RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het Radiodagboek van 3 juni

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1975: Hevige hagelbuien beschadigen de ‘MV Mi Amigo’.

1978: Herman de Graaf en Johan Visser maken op de ‘MV Mi Amigo’ plaats voor Rob Hudson en Dick Verheul.

2002: Leo Van Der Elst wordt gastpresentator bij ‘De Ochtendpost’ van Radio 2. De ex-voetballer zal het wereldkampioenschap voetbal in Japan en in Zuid-Korea volgen en analyseren. 

2003: De ‘Financieel Economische Tijd’ meldt dat de groep ‘Think Media’ naar de rechter trekt om de verkoop van hun aandelen bij 4FM aan ‘Deficom’ te verbreken. De Waalse maatschappij nam de participatie van 50% plus een aandeel in 4FM rond november 2002 voor 1,91 miljoen euro over. ‘Daarvan is de helft nog steeds niet betaald’ aldus ‘Think Media’.

2004: 

– Radio Noordzee in Oostende, ooit bij Radio Mango, is terug op 105,4 MHz. Men zendt in stereo uit maar zonder RDS info.

– FM Brussel, de radio voor de Belgische hoofdstad, start. Het station van programmaleider Jeroen Roppe brengt muziek en informatie voor de Vlamingen in Brussel, voor de pendelaars en voor de vreemdelingen. 

– Golden Flash in Westerlo, dat, ondanks het einde van de uitzendingen op 27/5/2004, met een zwak vermogen terug kwam, verdwijnt opnieuw. Radio Contact is nu op hun frequentie te ontvangen. 

2010: 

– Hét monument van de VRT-sportredactie Jan Wauters (71) sterft om 17.30 uur aan een hartstilstand die hij twee weken geleden kreeg. Zijn  palmares telde 25(!) Rondes van Frankrijk, 8 Wereldkampioenschappen Voetbal en 4 Olympische Spelen. De taalvaardige journalist maakte ook furore in Nederland. Buiten de bijdragen voor het populaire NOS-radioprogramma ‘Langs De Lijn’, schreef hij ook columns voor het ‘NRC Handelsblad’ en voor het ‘Nieuwe Wereldtijdschrift’.

– De omschakeling van Radio Donna naar MNM heeft de VRT 365.507 euro gekost. Dat blijkt uit de cijfers van het Rekenhof die Vlaams parlementslid en mediaspecialist Carl Decaluwé (‘CD&V’) inkeek. De VRT gaf het totale kostenplaatje niet vrij omdat de omroep over strategische beslissingen alleen aan de Raad van State verantwoording aflegt.

2002: Radio 192 is, dankzij een fan, op de kabel via 103,1 MHz in Deventer te ontvangen. De programmaraad was het aanvankelijk niet eens over welk station deze plaats zou innemen maar door het stijgend succes viel de keuze op de oldies zender.

2003: Veronica kondigt het einde van de tv-uitzendingen op 16/6/2003 aan.

2005: Niels Hoogland, de muziekverantwoordelijke van Radio 538 stopt met de presentatie van zijn dagelijkse programma. Hij gaat zich concentreren op de volledige uitbouw van de r&b-zender Juize FM.

2020: Rolstoelsporter, theatermaker en radiopresentator Marc de Hond (42) sterft aan de gevolgen van kanker. Hij werkte voor onder meer hitradio CAZ! en 3FM. Hij maakte voor de televisie documentaires waaronder één over Giel Beelen.

2021: De Soulshow van Ferry Maat start bij Paradise FM (103.1 MHz) op Curaçao van 19.00 uur tot 21.00 uur lokale tijd. Het is na Mega Classics op Bonaire het tweede station dat het programma overneemt.  

1964: Radio Invicta test met een zender van 750 W op diverse AM-frequenties. De studio’s zijn op het voormalige Navyfort ‘Red Sands Tower’. 

1966: Een transformator in de zender van Britain Radio gaat stuk. De officiële start wordt uitgesteld.

2019: TalkRADIO dankt hun presentator en het ex-Labourparlementslid George Galloway af. Hij had in een tweet Liverpool geprezen met de winst van de Europa League finale tegen het Londense Tottenham Hotspur met sterke Joodse bindingen ‘zodat er geen Israëlische vlaggen op de beker zouden komen’.

Israël

1975: Voor de kust van Israël lopen er uitzendingen van Radio Peace.

Verenigde Staten

2005: WCBS FM, de oldiezender in New York en WMJK in Chicago worden om 17.00 uur Jack FM. Medewerkers als ex-Monkeeslid Mikey Dolenz, Bob Shannon en Steve O’Brien krijgen amper een uur voor de wijziging hun ontslag.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 5 juni

Vandaag in 1985: Minister van PTT Herman de Croo laat publiciteit op de lokale radio Lees verder

Het Radiodagboek van 4 juni

Vandaag in 1973: Radio Caroline Nederlandstalig start op 259 m (AM 1187 kHz) en brengt Lees verder

Het Radiodagboek van 2 juni

Vandaag in 2003: Radio Contact Vlaanderen trekt Bjorn Verhoeven als programmaleider aan. Hij werkte voor Lees verder

Het Radiodagboek van 1 juni

Vandaag in 1980: Radio Annick, genoemd naar de ex-vriendin van de medewerker van het eerste Lees verder

Het Radiodagboek van 19 augustus

Vandaag in 1914: Na de Duitse inval in België worden alle radiozenders op uitdrukkelijk bevel Lees verder

Het Radiodagboek van 18 augustus

Vandaag in 2010: Simon Bates verlaat na 13 jaar het netwerk Classic FM om vanaf Lees verder

Het Radiodagboek van 17 augustus

Vandaag in 2017: Een medewerkster van 3FM wordt in het Hilversumse Mediapark door een verwarde Lees verder

Het Radiodagboek van 16 augustus

Vandaag in 2006: Presentator Krijn Torringa, hevig voorvechter van Nederlandse artiesten, overlijdt op 66-jarige leeftijd Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx