fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Het radiodagboek van 3 maart (063)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1974

– Het zendschip van Radio Atlantis krijgt tijdens de show van Tony Houston (foto bovenaan – credits: Menno Dekker) ongewenst bezoek van het ‘Taal Aktie Komite’. De Engelse bemanning wordt opgesloten en de indringers draaien hun eigen platenkeuze. Insiders beweren achteraf dat er helemaal geen bezetting was en dat het om een uitzending ging van vooraf opgenomen programmabanden.

– Radio Atlantis verhuist tijdens de avonduren van 270 naar 227 meter of 1331 kHz.

– Op de MV Mi Amigo worden twee bemanningsleden rond 06:00 uur, tijdens dringende werken aan de verwarmingsinstallatie, zwaar verbrand. De reddingsboot ‘Bernhard van Leer’ moet hen van boord halen. Het duo belandt in een ziekenhuis van Den Haag.

2000

De aanloop naar de start voor Radio Verena is bijna voltooid.

2001

Radio Zeven dat uitsluitend Belgische muziek uitzendt, start om 12:00 uur op de kabelfrequenties van Radio Magdalena.

2003

– Als de onderhandelingen met eigenaar Bruno Heyndrickx gunstig blijven evolueren, ziet het er naar uit dat TOPradio Bilzen (104.1 MHz), Houthalen (107.0 MHz) en Sint-Truiden (103.1 MHz) zullen toetreden tot het ‘nieuwe’ TOPradionetwerk. De voormalige Waregemse afdeling van TOPradio, Radio Trend start als Stadsradio Waregem.

– Een stroompanne in het zuidelijke deel van Mechelen zorgt tussen 06:37 en 06:47 uur voor een onderbreking van de uitzendingen bij Qmusic en 4FM.

– Teleradio 1 en Teleradio 2 worden bij de diverse Vlaamse kabelmaatschappijen door Hit List en Classic van Music Choice vervangen.

– RGRFM verbreekt de samenwerking met de VZW Activity. Zo verdwijnen de plannen om het dance station in Antwerpen te lanceren in de koelkast.

2007 

Radio 1 krijgt voor de voetbalwedstrijd tussen Brussels en Standard politicus Yves Leterme als gastcommentator aan de zijde van Peter Vandenbempt. De Vlaamse minister-president realiseert zo zijn jongensdroom.

1970

De tender Kangaroo van Radio Capital verlaat de haven van IJmuiden richting Engeland. Daar haalt men een aantal jeeps op die in West-Europa verkocht worden. Wat niemand weet, is dat in deze legervoertuigen twee generatoren en de 10 kW zender van het ter ziele gegane Radio 270 verborgen zitten. Op deze manier wordt de strenge Engelse anti-zeezenderswet omzeild.

1973 

Samantha Dubois, de kokkin aan boord van de MV Mi Amigo, presenteert een eenmalig programma onder haar ware naam Ellen Kraal.

1994 

De directie van Holland FM trekt naar Lissabom om met de maatschappij Equieste Shipping de onderhandelingen over de aankoop van de MV Communicator te beginnen.

2003 

José van Groningen overlijdt. Vanaf 1961 tot en met de sluiting op 31 augustus 1974 was hij als hoofdtechnicus aan het werk bij Radio Veronica. Hij was aan boord van de Norderney verantwoordelijk voor het onderhoud van de zenders. In 1981 zorgde hij voor de zenderafstelling van Radio Paradijs, uitzendend vanaf de MV Magda Maria.

2005 

Twee moslimkoepelorganisaties werken samen in een nieuwe stichting die de zendtijd voor moslimprogramma’s gaat verdelen. Dat melden de Nederlandse Moslim Raad (NMR) en het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). Het ligt in de bedoeling om onder meer de technische faciliteiten te delen.

2007 

Met de start van de vernieuwde website duiken ook speculaties op over de komst van een nieuwe grote naam bij Radio 538. Waarnemers gokken op Rob Stenders, Erik de Zwart, Rob Stenders en DJ Tiësto.

1968

Na de MV Fredericia wordt ook de MV Mi Amigo door de sleepboot Titan geënterd. Het is 05:20 uur. Een poging van de technicus om een noodboodschap uit te zenden mislukt want hij wordt door de bezetters overmeesterd en met de overige bemanningsleden opgesloten. Don Allen, de verantwoordelijke voor het reilen en zeilen aan boord van beide schepen, ontvangt een brief van de Nederlandse bevoorradingsfirma Weismüller. Daaruit blijkt dat men nog 30.000 pond van de Ierse eigenaar Ronan O’Rahilly tegoed heeft.

1977

Radio Caroline verlaat de 259 meter (1187 kHz) en zal zes dagen later terug opduiken via de 953 kHz in de omgeving van 319 meter.

2005

De populaire namiddag-dj van Capital FM, Neil Fox maakt bekend dat hij in mei het Londense station verlaat. Hij wordt opgevolgd door Richard Beacon, de voormalige BBC-televisiepresentator van het jeugdprogramma ‘Bleu Peter’. In het verleden was hij ook te horen bij Xfm, BBC Five Live en BBC 7.

2006

Chris Evans wordt bij BBC Radio 2 vanaf 3 april de vervanger van Johnny Walker.

1999

NRJ en Voltage FM worden door het CSA op de vingers getikt voor het niet respecteren van het afgesproken aantal Franse producties.

2004

Zowel Roc FM als Contact FM boeken tijdens de laatste meting naar het luistergedrag van de inwoners in en rond Lille een flinke vooruitgang. Met 8,2% en 13,2% snoepen beide stations luisteraars weg bij gevestigde waarden als NRJ, Fun en Skyrock. 

2005

De commerciële radiostations in de deelstaat Thüringen staken vanaf 1 juli hun uitzendingen via DAB. Zo zal Radio Top 40, een samenwerking tussen Antenne Thüringen en Radio Landeswelle vanaf die datum enkel nog op FM te ontvangen zijn. Digital Rockland Thüringen houdt het zelfs al op 30 april voor bekeken.

1993

WBCN FM in Boston start met de Howard Stern show.

1997

Het aantal stations dat de dagelijkse programma’s van Howard Stern uitzendt, stijgt. WRCQ FM in Fayetteville (North Carolina) wordt aan de imposante lijst toegevoegd.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Joe lanceert de Amerikaanse Top 120 ‘Bi(j) den Joe’

Op 20 januari, is het zover: dan wordt Joe Biden ingezworen als 46ste president van Lees verder

De wonderbaarlijke vermenigvuldiging van een ‘jingle’ (audio)

De meer gerodeerde radiofan en dan vooral zij die al aardig wat jaartjes op hun Lees verder

Het is vandaag 8 januari… 1974 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Blad 695: VBRO, GRK en M fm

Een nieuw jaar betekent nieuwe goede voornemens en nieuwe plannen... Bij ons valt het allemaal Lees verder

Het radiodagboek van 31 december – 365 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 29 december – 362 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 28 december – 361 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

RadioVisie’s dit was 2020: de internationale blikvangers

Radio laat zich traditioneel maar weinig inperken door landsgrenzen, dat weten we. Ook RadioVisie kijkt Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Blad 425: CIM, Hitlijst, Atlantis en Veronica (audio)

1968: Radio Caroline: geen geld, geen muziek (video)

Het is vandaag 2 maart… 1980 (audio)

Sluiten