Het radiodagboek van 3 april (093) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1980
 

In Gent start de kritische stadsradio Toestel.

2002 

Diverse bronnen melden een spoedige overname van Energy Vlaanderen. Men hoopt tegen 6 april de naam van de nieuwe eigenaar te onthullen.

2003 

Cool FM start via 106.3 MHz in Oostende, ofwel Radio Middenkust.

2004 

– Radio Maeva voert onafgebroken testuitzendingen in DRM uit. Zo houdt men vandaag een langere proef tussen 15:00 en 17:00 uur op 5.975 kHz.

– De Antwerpse Radio NV benoemt Dirk Guldemont (foto bovenaan) tot de nieuwe verantwoordelijke voor de provinciale omroep. Hij vervangt Kris Borggraeve die naar Be One, het netwerk van de Amerikaanse mediamaatschappij Emmis, trok.

– TOPradio Kortrijk, dat testuitzendingen op 88.4 MHz uitvoerde, keert na de installatie van nieuwe antennes, terug op 106.0 MHz.

2005 

– Be One hervat, na een korte onderbreking de uitzendingen in Antwerpen op 107.4 MHz.

– Nadat de Raad van State eerder besliste dat de VZW Nieuwsradio gelijk had in de zaak tegen de VZW 1FM, krijgt nu ook de VZW Sympathiek gelijk. De vereniging staat voor Radio Contact en werkt met een vermogen van 5.000 Watt, vanuit Egem.

1973 

Radio Noordzee Internationaal hervat om 01:15 uur, na een zware storm, de uitzendingen vanaf de Mebo II. Om 10:00 uur brengt de reddingsboot Bernard Van Leer de geredde bemanningsleden van de Norderney in de haven van Scheveningen aan land. De directie van Radio Noordzee Internationaal stelt het letterlijk gestrande Veronica voor om hun tweede zender tijdelijk te gebruiken. Maar Veronica veegt het idee meteen van tafel. Het aanbod van Radio Caroline om de MV Mi Amigo te huren, neemt men wel aan. Een groep technici reist dadelijk naar het zendschip om alles in gereedheid te brengen.

1995 

Corné Klijn start bij Radio 3. Hij vervangt Frits Spits die naar Radio 2 vertrok.

2001 

Radio Nationaal zal de middengolf-frequenties 1035 en 1332 kHz voorlopig niet meer gebruiken. Na het recent uitgesproken faillissement stopten een aantal kabelmaatschappijen bovendien met het doorgeven van het signaal.

2002

Radio 3FM krijgt een eigen nieuwsdienst. Om het uur, tussen 07:00 en 19:00 uur, komen er aangepaste journaals.

2004 

Tijdens een gesprek in het tv-programma RTL Boulevard kondigt Jeroen van Inkel zijn terugkeer op 5 april bij Radio Veronica aan. De lange afwezigheid was grotendeels aan persoonlijke problemen te wijten. Zijn vervanger Rob van Someren verhuist naar vrijdagavond tussen 19:00 en 22:00 uur als aanloop naar het programma met mixmaster Ben Liebrand.

1964

De MV Mi Amigo belandt in de haven van Greenore. Na een gigantische opknapbeurt wordt alle apparatuur voor het toekomstige radiostation geplaatst.

1966

De Oceaan 7 van Radio 270 slaat op drift en verliest een groot deel van de zendmast.

2007

De naar BBC Five Live vertrekkende Richard Bacon wordt als namiddagpresentator bij XFM in Londen door de komiek Paul Tonkinson opgevolgd. Hij werkte ooit als ochtenddj bij XFM in Manchester en verzorgde The Big Breakfast bij Channel 4.

1955

Europe 1 vindt eindelijk een storingvrije frequentie, LW 182 kHz.

1998

NRJ wordt door een Parijse rechtbank voor plagiaat veroordeeld en moet 100.000 francs boete betalen. Toen het netwerk in juli 1996 betere luistercijfers dan Europe 1 scoorde, had men tijdens een publiciteitscampagne slagzinnen van de concurrent ‘geleend’.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2005: De VRT-nieuwsdiensten en het Vlaams Belang 'Vlaams Belang wordt niet behandeld zoals... Het college van hoofdredacteurs (radio, TV, online) heeft één jaar na het arrest van het Hof van Beroep in Gent van 21 april 2004 – zoals toen aangekondigd – het standpunt in verba...
Het radiodagboek van 19 april (109) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2011: Radio Maria is deze ochtend gestart (audio) Op de frequenties van het ter ziele gega... Vanaf vandaag is Radio Maria ook 'echt' in Vlaanderen te beluisteren. Omstreeks 09:45 uur werd er gestart met een spirituele lezing. De eerste plaat was 'Benedictus dominus deus' v...
Het radiodagboek van 18 april (108) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 17 april (107) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2001: Nieuwe VMM radio tussen Donna en Radio 1 "BV’s moeten hun borst niet nat maken" Als het tot de nieuwe politiek cultuur behoort om de burgers eerst warm te maken met heel enthousiaste voorstellen om daar achteraf bochten wringend op terug te komen, dan is het t...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Amptec
Spotlight
Amptec
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *