RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 29 juni

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1975: Radio Mi Amigo zendt voor de laatste keer ‘Voor of Tegen’ met Peter Van Dam en Joop Verhoof uit. De tegenvallende reacties zijn de redenen om het programma af te voeren.

1980: De ontvangst van Radio Contact is om 16.00 uur door de diefstal tijdens het eerste fanbal in Sint-Agatha-Berchem minder sterk. Men start de ‘open hart operatie’ waarbij de sympathisanten snel 150.000 BEF (3.750 euro) inzamelen voor de aanschaf van een krachtige stereozender.

1981: Op het monsterproces rond Radio Mi Amigo stelt de verdediging van 141 adverteerders onder meer dat de reclamespots zonder toelating werden uitgezonden. De rechter veroordeelt dertig onder hen tot het betalen van boetes vanwege duidelijke bewijzen dat hun wel degelijk reclamecampagnes hadden geboekt.

1994: Het Franse netwerk ‘NRJ’ opent een eerste station in Brussel.

1998: Het Vlaamse parlement keurt het nieuwe mediadecreet goed. Hierdoor wordt het radiolandschap herschikt. Lokale zenders mogen netwerken vormen, in stereo uitzenden en een kabelfrequentie vragen. Ze moeten wel dagelijks gedurende 4,5 uur een ‘eigen’ programma en minstens drie nieuwsuitzendingen verzorgen.

2000: Op ‘Tijdnet’, de site van de uitgeverij ‘De Tijd’, kondigt ‘Roularta-topman’ Rik De Nolf de komst van VTM-radio aan.

2004: Radio Ypsilon, het project van de ‘vzw Nieuwsradio’, dat een vergunning kreeg om met een zender van 2 kW uit te zenden, stelt de presentatoren voor. Het station zal z’n naam wijzigen in 94 Extra Gold en testuitzendingen beginnen op 5/7/2004. Programmaleider wordt ex Mi Amigo-dj Ron van der Plas, hij zal daarvoor samenwerken met Luc Degroot (ex Contact) en Ronny Vangelder (Ex Maeva). 

2006: Mediaminister Geert Bourgeois reageert op de aanhoudende kritiek van ‘SBS’, dat bepaalde maatschappijen als de ‘VMMa’ mogelijkheden krijgen om een tweede landelijke radiostation op te richten. De privatisering van Radio Donna, waarop de moedermaatschappij van VT4 en van Vijf TV had gehoopt, komt er niet.

2010: De Raad van Bestuur bij de VRT zet het licht op groen voor de verhuizing van Radio 2 Omroep Brabant. De regionale publieke omroep voor deze jonge provincie komt in het voorjaar 2012 in het oude publieksgedeelte van het Leuvense stadhuis.

2003: De bekende Britse entertainer Chris Evans verliest de rechtszaak tegen Virgin Radio. De echtgenoot van zangeres Billie Piper werd in 2002 door het rockstation op straat gezet omdat hij gedurende een aantal dagen niet was komen opdagen.

2005: 

– De ‘NCRV’ heeft twijfels over de haalbaarheid van de nieuwe plannen met de betrekking tot het publieke omroepbestel. Men vreest voor de reclameopbrengsten.

– De evenementenorganisatie ‘Qdance’ daagt uitgeverij ‘De Persgroep’, de eigenaar van Noordzee FM voor de rechter. Het bedrijf in Landsmeer heeft bezwaar tegen het gebruik van de naam Qmusic.

1964: Het eiland Manx start een gelijknamig legaal radiostation.

2003: Chris Evans verliest de rechtszaak tegen Virgin Radio. De echtgenoot van zangeres Billie Piper werd in 2002 door het rockstation op straat gezet omdat hij gedurende een aantal dagen niet was komen opdagen.

2020:  Eén van de oudste kranten ‘The Times’, dat in 1785 werd opgericht, krijgt een gelijknamig radiostation via DAB+. De ‘Wireless Group’, de eigenaar van Virgin Radio, talkSPORT en talkSPORT 2, zorgt voor de exploitatie. Men wil de commerciële concurrent van BBC Radio 4 worden. 

2019: De financiële toestand van Europe 1 versnelt de lopende geruchten over de verkoop van de netwerken RFM en Virgin Radio.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 1 juli

Vandaag in 1995: Wolfman Jack overlijdt aan een hartaanval na een boekpromotie in Belvédère (North-Carolina).

Het Radiodagboek van 30 juni

Vandaag in 2006: In Nederland beslist het College voor het Bedrijfsleven dat RTL FM op Lees verder

Het Radiodagboek van 28 juni

Vandaag in 1973: De Nederlandse Tweede Kamer stemt na een debat van 3 dagen over Lees verder

Het Radiodagboek van 27 juni

Vandaag in 1977: Het eerste gedrukte maandblad van RadioVisie verschijnt als opvolger van Baffle.

Het Radiodagboek van 18 augustus

Vandaag in 2010: Simon Bates verlaat na 13 jaar het netwerk Classic FM om vanaf Lees verder

Het Radiodagboek van 17 augustus

Vandaag in 2017: Een medewerkster van 3FM wordt in het Hilversumse Mediapark door een verwarde Lees verder

Het Radiodagboek van 16 augustus

Vandaag in 2006: Presentator Krijn Torringa, hevig voorvechter van Nederlandse artiesten, overlijdt op 66-jarige leeftijd Lees verder

Het Radiodagboek van 15 augustus

Vandaag in 2002: Een van de vaste waarden bij BBC Radio 1 Mark Goodier vertrekt Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx