Het radiodagboek van 3 april (093) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1980
 

In Gent start de kritische stadsradio Toestel.

2002 

Diverse bronnen melden een spoedige overname van Energy Vlaanderen. Men hoopt tegen 6 april de naam van de nieuwe eigenaar te onthullen.

2003 

Cool FM start via 106.3 MHz in Oostende, ofwel Radio Middenkust.

2004 

– Radio Maeva voert onafgebroken testuitzendingen in DRM uit. Zo houdt men vandaag een langere proef tussen 15:00 en 17:00 uur op 5.975 kHz.

– De Antwerpse Radio NV benoemt Dirk Guldemont (foto bovenaan) tot de nieuwe verantwoordelijke voor de provinciale omroep. Hij vervangt Kris Borggraeve die naar Be One, het netwerk van de Amerikaanse mediamaatschappij Emmis, trok.


Lees verder onder de advertentie


– TOPradio Kortrijk, dat testuitzendingen op 88.4 MHz uitvoerde, keert na de installatie van nieuwe antennes, terug op 106.0 MHz.

2005 

– Be One hervat, na een korte onderbreking de uitzendingen in Antwerpen op 107.4 MHz.

– Nadat de Raad van State eerder besliste dat de VZW Nieuwsradio gelijk had in de zaak tegen de VZW 1FM, krijgt nu ook de VZW Sympathiek gelijk. De vereniging staat voor Radio Contact en werkt met een vermogen van 5.000 Watt, vanuit Egem.

1973 

Radio Noordzee Internationaal hervat om 01:15 uur, na een zware storm, de uitzendingen vanaf de Mebo II. Om 10:00 uur brengt de reddingsboot Bernard Van Leer de geredde bemanningsleden van de Norderney in de haven van Scheveningen aan land. De directie van Radio Noordzee Internationaal stelt het letterlijk gestrande Veronica voor om hun tweede zender tijdelijk te gebruiken. Maar Veronica veegt het idee meteen van tafel. Het aanbod van Radio Caroline om de MV Mi Amigo te huren, neemt men wel aan. Een groep technici reist dadelijk naar het zendschip om alles in gereedheid te brengen.

1995 

Corné Klijn start bij Radio 3. Hij vervangt Frits Spits die naar Radio 2 vertrok.

2001 

Radio Nationaal zal de middengolf-frequenties 1035 en 1332 kHz voorlopig niet meer gebruiken. Na het recent uitgesproken faillissement stopten een aantal kabelmaatschappijen bovendien met het doorgeven van het signaal.

2002

Radio 3FM krijgt een eigen nieuwsdienst. Om het uur, tussen 07:00 en 19:00 uur, komen er aangepaste journaals.

2004 

Tijdens een gesprek in het tv-programma RTL Boulevard kondigt Jeroen van Inkel zijn terugkeer op 5 april bij Radio Veronica aan. De lange afwezigheid was grotendeels aan persoonlijke problemen te wijten. Zijn vervanger Rob van Someren verhuist naar vrijdagavond tussen 19:00 en 22:00 uur als aanloop naar het programma met mixmaster Ben Liebrand.

1964

De MV Mi Amigo belandt in de haven van Greenore. Na een gigantische opknapbeurt wordt alle apparatuur voor het toekomstige radiostation geplaatst.

1966

De Oceaan 7 van Radio 270 slaat op drift en verliest een groot deel van de zendmast.

2007

De naar BBC Five Live vertrekkende Richard Bacon wordt als namiddagpresentator bij XFM in Londen door de komiek Paul Tonkinson opgevolgd. Hij werkte ooit als ochtenddj bij XFM in Manchester en verzorgde The Big Breakfast bij Channel 4.

1955

Europe 1 vindt eindelijk een storingvrije frequentie, LW 182 kHz.

1998

NRJ wordt door een Parijse rechtbank voor plagiaat veroordeeld en moet 100.000 francs boete betalen. Toen het netwerk in juli 1996 betere luistercijfers dan Europe 1 scoorde, had men tijdens een publiciteitscampagne slagzinnen van de concurrent ‘geleend’.Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het radiodagboek van 20 oktober – 292 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2009: RVi stopt uitzending via kortegolf (audio) Alweer een stukje radiogeschiedenis dat d... De respectievelijke Belgische publieke omroepen zijn in een eng besparingsstraatje gesukkeld. Eerder kon je al lezen dat de RTBF haar satelliettelevisie gaat opdoeken, nu is de VRT...
Het radiodagboek van 19 oktober – 291 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: Digitale frequenties via vergelijkende toets Acht pakketten voor DVB-T en drie voor ... Gisteren besliste de Vlaamse Regering welke pakketten van digitale frequenties ter beschikking zullen worden gesteld voor het uitwerken van een digitaal radio- en televisieaanbod v...
Het radiodagboek van 18 oktober – 290 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2009: Radio Scorpio wordt vandaag 30 (video) Vaak dood verklaard, toch nog altijd springle... Radio Scorpio viert vandaag zijn dertigste verjaardag. 'Een prima gelegenheid om het luisterbereik te vergroten', oordeelde men en dus is 's lands oudste 'vrije zender' nu ook via ...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2001: ‘Aprilvis van VRT was niet om te lachen’
Het radiodagboek van 2 april (092)
2000:  Maeva ‘was’ terug!
Het radiodagboek van 1 april (091)
2000: Radio 3: de lappenmand of de strijkplank?
Het radiodagboek van 31 maart (090)
Sluiten