RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 3 november

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1935: Aan de vijvers van het Eugène Flageyplein in Elsene legt de minister van PTT, Paul-Henri Spaak de eerste steen voor de bouw van het nationale omroepgebouw.

1973: Men test op het schip ‘Jeanine’ van Radio Atlantis via 485 m (AM 656 kHz) en op 227 m (AM 1322 kHz) met de ex-zender van Radio Noordzee op het ‘REM’-eiland.

1975: Bert Bennett en Stan Haag presenteren bij Radio Mi Amigo ‘Geef me de vijf’. De rubriek bevat de vijf favoriete songs van de luisteraars.

2003: De volledige herschikking van de radiostations bij de RTBF is concreet. Fréquence Wallonie en Bruxelles Capital komen op 29/2/2004 aan de beurt. La Première en Musique 3 worden op 15/3/2004 anders. Op 1/4/2004 zal de ontkoppeling van Radio 21 leiden tot twee stations waarbij Classic Rock zich op een ruim publiek zal richten. Pure FM wordt een jeugdig alternatief voor Radio Contact en voor NRJ.

2008: De Liberale Mutualiteiten West-Vlaanderen starten een webradio. Elke dag van 07:00 tot 19:00 uur zendt ‘Knuffel Online’ uit. Katia Devos alias ‘Nathalie’ in de jaren 80 bij Radio Gemini in Kortrijk werkt mee aan het initiatief.

2020: Raf van Brussel en Rani de Koninck van Joe zijn vanwege het coronavirus in quarantaine. Jan Bosman en Heidi Van Thielen vervangen.

2021:

– De Raad van State wijst ten gronde het verzet van Hit! of de ‘NV C FM’ tegen de toewijzing van frequentiepakket 3 aan TOPradio af. Het beroep werd in juni 2019 ingesteld.

– De 45 meter hoge Leuvense zendtoren aan Sint-Maartensdal wordt na een zeer lange voorbereiding verwijderd. In afwachting van de terugkeer werken de aanwezige stations via drie geplaatste buizen waarvan twee voor FM-antennes en eentje voor DAB+.

1959: Kees Manders trekt zich na kritiek over de aanwezigheid van ‘amateurs’ terug uit de ‘VRON’. Hij ging niet akkoord met het minimale startbedrag van 100.000 gulden. De aandeelhouders adviseerden hem daarop om op te stappen.

1973: Peter Holland wordt bij Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’ ontslagen. Ted Bouwens volgt hem op.

2003: Op de website van Ruud de Wild verschijnt de melding dat de 3FM-medewerker naar Noordzee FM vertrekt. Later blijkt het om een grap van internetgoeroe Adam Curry te gaan.

2020: Radio 10 draait naar aanleiding van de Amerikaanse verkiezingen enkel nummer één hits uit de Billboard Hot 100. Whitney Houston, Bee Gees, Michael Jackson, The Beatles en Harry Styles zijn enkele van de artiesten en groepen die aan bod komen.

1966: Swinging Radio England op het zendschip, de ‘Laissez Faire’, stopt door financiële verliezen en wordt binnenkort Radio Dolfijn.

1972: De Engelstalige service bij Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’ herbegint. John de Mol Sr. had nochtans de dj’s aan de deur gezet. Een krachtige interventie van de boze Zwitserse eigenaren Erwin Meister en Edwin Bollier maakte het collectieve ontslag ongedaan. Don Allen (ex-Radio Caroline) start als nieuwkomer.

1925: Radio Tour Eiffel verzorgt een eerste nieuwsuitzending.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx