RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het Radiodagboek van 3 maart

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter
verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1974: 

– Tijdens het programma van Tony Houston bij Radio Atlantis krijgt men op zee ongewenst bezoek van leden uit het ‘Taal Aktie Komite’, die zich als ‘katholieke predikaten voor het Communistische China’ uitgeven. De bemanningsleden worden opgesloten. De indringers spelen hun muziek. Insiders beweren nadien dat er helemaal geen bezetting was. Er werden vooraf opgenomen programmabanden uitgezonden.  

– Radio Atlantis schuift ’s avonds op van 270 m (AM 1115 kHz) naar 227 m (AM 1131 kHz).

– Twee technici op de ‘MV Mi Amigo’, Peter van Dijken en Jaap de Haan, worden rond 6.00 uur bijzonder zwaar verbrand tijdens werken aan de verwarmingsinstallatie. De ‘Bernhard van Leer’ moet op vraag van Peter Chicago het duo ophalen. Zij belanden in een ziekenhuis van Den Haag.

1975: De Belgische rijkswacht valt binnen bij een ‘Mi Amigo Drive-In-Show’.

1980: Gent krijgt de eerste vrije stadsradio. Radio Toestel start met technicus Jacob D’hollander en Bob Driege.

2000: De aanloopfase naar de start voor Radio Verena is bijna voltooid.

2001: Radio Zeven dat uitsluitend Belgische muziek uitzendt, start om 12:00 uur op de kabelfrequenties van Radio Magdalena.

2003: 

– Als de onderhandelingen met eigenaar Bruno Heyndrickx gunstig blijven evolueren, ziet het er naar uit dat TOPradio Bilzen (104.1 MHz), Houthalen (107.0 MHz) en Sint-Truiden (103.1 MHz) zullen toetreden tot het ‘nieuwe’ TOPradionetwerk. De voormalige Waregemse afdeling van TOPradio, Radio Trend start als Stadsradio Waregem.

– Een stroompanne in het zuidelijke deel van Mechelen zorgt tussen 6.37 uur en 6.47 uur voor een onderbreking van Qmusic en van 4FM.

1970: De aangekochte tender ‘Kangaroo’ voor Radio Capital verlaat de haven van IJmuijden richting Engeland. Daar haalt men enkele legerjeeps voor West-Europa op. Niemand weet echter dat deze voertuigen twee generatoren en de 10 kW zender van het opgedoekte Radio 270 bevatten. Zo wordt de strenge Engelse anti-zeezenderswet omzeild.

2000: De gesprekken tussen ‘CLT’ en de ‘Vereniging Veronica’ over het vertrek van Veronica uit de ‘HMG’ (‘Holland Media Groep’) bevinden zich in de laatste rechte lijn. De Luxemburgse grootaandeelhouder, die 65% in de ‘HMG’ bezit, wil de 35% van Veronica overnemen.

2001: Een rechtbank verklaart Radio Nationaal failliet. De 9 mensen in vaste dienst worden ontslagen. Programmaleider Karel van Cooten zoekt naar nieuwe geldschieters.

2005: Twee moslimorganisaties werken samen in een nieuwe stichting, die de zendtijd voor de programma’s zal verdelen. Dat melden de ‘Nederlandse Moslim Raad’ (‘NMR’) en het contactorgaan ‘Moslims en Overheid’ (‘CMO’). Men wil onder meer de technische faciliteiten delen.

1968: Na de ‘Fredericia’ wordt de ‘MV Mi Amigo’ door de ‘Utrecht’ om 5.20 uur geënterd. Als een technicus snel een noodboodschap wil uitzenden, wordt hij met de bemanning opgesloten. Don Allan, verantwoordelijk voor beide zendschepen, krijgt een brief van de bevoorradingsfirma ‘Wijsmuller’. Men heeft immers 30.000 pond (32.829 euro) van de Ierse eigenaar Ronan O’Rahilly tegoed.

1973: Samantha Dubois, de kokkin op de ‘MV Mi Amigo’, presenteert eenmalig onder haar ware naam Ellen Kraal.

1977:  Radio Caroline gaat voor zes dagen uit de lucht. Technicus Peter Chicago bouwt de zender om voor de omschakeling van 253 m (als ‘reclame’ werd altijd gezegd:  259 m) (AM 1187 kHz) naar 319 m (AM 963 kHz).

2005: De namiddag-dj Neil Fox verlaat in mei 2005 het Londense Capital FM. Hij wordt door de ex-BBC-tv-presentator van ‘Bleu Peter’ Richard Beacon opgevolgd. Hij werkte ook bij Xfm, BBC Five Live en BBC 7.

2006: Chris Evans vervangt bij BBC Radio 2 vanaf 3/4/2006 Johnny Walker.

2004: Frankrijk

Roc FM en Contact FM boeken bij de meting naar het luistergedrag in en rond Rijsel vooruitgang. Met 8,2% en 13,2% doen beiden beter dan NRJ, Fun en Skyrock.

2005: Duitsland

De commerciële radiostations in de Duitse deelstaat Thüringen staken vanaf 1/7/2005 hun uitzendingen via DAB. Zo zal Radio Top 40, een samenwerking tussen Antenne Thüringen en Radio Landeswelle, vanaf dan enkel op FM te ontvangen zijn. Digital Rockland Thuringen houdt het zelfs al op 30/4/2005 voor bekeken.

2018: Duitsland

De zendmasten in Donebach, die tot 2014 voor de LW-uitzendingen van Deutschlandfunk dienden, worden opgeblazen.

RadioVisie op deze dag in 2022

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 2 maart

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 1 maart

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 5 maart

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 4 maart

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 26 november

Vandaag in 1923: De Britse Openbare Omroep BBC test een uitzending voor de Verenigde Staten.

Het Radiodagboek van 25 november

Vandaag in 1993: De Israëlische zeezender 'Voice of Peace' stopt. Stichter Abie Nathan zal het Lees verder

Het Radiodagboek van 24 november

Vandaag in 1925: In Nederland start de 'KRO' ('Katholieke Radio Omroep').

Het Radiodagboek van 23 november

Vandaag in 2006: De Raad van State vernietigt het frequentieplan dat enkel op de Vlaamse Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx