RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het Radiodagboek van 3 mei

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1978: Radio Mi Amigo onderbreekt de programma’s voor een onderhoud aan de zenders. Om 6.47 uur worden de uitzendingen hervat. 

1981: Tijdens een juridische actie tussen Tielt en Roeselare worden drie vrije radio’s in beslag genomen. Het zijn Vrije Radio Amerika (Meulebeke), Radio Caraad (Aarsele) en Radio Mandel (Ingelmunster).

1990: Het arbitragehof beslist dat niet de RTT maar de regionale overheid de technische vergunningen voor de lokale radio’s levert. De bepalingen in de artikels 3, 10 en 11 omtrent de bevoegde wet van 30/7/1987 waren in strijd met de staatshervorming. In artikel 3 stond trouwens dat niemand een zender mocht bezitten of mocht gebruiken zonder een vergunning. 

1999: ‘Vrouwentongen’ bij Radio Donna met Leen Demaré loopt elke werkdag tussen 10.00 uur en 12.00 uur ook op TV1.

2000: 

– Minister voor media Dirk Van Mechelen onthult in het Vlaamse parlement meer technische details over de nakende komst van twee landelijke radiostations. Om 70% van Vlaanderen te bereiken, krijgt iedere commerciële nieuwkomer meer dan 30 FM-frequenties. Radio A ontvangt een pakket van drieëndertig stuks, Radio B krijgt vierendertig plaatsen op de FM-band. Het vermogen zal maximaal 1 kW per zender bedragen.

– Tijdens het Europees Kampioenschap Voetbal, dat Nederland en België organiseren, zet de VRT een gelegenheidsstation op. Het wordt 927 Live, dat alle wedstrijden en de nodige achtergrondinformatie zal brengen.

2001: Het zendschip ‘Norderney’ ligt in het Antwerpse Kempische Dok. Een hijskraan komt rond 8.00 uur langs om de befaamde masten recht te zetten. Peter de Vries (ex-Radio Atlantis) geeft het interieur en de boeg een verfbeurt. Men wil de discoboot op 20/6/2001 openen. 

2002: In een eerste balans over 2002 beschrijft de Waalse mediaminister Richard Miller de actuele problemen tussen Vlaanderen en Wallonië. De komst van de twee landelijke commerciële stations 4FM en Qmusic zette kwaad bloed bij de Waalse deelregering. Die trok meteen naar de Raad van State om protest aan te tekenen. Men maakte van de gelegenheid gebruik om versneld een frequentieplan voor te stellen. 

2005: Marc De Schuyter, ooit bij de VRT, bij VTM en huidig stationmanager bij ROB FM wordt de nieuwe programmaleider bij Be One. Hij start vanaf 9/5/2005.

Heynen

2011: Spits FM slorpt City Gold op. Dat zond uit voor de omgeving van Asse, Ternat en Lennik op 107,5 MHz. Buiten de hits, de tips en de klassiekers komen het regionieuws en de sport uitgebreid aan bod.

2020: Musica FM, dat reeds via de steunzender in Wevelgem op 107,1 MHz uitzendt, start op 105,3 MHz voor de Kortrijkse omgeving.

2021: Ricky Fox (64), één van de boegbeelden bij Radio Contact in de jaren ’80 van de vorige eeuw, sterft aan de gevolgen van kanker. Hij evolueerde van presentator tot programmaleider. De RTBF schakelde hem in voor het tv-programma ‘Chansons à la Carte’. Na RFM trok hij naar Contact +. In 2007 eindigde zijn carrière en werd nog weinig van hem vernomen.

1970: Radio Veronica zendt voor de eerste keer live vanop de ‘Norderney’ uit.

1972: 

– Men test op de ‘Mebo II’ met de 10 kW-zender van Radio 390 op 390 m (middengolf).

– Het sigarettenmerk ‘Camel’ begint een actie met stickers waarop Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’ wordt vermeld.

2004: Het radiostation voor Nederlandstalige pop en rock, 100% NL, stelt de overheid een ultimatum. Indien er voor 10/5/2004 geen besluit valt over de lopende procedure aangaande de bezwaarschriften, volgt er een kort geding.

2005: Tijdens een interview met het blad ‘Release’ kondigt directeur Duncan Stutterheim de terugkeer van ID&T als internetstation aan. Er zal vanuit de voormalige ‘VPRO’-studio’s aan het Rembrandtplein in Amsterdam worden uitgezonden. 

1966: De testuitzendingen met een vermogen van 55 kW voor Swinging Radio England en voor Britain Radio op het zendschip de ‘Laissez Faire’ starten. De gebruikte frequenties zijn 355 m respectievelijk 227 m (middengolf).

2006: Kiis FM en Z100 scoren tijdens het voorjaar mooie luistercijfers. De ex-werkgever van Rick Dees pakt in Los Angeles de koppositie met 4,9%, een winst met 0,8%. Het Spaanse KLVE is tweede met 4,8%. Het station van Elvis Duran blijft de New Yorkse bevolking bekoren. Z100 scoort met 4,7% de derde plaats na Lite FM (6,6%) en La Mega (5,6%).

2018: De faillissementsrechtbank heeft de reorganisatieplannen van ‘Cumulus Media’ goedgekeurd. Het bedrijf kan de bedrijfsvoering met ruim 1 miljard dollar minder schulden vervolgen. Men vroeg einde vorig jaar via hoofdstuk 11 van de wetgeving bescherming aan. De eigenaar van ruim 400 stations waaronder WPLJ en 77 WABC (New York City) en 95,5 KLOS (Los Angeles) had 2,4 miljard dollar schulden.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Heynen
Recente radiodagboeken
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx