RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het Radiodagboek van 3 februari

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2021.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1974: Radio Atlantis neemt de 201 m (AM 1493 kHz) in gebruik.

1976: Een tender komt eindelijk bij de ‘MV Mi Amigo’ aan. Tim Ridder en Jan van der Meer hebben tot dan alle programma’s live gepresenteerd.

2000: Radio Flandria krijgt bij de klacht tegen het Vlaamse Mediadecreet geen gelijk van het Arbitragehof. Men eiste door de nadelige doorgifte via de kabel een snelle aanpassing van het decreet om zo een FM-frequentie te krijgen. De Raad van State moet zich over een gelijkaardige procedure uitspreken. 

1977: Peter van Dam start als presentator van ‘Nachtwacht’ bij de ‘TROS’.

1993: De ‘Stichting Nederlandse Top 40’ daagt in kort geding de publieke omroep ‘Veronica’ voor de rechter. Men eist dat de afspraken over de wekelijkse uitzending gerespecteerd worden. Radio Veronica had aangekondigd om een eigen hitparade op Radio 3 te starten.

2003: Noordzee FM begint met de nieuwe programmering. Gordon en Robert Jensen moeten voor succes zorgen. Luisteren via de Real Player wordt door een record aantal bezoekers een bijna onmogelijke zaak. 

2004: 

– Het plan van Adam Curry om met zijn team in Irak gedurende een week het ochtendprogramma van Radio Veronica te verzorgen, krijgt de steun van het ministerie van Defensie.

– Acteur Winston Gerschtanowitz versterkt tijdelijk Ruud de Wild.nl bij 3FM. Hij vervangt Jeroen Kijk in de Vegte die naar Veronica Tv vertrekt.

2006: Oud-‘CDA’-politicus en ex-omroepbestuurslid Joop van der Reijden (79) sterft in Nijmegen. Naast minister van Volksgezondheid in het kabinet van premier Ruud Lubbers was hij van 1988 tot 1990 voorzitter van de ‘NOS’.  Het daaropvolgende decennium stond in het teken van het leiderschap bij de ‘VOO’ (‘Veronica Omroep Organisatie’).

2011: Robert Jensen stopt na amper zes maanden met de ochtendshow tussen 6.00 uur en 9.00 uur bij Radio Veronica. Algemeen directeur Ab Trik van de ‘Sky Radio Group’, waar het radiostation onder valt, heeft dit bij het persbureau ‘ANP’ bevestigd. Patrick Kicken volgt hem op.

2015: Sander Lantinga en Coen Swijnenberg vertrekken bij 3FM. Zij starten na de zomervakantie vanaf 17/8/2015 bij Radio 538. 

1985: Chris Carson start op de met Amerikaans geld gefinancierde zeezender Laser 558, uitzendend vanaf de MV Communicator.

2009: ‘Baby Spice’ Emma Bunton start vanaf 14/2/2009 bij het Londense Heart 106.2 als side-kick in de ochtendshow van Jamie Theakston. Ze vervangt tijdelijk Harriet Scott die op huwelijksreis gaat.

2011: Magic 105.4 is, aldus RAJAR, met 6,3% de populairste Londense radio over het vierde kwartaal van 2010. De concurrenten bij ‘Global Radio’ Capital 95,8 FM, Gold en Heart verliezen flink terrein. De praatzender LBC op 97,3 MHz klimt knap naar 4,6%. Landelijk blijft BBC Radio 2 dankzij de ochtendshow met Chris Evans stevig op kop. Met 8,72 miljoen dagelijkse luisteraars overtreft hij de verwachtingen. BBC Radio 5 Live, Classic FM en Talksport gaan vooruit.

2006: Verenigde Staten

De luistercijfers van KOST 1035 tijdens de eindejaarsdagen van 2005 leveren het soft-popstation in Los Angeles de nummer één plek op. Het ochtendduo Mark en Kim viert de 20ste verjaardag van hun show. Mark Allengren en Kim Amidon krijgen bij het ‘El Captain Theater’ hun ster op de ‘Hollywood Walk Of Fame’ naast beroemde dj’s als Don Steele, Robert W. Morgan en Rick Dees.

2014: Frankrijk

NRJ, Fun Radio, Virgin Radio, RFM, RTL2, Nostalgie, Rire & Chansons, Cherie FM en Oui FM voeren actie ter versoepeling van de muziekquota. Sinds 1996 moet men immers 40% Franstalige muziek draaien. Het ‘CSA’ werkt wel aan de modernisering van de regel. De station, die kiezen voor variatie, zouden minder ‘lokale’ artiesten moeten promoten.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx