tevens nieuw. Opvallend is ook de komst van de ex-medewerker bij Bel RTL Julien Sturbois bij Nostalgie.

1973: De programma’s van Radio Noordzee Internationaal worden gedurende een week op de ‘Firato’ in Amsterdam opgenomen en de volgende dag vanop de ‘Mebo II’ uitgezonden.

1974: Lex Harding neemt zijn allerlaatste ‘Lexjo’ voor Radio Veronica op. De ‘TROS’ was in de studio om beelden voor de documentaire ‘Zenders in woelig water’ op te nemen.

1985: De Raad van State zegt dat de bevoegde minister Elco Brinkman van ‘WVC’ (‘Welvaart, Volksgezondheid en Cultuur’) zijn beslissing over het niet geven van de A-status aan de ‘VOO’ (‘Veronica Omroep Organisatie’) moet vernietigen. Hij krijgt 14 dagen om een nieuw besluit te nemen.

1990: Cable One, enkel via de satelliet te ontvangen, stopt. Alle adverteerders haakten, na het verbod om via kabel uit te zenden, één na één af. 

1999: Pas nu is bekend geraakt dat Frans de Feber, één van de zendtechnici op de ‘Mebo II’ tijdens de dagen van Radio Noordzee Internationaal op 28/5/1999 werd begraven.  

2000: 

– Radio Okay FM en Radio Monique (IJmuiden) brengen vanop een schip het gevoel van toen terug. De medewerkers van Radio Mi Amigo, Radio Veronica, Radio Caroline en van Radio Noordzee Internationaal halen herinneringen op. Zendtechnicus Peter Chicago, die de ‘MV Mi Amigo’ in de jaren ’70 voor vele rampen behoedde, is speciale gast.

– Radio Nationaal zendt tijdens de nacht via AM 1332 kHz in Lopik met een vermogen van 2,2 kW uit. Door een tijdelijke verschuiving van Radio 1 naar dezelfde frequentie als gevolg van talrijke werkzaamheden moest men tussen middernacht en 6.00 uur tijdelijk stoppen. 

2001: 

– Door een meningsverschil over de te volgen strategie met de directie verlaat directeur Robin Albers Radio ID&T. Onder het pseudoniem Jay Dee tekende hij voor de house klassieker ‘Plastic Dreams’. 

– De ‘HMG’, de (‘Holland Media Groep’) bevestigt de terugkeer van Gijs Staverman vanaf 1/10/2001 op Yorin FM.

2006: 

– Arlo van Sluis vertrekt bij Radio Veronica. Hij wordt in het weekend door Colin Banks opgevolgd.

– De verliezen van de radiotak bij RTL worden door de verkoop van Yorin FM  aan SBS-Broadcasting tot één miljoen euro herleid. In 2005 noteerde men een schuld van 3 miljoen euro.

2007: ORN (14%), Radio 538 (11,3%), Radio 2 (10,3%) waren de drie best beluisterde radiostations in juni 2007 en juli 2007. Het ‘Bureau Intomart’ noteerde een winst van 0,7% voor Radio 1, de nieuws- en sportzender.  

2016: Radio 538 (12,5%), ORN (10,3%) en Sky Radio (9,3%) werden het best beluisterd, volgens het ‘Bureau Intomart’ na het onderzoek over juni 2016 en juli 2016. NPO Radio 1 stijgt van 6,9% naar 7,4%. Radio 10 klimt van 5,6% naar 5,8%.

1974

– De Engelse service van Radio Noordzee Internationaal met Don Allen, Roger Kent, Bob Noakes en Brian McKenzie neemt afscheid.

– Na een lange tocht met de sleepboot ‘Dolfijn’ belandt de ‘MV Mi Amigo’, het zendschip van Radio Mi Amigo en Radio Caroline in ‘Knock Deep’, een plek in de monding van de Thames. Het zendschip zou er tot het zinken op 20/3/1980 blijven. 

1985: 

– De ‘Dioptric Surveyor’, die Laser 558 en Radio Caroline achtervolgt, vertrekt om 6.00 uur en wordt door het schip ‘Fame’ vervangen.

– John Catlett volgt als directeur bij ‘Music Media International’ in New York John Moss op. Hij moet de adverteerders naar Laser 558 lokken.

1989: Op LW 252 kHz zijn er testuitzendingen van een nieuw popstation. CLT, de moedermaatschappij van ‘RTL’, wil met Atlantic 252 een alternatief voor BBC Radio 1 vormen.

1987: NRJ schuift, door een herschikking van de FM-frequenties in Parijs, op van 99,8 MHz naar 100,3 MHz. De 40 kW sterke zender wordt op de toren ‘Mercuriales Ouest’ van Bagnolet geplaatst.

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 29 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 28 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 1 september

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 31 augustus

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan De geschiedenis heeft haar rechten. Die van Lees verder

Radiozendschip houdt open dagen (video)

Een lichtschip is tegenwoordig een unicum, eentje met een radiostudio aan boord is dat al Lees verder

Het Radiodagboek van 16 mei

Vandaag in 19964: Op de Ierse scheepswerf van de Nederlander Cornelis Verolme te Cobh bij Lees verder

Boek over honderd jaar BBC 

De moeder (en vader) aller publieke omroepen in Europa is (bijna) een eeuw oud. Goed Lees verder

Peyton Place: het werd (te) duur om te kijken (video)

In 1971 opperde de Nederlandse overheid het idee om de kijkbijdrage minimaal te verhogen tot Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x