fbpx

RadioVisie

.
Spotlight
.

Het radiodagboek van 29 september – 271 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1997

Op de twee televisienetten van de VRT zijn er geen programma’s te zien. Aanleiding voor de werkonderbreking is een meningsverschil over de CAO.

2001

De Vlaamse Mediamaatschappij onthult de datum waarop Qmusic zal starten. Het wordt 12 november aanstaande.

2002

– De Gentse afdeling van C-Dance zendt slechts een draaggolf uit. Dit is een gevolg van technische problemen.

– De Hasseltse Radio Contact laat via de RDS-tekst niet alleen de titels en de uitvoerders van de gedraaide songs zien, maar ook reclameboodschappen.

2003

De Oost-Brabantse regionale televisiezender ROB-TV werkt nu samen met Stadsradio Leuven (106.7 MHz). Er worden gemeenschappelijke programma’s gebracht.

2004

– De Commissie Cultuur, Jeugd, Sport en Media vergadert voor de eerste keer in het Vlaams Parlement. De verkiezing van het bureau is het enige agendapunt. Sp.a-er Dany Vandenbossche wordt voorzitter, de liberaal Herman Schueremans, secretaris.

– Extra Gold verdwijnt uit de lucht omdat de zendmast op de watertoren van Koolskamp moet worden vervangen door een roestvrij exemplaar. De inspectie van de Vlaamse Watermaatschappij, die eigenaar is van het gebouw, had de eerdere antenneconstructie afgekeurd.

1968

De Fabeltjeskrant komt voor de eerste maal op televisie. Meneer de Uil, Juffrouw Ooievaar en andere figuren groeien pijlsnel uit tot Bekende Nederlanders. In vier jaar zullen er 1046 afleveringen gemaakt worden. Liefst 36 landen nemen de programma’s over. Ook songs als ‘Het Stoomlied’ verkopen uitstekend. In de jaren 80 keert de serie nog enkele malen terug. De laatste keer in 1990 als RTL Véronique nog een reeks Fabeltjeskranten uitzendt.

1999

Radio 538 neemt een eerste website in gebruik.

2001

De Eutelsat-satelliet, die door een technisch probleem een eigen leven was gaan leiden, bevindt zich opnieuw in de gewenste positie. Diverse commerciële stations zoals Radio 538, Sky Radio, Business Nieuwsradio en Classic FM kampten tijdens de voorbije dagen met gigantische ontvangstproblemen.

2003

Sky Radio, Radio 538 en Radio 2 vallen met 11,6%, 11% en 9,9% marktaandeel in de smaak van het publiek, aldus de conclusie van het luisteronderzoek van het bureau Intomart. Radio Veronica kan op een meer dan geslaagde terugkeer blikken. Met 4,2% haalt men een onverhoopt marktaandeel.

2004

Sky Radio krijgt volgende maand, na politiek overleg, een steunzender op 101.2 MHz. Op die manier moet de ontvangst rond Boxtel, Schijndel, Sint-Michielsgestel, Haaren en Vught verbeteren.

2005 

Radio Veronica werft Colin Banks aan voor de weekendprogrammering. Zijn contract gaat in op 1 oktober. Voor zijn vertrek naar Radio 538 werkte hij bij C-Dance.

2006 

Mediatycoon John de Mol overweegt om met Mediaset, de onderneming van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi een bod op de televisiemaatschappij Endemol uit te brengen. Het Spaanse Telefonica, dat 75% van de aandelen bezit, wil het bedrijf van de hand doen.

1946

De BBC begint een derde radioprogramma waarbij de liefhebbers van klassieke muziek aan hun trekken komen.

1989

Radio Caroline, dat door de Nederlandse en Britse overheid tijdens een raid op 19 augustus 1989 het zwijgen was opgelegd, voert testuitzendingen op 558 kHz uit met een laag vermogen.

2000

De werken aan de LV18 in de haven van Harwich zijn voltooid. De eerste uitzendingen op het voormalige lichtschip zullen op 1 oktober aanstaande door Radio Caroline, kort na middernacht, verzorgd worden.

2006

News Talk 106 start als tweede landelijke zender via achttien FM-frequenties in Ierland. Het format bestaat uit gesproken woord.

1920

Het bedrijf Joseph Horne start de verkoop van radiotoestellen in de Verenigde Staten voor tien dollar per stuk. (Fotocredits: Wired.com)

2005

Nog voor het definitieve afscheid van Howard Stern bij Infinity wordt er druk over zijn opvolger gespeculeerd. Voorzitter Joel Hollander belooft enkele verrassingen. De pers gokt op de komst van de voormalige rockzanger David Lee Roth van de band Van Halen.


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Tomas De Soete (foto bovenaan - credits: VRT) gaat weer radio maken. Zeven jaar geleden
Onder de noemer 'Marathonradio' wil Peter Van de Veire vanaf maandag 11 juni blokkende studenten een
De Classics 1000 van Radio 1 zit er weer op en sommige vaststellingen zijn al
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Eén van de mooiste Vlaamse radiostemmen Lieve De Maeyer (37) heeft voorgoed de frequenties van
Overal in Europa stijgen de budgetten voor radio-reclame Pasen is vooral een radiofeest bij Klara (en
Ook televisie én radio Het internet vereist steeds meer dat bestaande wetten aangepast worden aan

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Radiodagboek
Het radiodagboek van 28 september – 270 (audio)
Het radiodagboek van 27 september – 269 (video)
Het radiodagboek van 26 september – 268 (audio)
Het radiodagboek van 25 september – 268 (audio)
Het radiodagboek van 24 september – 267 (video)
Het radiodagboek van 23 september – 266 (audio)
Sluiten