RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 29 januari

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1978: Ondanks het feit dat Radio Mi Amigo onregelmatig in de lucht was, presenteerde Rob Hudson tot 13.00 uur een extra ‘Baken 16’.

2001:

– TOPradio start een vernieuwde programmering. De ochtend wordt door Jeroen Gorus en Piet de Win ingevuld. Peter Hoogland en Michel de Wilde optimaliseren de interactiviteit met de jeugdige doelgroep.

– De regionale redacties van Radio 2 werken doordeweeks onder één naam: ‘Ochtendpost’, ‘Middagpost’ en ‘Avondpost’. Elk uur opent met het algemene nieuws. Het regionale nieuws is klokvast op het halve uur. Op zondag brengt het regionale blok, naast provinciale sportbijdragen, om 17.45 uur de nationale voetbaluitslagen. De korte regionale nieuwsoverzichten om 09.00 uur, 11.00 uur, 14.00 uur en 16.00 uur (niet om 09.00 uur op feestdagen) blijven van maandag tot en met vrijdag behouden. 

2003: Het centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding start een procedure bij de Vlaamse Geschillenraad tegen Erwin Deckers, Sven Ornelis en Qmusic. Het duo vergeleek tijdens een verslag van de partij tussen Serena Williams en Kim Clijsters de Amerikaanse tennisster met een ‘bosaap’. Een luisteraar nam met het voorval geen genoegen en diende eerder een klacht in bij het centrum Leman.

2004: 

– VivaCité, de fusie tussen Bruxelles Capitale en Fréquence Wallonie voor de doelgroep tussen 30 en 54 jaar wordt aan de pers voorgesteld. Het aanbod zal uit culturele programma’s, quizzen, sport en informatie bestaan. Er komen dagelijks vijf ontkoppelingen voor de lokale journaals. Van 6:00 uur tot 8:00 uur, voor de nieuwsuitzendingen van 12:42 uur tot 13:00 uur en van 17:42 uur tot 18:00 uur. De start is op 29/2/2004.

– Het Brusselse Contact Inter stopt om 19.00 uur op 94,5 MHz. Het station, voor de Arabische bevolking ontsnapt zo aan een boete van 20.000 euro. Zes medewerkers worden ontslagen.

1999: Het weekblad ‘Veronica’ meldt dat 3FM een boete van 80.000 gulden (1,6 miljoen BEF of bijna 40.000 euro) heeft gekregen. Aanleiding tot de zware sanctie was de uitgebreide aandacht die men twee jaar geleden aan de nieuwste cd van Marco Borsato schonk. Zendercoördinator Paul van der Lugt kondigt aan in beroep te gaan.

2001: Sylvana Simons verhuist naar Noordzee FM. De presentatrice van ‘RTL-Live’ zal op vrijdag- en zaterdagavond het jeugdig interactief programma ‘Sylvana’s Soul’ met romantic soul en r&b verzorgen.

2003: Henk Westbroek tekent een langdurig contract bij Radio M en bij het tv-station voor de Utrechtse regio.

2009: 

– Sky Radio tekent hoger beroep aan tegen het vonnis van de rechtbank in Kopenhagen over het gebruik van het landelijke kavel FM5. Het station verloor in mei 2008 een rechtszaak tegen de Deense overheid waardoor men ruim 28 miljoen euro wegens contractbreuk moet betalen. Sky Radio gebruikte tot november 2005 dit kavel.

– Jean Kiekebosch wordt vanaf 1/3/2009 manager bij Radio 10 Gold. Hij volgt de naar 100%NL vertrekkende Roland Snoeijer op.

2010: 15 jaar KRO’s ‘Tijd voor Twee’ wordt tussen 12.00 en 14.00 uur vanuit Lelystad gevierd. Daar ligt het eveneens 15 jaar oude schip de ‘Batavia’. Frits Spits zoekt met gasten als Guus Meeuwis en Ruud de Wild naar antwoorden op de vraag: ‘wat is 15 jaar geleden begonnen en hoe gaat het daar nu mee?’

2021: Daniël Dekker van NPO Radio 5 ontvangt op het ‘Radio Gala’ de ‘Marconi Oeuvre Award’ van zangeres Ilse DeLange. ‘Jan-Willem (Roodbeen) Staat Op’ (NPO Radio 2) is de ‘beste radioshow’. Marieke Elsinga en Mattie Valk (Qmusic) winnen de ‘Zilveren Radiosterren’. Hun werkgever kreeg ook de onderscheiding voor ‘Beste Radiostation’.

2015: ‘Listen2Digital’ en ‘Sound Digital’, een samenwerking tussen de ‘Bauer Media Group’, ‘UTV’ en het bedrijf ‘Arqiva’ melden zich bij de ‘Ofcom’ voor het tweede nationale DAB-net. Dat moet binnen een jaar in de lucht zijn.

2020: De krant ‘The Times’, een tak van het News Corp-imperium van Rupert Murdoch, plant wellicht dit voorjaar de lancering van een eigen landelijk radiostation. Times Radio moet luisteraars wegkapen van BBC’s Radio 4 en 5 Live, die met bezuinigingen geconfronteerd worden.

1968: Nieuw Zeeland

De bijna totaal vernielde ‘Tiri I’ wordt naar de haven van Auckland versleept. Daar weet men de studioapparatuur en de zender te redden. De eigenaren van Radio Hauraki weigeren de handdoek in de ring te gooien en zoeken naar een nieuw geschikt schip. 

2013: Australië

Mel Greig en Michael Christian keren voorlopig niet terug op 2Day FM. Het duo belde begin december 2012 voor de grap naar het ziekenhuis waar Kate Middleton lag. De zaak kreeg echter een dramatische wending toen de verpleegster Jacintha Saldanha, die het telefoontje aannam, zelfmoord pleegde. Het voorval lokte grote verontwaardiging uit zodat de dj’s zelfs moesten onderduiken.

2014: Verenigde Staten

Z100 (WHTZ New York) heeft Chris ‘Maxwell’ Jones als opvolger voor de avondjock Trey Morgan. Hij vult elke werkdag het blok tussen 22.00 uur en 2.00 uur. Maxwell komt van Q102 (WIOQ) (Philadelphia).

2021: Frankrijk

De twee DAB+-netwerken starten op 15/7/2021. De vergunningen van de 25 geselecteerde radiostations zijn dan geldig. in. De steden Parijs, Lyon en Marseille en de autosnelwegen komen eerst aan de beurt.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Amptec

Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx