RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 30 april

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1977: Er was geen ‘Mi Amigo Top 50’ bij Radio Mi Amigo maar een extra lange ‘Baken 16’ met Marc Jacobs en Hugo Meulenhoff.

2003: Nicolas Vanderbiest stopt als de muzieksamensteller bij de ‘VMMa’, de (‘Vlaamse Media maatschappij’) in Vilvoorde.

2014: Het Kempense mininetwerk ZOE FM verhuist naar het ‘Lindepaviljoen’ in Zoersel. Daar worden een kantoor- en redactieruimte, studiofaciliteiten en een archief ingericht. 

2016: Sportjournalist en in de jaren ’80 van de vorige eeuw betrokken bij Radio Gemini en Radio Metropolys in Halluin (vlakbij Menen) Peter Baert (52) sterft in Stokrooie aan de gevolgen van huidkanker. Zijn liefde voor motorsporten bracht hem bij VTM, bij TV Limburg, bij Play Sports van Telenet en bij Eurosport waar hij de jaarlijkse 24 uren van Le Mans versloeg. De journalisten in Amsterdam reiken bij de uithoudingsrace steeds de ‘Peter Baert Trofee voor de vechtlust’ aan een deelnemer uit de Benelux uit.

1967: Radio Veronica start met een wekelijkse ‘drive-in show’. De eerste wordt op Texel in dancing ‘Sarasani’ met Jan van Veen en Willem van Kooten gehouden.

1980: De inhuldiging van Prinses Beatrix tot Koningin wordt door de ‘VARA’ en door Radio Stad Amsterdam op een alternatieve manier verslagen. Beide zullen als de aanstokers tot de rellen tijdens de feestelijkheden beschouwd worden en verliezen vele leden. Ook de illegale zender ‘De Vrije Keizer’ was vanuit een Amsterdams kraakpand in de lucht. 

1994: Classic FM komt in de lucht. Het muziekformat wordt door licht klassieke muziek en soundtracks bepaald.

1996: RTL5 maakt bekend als nieuwszender verder te gaan.

1999: Vier radiostations organiseren concerten in Amsterdam naar aanleiding van ‘Koninginnedag’. Het gaat om Radio 538, Radio 3, Veronica en JFK. Artiesten zoals Ilse DeLange, Bløf en Volumnia treden op. 

2014: Armin van Buuren blijft nog minimaal twee jaar bij Radio 538 met ‘A State of Trance’. Tijdens de viering Koningsdag in Breda zette de dj vlak voor zijn optreden z’n handtekening onder een nieuw contract.

2015: Ruud de Wild neemt afscheid met een laatste namiddagshow bij Radio 538 tussen 16.00 uur en 18.00 uur. ‘Bowlen, BN’ers en Bruin Fruit’ zijn de thema’s. Frank Dane wordt de tijdelijke opvolger in afwachting van Coen Swijnenberg en Sander Lantinga vanaf augustus 2015.

1970: Het kat- en muisspel tussen de Britse regering en de zeezender Radio Northsea International op de ‘Mebo II’ blijft duren. Ditmaal zendt men uit op 217 m (AM 1385 kHz) en via FM kanaal 44 of 100,0 MHz. Lang duurt het niet want een kleine brand haalt het station uit de lucht. 

1976: Voor een rechtbank in Liverpool worden drie beklaagden schuldig bevonden aan het adverteren op Radio Caroline. Ze krijgen 90 dagen voorwaardelijk en een boete 500 pond (550 euro).

1993: Virgin Radio start na een lange toespraak door eigenaar Richard Branson om 12.15 uur via AM 1215 kHz. De lancering gebeurt vanuit de Virgin Megastore in Manchester. Het rockstation mikt op de doelgroep tussen 20 en 45 jaar. Graham Dene, Richard Skinner, Chris Evans, Wendy Lloyd, Tommy Vance en de 22-jarige Sandy Beech zijn enkele van de presentatoren. De eerste plaat was ‘Born to be wild’ in een coverversie van INXS.

1994: Adam Curry stopt bij de videoclipzender MTV. Hij wil zich op activiteiten in de computerwereld toeleggen.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx