RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 3 december

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1975: Radio Mi Amigo en Radio Caroline keren na een korte afwezigheid terug. Zenderproblemen hadden voor een korte onderbreking gezorgd.

1976: Jan van der Meer wordt door Frank van der Mast afgelost. Het is meteen zijn afscheid van Radio Mi Amigo. 

2000: Radio Zoe uit Halle (Kempen), dat als basisstation voor Radio Verena zou dienen, wordt de zeventiende afdeling van NRJ-Vlaanderen.

2001: Radio Mango start in Beervelde op 106.6 MHz. Het landelijk netwerk telt nu 33 lokale stations.

2002: Het Antwerpse gerecht legt beslag op 800.000 euro, die de ex-topman van ‘Think Media’ Maurice De Velder ontving na de aandelenverkoop van 4FM aan de maatschappij ‘Déficom’.

2003: Rudi Moesen stopt als presentator van de regionale ontkoppelingen bij Radio 2 Omroep Limburg. Hij bracht het streeknieuws gedurende tien jaar voor de marktleider in Vlaanderen.

2006: In afwachting van een adviesaanvraag bij de Vlaamse Mediaraad en bij de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering het besluit over de toekenning van vergunningen aan de erkende particuliere landelijke, aan de regionale en aan de lokale radiostations. Men wil met de eventuele coördinatieprocedure via het BIPT rekening houden.

2007: Radio Extra Gold breidt het aantal lokale nieuwsuitzendingen flink uit. Beroepsjournalist Yvan Naessen van de internetsite inwest.be zorgt voor de bulletins.

2020:

– De Vlaamse Regulator voor de Media (‘VRM’) straft, na een onderzoek op 16/6/2020, de West-Vlaamse lokale radio’s Musica FM, I.R.O. en T.R.O. omdat ze al maanden een ‘eenvormig programma’ brengen. De stations moeten zich uiterlijk einde deze maand in regel stellen. Het gaat om forse boetes van 750 euro voor de ‘vzw TwinMedia’ en 1.500 euro voor de ‘vzw Radio 2000 Exclusief’ ‘wegens verboden gestructureerde eenvormigheid in het programmabeleid’.

– Radio Noordzee (Oostende 105,0 MHz) start een apart kerstkanaal. Dat zal tot 2/1/2021 uitzenden.

– TOPradio is in Brussel via 102,8 MHz op FM te ontvangen. Het is de 16e FM-frequentie.

1985: Henk Westbroek en Jack Spijkerman brengen de eerste ‘Steen en Been’-show op Radio 3. Na enige tijd verlaat de zanger van de groep Het Goede Doel de show. Het programma groeit tot een enorm succes uit.

1995: De voormalige technicus bij de zeezender Radio Condor, Ron de Loos, overlijdt op 44-jarige leeftijd.

1997: Minister van Verkeer en Waterstaat Annemarie Jorritsma sluit de bouw van vier masten in Kootwijk voor Radio Delta uit. De bewoners van het dorp in de Veluwe protesteren tegen de 320 m hoge constructies uit vrees voor de gevolgen op de gezondheid en op het milieu.

2002: 

– Nadat Radio 538 het vertrek van Erik de Zwart naar ‘Talpa’ bevestigde, stapt Gordon naar Noordzee FM over.

– Er is duidelijkheid over de komende verdeling van de etherfrequenties. Politici in Den Haag spreken over de veiling van 9 landelijke pakketten. De bevoegde Staatssecretaris voor Media Cees Van Leeuwen wil twee stations met alternatieve muziek.

– Het ‘Veronica magazine’ meldt het mogelijke vertrek van Robert Jensen bij Yorin. De presentator ligt – naar verluidt – overhoop met Algemeen Directeur Dick van der Graaf van de ‘HMG’ (‘Holland Media Groep’). De aanleiding voor de slechte verstandhouding is een probleem met Gijs Staverman, die voor de opnamen van het tv-programma ‘Planet Race’ geen vrijaf kreeg.

