fbpx

RadioVisie

  • .
    Broadcast Partners
    .

Het radiodagboek van 3 mei – 123 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1978

Radio Mi Amigo onderbreekt de programma’s voor een uitgebreid onderhoud aan de zenders. Om 18:47 uur worden de uitzendingen hervat.

1981

Tijdens een gecombineerde actie worden drie West-Vlaamse vrije radio’s in beslag genomen. Het zijn Vrije Radio Tielt uit Meulebeke, Radio Caraad uit Aarsele en Radio Mandel uit Ingelmunster.

1995

De Franse financieel economische nieuwszender BFM start een afdeling in Wallonië.

1999

Het Donna-programma ‘Vrouwentongen’ dat wordt gepresenteerd door Leen Demaré (foto bovenaan) is nu ook elke werkdag van 10:00 tot 12:00 uur te zien op TV1.

2000

– Minister voor media Dirk Van Mechelen onthult in het Vlaamse parlement meer technische details over de nakende komst van twee landelijke radiostations. Om 70% van Vlaanderen te bereiken, krijgt iedere commerciële nieuwkomer meer dan dertig frequenties. Radio A ontvangt een pakket van drieëndertig stuks, Radio B krijgt vierendertig plaatsen op de FM-band. Het vermogen zal maximaal 1 kW per zender bedragen.

– Tijdens het Europees Kampioenschap Voetbal dat Nederland en België samen organiseren, zet de VRT een gelegenheidsstation op. Het heet 927 Live, men zal niet alleen alle wedstrijden maar ook achtergrondinformatie uitzenden.

2002

– Tijdens ‘Terzake’ op Canvas waarin gediscussieerd wordt over het gelobby in verband met de nationale radiofrequenties, herhaalt griffier Roland Masyn dat Dirk Aelbrecht van het VCM ervoor zorgde dat 4FM en niet favoriet Radio Contact de licentie kreeg. De voormalige directeur van de bekende Think Media-bladen Lola, Ché en P-Magazine Alain Grootaers, verklaart onder meer dat Kris Dekelver, de gedelegeerde bestuurder van de investeringsgroep achter 4FM, vooraf wist dat de vergunning in orde zou komen.

– Een aantal geplande wijzigingen worden bij Radio Contact Vlaanderen ongedaan gemaakt. Er komen twee uur durende lokale ontkoppelingen en de nachtuitzendingen gaan door tot 05:00 uur.

– Radio Minerva uit Antwerpen, dat sinds 29 april vanwege technische problemen, het gevolg van een blikseminslag, niet meer uitzond, keert terug.

– In een eerste balans over 2002 beschrijft de Waalse mediaminister Richard Miller de actuele problemen tussen Vlaanderen en Wallonië. De komst van de twee landelijke commerciële stations 4FM en Qmusic zette kwaad bloed bij de Franse deelregering. Die trok meteen naar de Raad van State om protest aan te tekenen. Men maakte van de gelegenheid gebruik om versneld een frequentieplan voor te stellen.

2005

– Marc De Schuyter, ooit werkzaam bij de VRT en bij VTM en huidig stationmanager bij ROB FM, wordt de nieuwe programmaleider van Be One. Hij start per 9 mei bij het netwerk.

– Een hevig onweer zorgt om 06:00 uur voor een tijdelijke storing op de lokale frequenties van Be One en Radio Mango in Oostende. In de loop van de namiddag wordt het technische euvel verholpen.

1998 

Er bestaan concrete plannen om Radio Caroline in Nederland op de kabel te brengen. In een latere fase hoopt men in Zuid West-Nederland op de middengolf te starten.

2004

Het radiostation voor Nederlandstalige pop en rock 100%NL, stelt de Nederlandse overheid een ultimatum. Indien er voor 10 mei geen besluit valt over de lopende procedure aangaande de bezwaarschriften, volgt er een kort geding.

2005

Tijdens een interview met het blad Release kondigt directeur Duncan Stuttenheim de terugkeer van ID&T als internetstation aan. Er zal vanuit de voormalige VPRO-studio’s aan het Rembrandtplein in Amsterdam worden uitgezonden.

1966: Verenigd Koninkrijk 

Swinging Radio England en Britain Radio testen vanaf de Laissez Faire op 355 en 227 meter, beiden met een vermogen van 55 kW.

1999: Frankrijk 

De vaste journalist/nieuwslezer van het ochtendprogramma met Bruno Roblès, Loïc Bonnet presenteert de lokale journaals voor NRJ-Ile de France. Grégoire Bézie van NRJ-Straatsburg vervangt hem.

2006: Verenigde Staten

Kiis FM en Z100 laten tijdens het voorjaar mooie luistercijfers noteren. De ex-werkgever van Rick Dees verovert in Los Angeles de koppositie met 4,9%, een winst met 0,8%. Het Spaanse KLVE is tweede met 4,8%. Het station van Elvis Duran blijft de New Yorkse bevolking bekoren. Z100 scoort met 4,7% de derde plaats na Lite FM (6,6%) en La Mega (5,6%).

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Broadcast Partners
TVV Sound
TVV Sound
Belgian Radio Day
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Van de Canadese historicus Nicolas Kenny, die afstamt van Belgische grootouders, verscheen zopas het Franstalige
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Niet alleen Studio Brussel maar ook de RTBF-collega’s van Vivacité brengen langzaam maar zeker alles
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Radiodagboek
Het radiodagboek van 2 mei – 122 (audio)

Het radiodagboek van 1 mei – 121 (audio)

Het radiodagboek van 30 april – 120 (video)

Het radiodagboek van 29 april – 119 (video)

Het radiodagboek van 28 april – 118 (audio)

Het radiodagboek van 27 april – 117 (video)

Sluiten