Het radiodagboek van 29 april (119) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1985

De bekende radio- en televisiepresentator Nand Baert (foto bovenaan) overlijdt op 53-jarige leeftijd in een Gents ziekenhuis aan de gevolgen van een longaandoening. Naast zijn medewerking aan Radio 2 oogstte hij enorme bekendheid met de televisiequiz ‘Van Pool Tot Evenaar’ en het AVRO-spel ‘Wie Van De Drie’.


Lees verder onder de advertentie


2001

Radio Contact Plus dat via 104.3 MHz Franstalige oldies uitzendt voor Brussel en Wallonië, neemt de aangepaste nieuwsuitzendingen van de ARD over.

2002

– Het Antwerpse Radio Minerva dat op 103.6 MHz uitzendt, wordt om 17:00 uur door een krachtige blikseminslag getroffen. De uitzendingen moeten onderbroken worden.

– Michel Ilsen, manager van Radio 2 Limburg, wordt 55 en gaat na 33 jaar arbeid voor BRT, BRTN en VRT, op 1 augustus met pensioen. Hij stond sinds 1991 aan het hoofd van Radio 2 Limburg, waar hij in 1972 begon als journalist en producer.

2003

– Christina von Wackerbarth neemt afscheid als gedelegeerd bestuurder van de VRT. Ze trekt naar uitgeverij Sonoma.

– Radio Nostalgie onderstreept de plannen om ook Vlaanderen te veroveren. Men richt zich echter in de eerste plaats op de Waalse markt waarbij men een nieuw, zeer lokaal getinte ochtendprogrammering brengt. In ‘Le Grand Morning’ (07:00-09:00 uur) zijn ondermeer interviews van op locatie te horen. Hiermee wil men op de herschikking van Fréquence Wallonie (RTBF) anticiperen.

– Hit FM uit Hasselt kampt met technische problemen. De muziek verdwijnt en er is enkel nog een draaggolf te horen. Rond 19:00 uur keert de gebruikelijke programmering terug.

2006

– De spanning tussen gedelegeerd bestuurder Tony Mary en de Raad van Bestuur van de openbare omroep loopt verder op. Hij verwijt de Vlaamse regering en de bestuursleden een te grote invloed te willen uitoefenen.

– Nadat het VCM in november 2005 een aantal erkenningen van nog niet opgestarte lokale radio’s introk, wil de VRM nu hetzelfde ondernemen. Acht omroepen uit o.a. Hofstade (Aalst), Galmaarden, Oostende, Hoeilaart, Hoogstraten en Nijlen krijgen tot 27 mei 2006 om alsnog te beginnen.

1971

Veronica-medewerker Chiel Montagne start als televisiepresentator van ‘Op Losse Groeven’ bij de TROS, een programma waarin de Nederlandstalige muziek gepromoot wordt. Corrie en de Rekels, Ronnie Tober en Vader Abraham zijn enkele van de artiesten die optreden. Binnen een half jaar groeit het programma uit tot de meest bekeken uitzending tijdens de vooravond.1979 

Het nieuwe zendschip van Radio Delmare, de Martina ofwel de Aegir II, ontsnapt uit de haven en gaat in de buurt van Goeree voor anker.

1980

Zes medewerkers van Radio Delmare, waaronder Gerard van Dam, Astrid de Jager en Steph Willemsen moeten vandaag voor de rechtbank verschijnen vanwege van hun betrokkenheid bij het zendschip Aegir I in 1978.

1981

De Veronica Omroep Organisatie vult de vraag om B-omroep te worden met extra informatie aan.

1996

Investeerders willen een televisiezender oprichten waar enkel programma’s van niveau getoond zullen worden. Hiervoor worden onderhandelingen met IDtv begonnen. 

2007

Showbusinessjournalist Albert Verlinde neemt afscheid van Radio 10 Gold. Zijn contract is afgelopen.

1966

Alsof het aantal fortpiraten nog niet volstaat, gaat nu ook Radio Tower van start via 1282 kHz

2005

Neil Fox neemt definitief afscheid van Capital FM waar hij de ‘drive time’ verzorgde. Hij wil zich op zijn televisiecarrière concentreren. Neil Beacon wordt zijn opvolger.

2005

– Howard Stern is niet langer de koploper in New York. Zijn werkgever K-Rock verloor volgens de laatste luistercijfers van het onderzoeksbureau Arbitron 0,6% marktaandeel en staat nu op 6,4%. Het Spaanstalige La Mega (97.9 MHz) scoort met ‘La Vacilon de la Manana’ beduidend beter. Ook in Los Angeles en in Chicago verloor de shockjock terrein.

– Paul ‘Cubby’ Bryant verlengt zijn contract met twee jaar bij Z100. Het jurylid van American Idols en de Music Director blijft zo in totaal tien jaar bij het New Yorkse hitstation.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2009: MENT – tv met hoog radiogehalte (video) Rudi Van Vlaanderen en Wiet Van Bevere... Radioprogramma's die een tv-versie krijgen, het is eerder gedaan. We denken daarbij spontaan aan 'Depré Historie' van Radio 2 en TV1, 'De Taalstrijd', 'De Perschefs' en de 'Rechtva...
Het radiodagboek van 18 november – 321 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2010: Franstalige radio in London (video) Met liefst 80% 'eigen' muziek in het format Franstalige inwoners van Londen hebben vanaf vandaag, woensdag 17 november, hun eigen radiostation. Om 12:00 uur lokale tijd startte French Radio London via Digital Audio Broadcast...
Het radiodagboek van 17 november – 320 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: Verkeersinfo op de radio – deel 2 (video) “Change: yes, we can!” Sigaretten roken schaadt de gezondheid, dat kunnen we niet ontkennen. Maar ongevraagde verkeersinfo kan de bloeddruk ook doen stijgen. Dat is eveneens niet goed voor hart- en bloed...
Het radiodagboek van 16 november – 319 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2011: Lokale radio’s geweerd op Staten-Generaal
Het radiodagboek van 28 april (118)
2000: En wat met de radio- en tv- taks?
Het radiodagboek van 27 april (117)
2002: Geboorte nieuwe radiovereniging
Het radiodagboek van 26 april (116)
Sluiten