2004: Arrow Rock Radio van Ad Ossendrijver en Willem van Kooten biedt op de uitzendrechten voor de radio van de voetbalcompetitie. Ook de ‘NOS’ en Business Nieuwsradio tonen eerder hiervoor belangstelling.

2007:

– Spice Girl Geri Halliwell geeft om 06:00 uur bij de ochtendshow met Gijs Staverman vanuit het Canadese Vancouver de aftrap voor de Top 1000 van Qmusic.

– Tijdens een gesprek met het ‘Algemeen Dagblad’ is de ex-directeur van ‘Talpa Radio’ Erik de Zwart, kritisch over de komende verdeling van de FM-frequenties. Hij voorspelt na het verdwijnen van Noordzee FM, van Yorin FM en van CAZ!, ‘een nieuwe ramp voor de andere commerciële radiostations.’

2018: 100%NL krijgt een nieuwe ochtendshow. Barry Paf en sidekick Patricia van Liemt, die normaal bij Wild FM zou starten, zijn de presentatoren. Zij vervangen Lars Boele, die het station heeft verlaten.

1933: Groot Hertogdom Luxemburg

De Engelstalige programma’s van Radio Luxemburg worden tot 03:30 uur uitgebreid.

1987: Verenigd Koninkrijk

Nadat de 90 meter hoge zendmast van Radio Caroline op 25/11/1987 om 03:50 uur afbrak door een zware storm, de ‘Ross Revenge’ maakte toen té veel slagzij, keert het popstation op 558 kHz, de ex-frequentie van Laser, met een zwak vermogen terug. 

1984: Een poging van de Franse overheid om NRJ het zwijgen op te leggen en om alle studiomateriaal te verwijderen, wordt verijdeld door sympathisanten én door een telefoontje van zangeres Dalida. Zij is de vriend van oprichter Max Guazzini en ze belde naar Jacques Atali, de raadgever van de socialistische President François Mitterand tijdens een Europese topconferentie. Om 5.00 uur in de ochtend van 6/12/1984 druipen de twintig politiewagens af.

1986: Radio France International versterkt zijn aanwezigheid in Azië.

2005: 77WABC, dat op 10/5/1982 het ‘Top 40’-format voor een praatzender ruilde, introduceert een wekelijkse oldiesshow. Het New Yorkse station wil zo de leegte die CBS FM sinds een half jaar naliet, opvullen.

2007: De terugkeer van WCBS FM op 101.1 MHz in New York is een enorme meevaller. Tijdens het najaar stijgt het oldiesstation van 3,7% naar 4,2%. Z100 (WHTZ) blijft marktleider in de miljoenenstad met 4,9%, Lite FM is tweede met 4,5%.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 5 december

Vandaag in 1964: Radio London op de 'MV Galaxy' in de monding van de Theems Lees verder

Het Radiodagboek van 4 december

Vandaag in 1966: In Nieuw-Zeeland begint Radio Hauraki officieel vanaf de 'MV Tiri I' uit Lees verder

Het Radiodagboek van 2 december

Vandaag in 2000: Radio 3, de klassieke muziekzender van de VRT, heet vanaf nu ‘Klara’.

Het Radiodagboek van 1 december

Vandaag in 1985: In Nederland laten alle radiostations in het publieke bestel de naam Hilversum Lees verder

Het Radiodagboek van 9 december

Vandaag in 1992: Lex Harding krijgt de vergunning om Radio 538 via de Nederlandse kabel Lees verder

Het Radiodagboek van 8 december

Vandaag in 1963: Alle stations van Radio France op FM krijgen een nieuwe naam in Lees verder

Het Radiodagboek van 7 december

Vandaag in 1987: De 'VUM' ('Vlaamse Uitgeversmaatschappij') lanceert het netwerk ‘Vijfsterrenradio'.

Het Radiodagboek van 6 december

Vandaag in 1980: Andy Peebles (BBC Radio 1) interviewt John Lennon voor de laatste keer, Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx