fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Het radiodagboek van 28 september – 271 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1940

Victor Laveleye (foto bovenaan) roept tijdens een uitzending van de Europese Service bij de BBC de Belgen tot verzet op. Hij is ook de uitvinder van het befaamde V-teken dat door Winston Churchill werd overgenomen.

1977

Radio Mi Amigo start met een Franstalig programma. Het is te horen tussen 19:00 en 20:00 uur.

1979

In het kasteel van Ham in Steenokkerzeel start een werkgroep die moet onderzoeken hoe een Belgisch-Nederlandse langegolfzender zal geëxploiteerd worden. Beide landen kregen immers op de golflengteconventies van april 1974 en november 1976 de 1730 meter toegewezen.

1981

De RTBF start na Radio Cité een nieuw popstation. Radio 21 is een initiatief van Claude Delacroix. Martine Matagne, Jean-Louis Sébille, Yves Boulanger, Marc Moulin, Jean-Pierre Hautier, Myriam Gooris, Claude Derasse, Ren-Philippe Dawan vormen de eerste ploeg.

2001

– Een slecht functionerende Eutelsat-sattelliet zorgt voor enorme problemen bij de doorgifte van de TOPradio- en Mango- programma’s. De moeilijkheden zijn om 11:00 uur zo goed als verholpen.

– Het blijft onrustig bij het Waalse Contact 2. Men slaagt er ondanks enkele invalbeurten van ondermeer Wendy (ex-NRJ) niet in om een geschikte ochtendploeg te vinden. Ondertussen neemt het kleine netwerk enkele frequenties van NRJ over. Het gaat om de 100.3 MHz in Bastogne, 107.5 MHz in Beauraing, 107.9 MHz in Ciney, 107.7 MHz in Genappe en 107.2 MHz in La Roche en Ardennes.

2002

– De TOPradiostations, die eigendom zijn van Bruno Hendrickx, besluiten om niet mee in het nieuwe project van de VMMA, Jim FM te stappen. TOPradio blijft onder dezelfde naam bestaan.

– Radio Contact in Maaseik, dat op 107.5 MHz uitzendt, beperkt zich tot een draaggolf. De lokale programma’s worden niet meer uitgezonden.

2003

Stadsradio Leuven start op 106.7 MHz om 07:30 uur met een regionale nieuwsuitzending.

2004

– Radio Donna wil zich als dé office radio opwerpen. Er komt een nieuwe vormgeving en enkele nieuwe medewerkers. Jeroen Gorus, Robin Vissenaekens en David Van Ooteghem moeten vanaf 2 november aanstaande, samen met een aangepast muziekformat, het marktaandeel opnieuw verhogen.

– De Waalse mediaminister Fadila Lanaan wordt door Caroline Persoons (FDF) en Julie De Groote (CdH) aangepakt over de nieuwe commerciële Brusselse zender BXL, een initiatief van de RTL-groep en uitgever Rossel. Zij stellen zich vragen over de wettelijkheid van dit project, gezien het feit dat een rechtbank de opstart van nieuwe initiatieven verbood en zelfs sancties voor de overtreders plande. De politica kondigde ook nieuwe besluiten aan over de oprichting van zelfstandige radio’s en netwerken als aanloop naar het frequentieplan.

1979 

Door problemen met de stroomvoorziening moet Radio Delmare om 18:45 uur voortijdig uit de lucht.

1985

Kees Borrel, één van de mensen achter Radio Paradijs, krijgt van de Nederlandse overheid de geschreven bevestiging dat de MV Magda Maria terug wordt gegeven. Door het gebrek aan onderhoud en de vele diefstallen waarbij talrijke zaken verdwenen, zal het zendschip echter onder de slopershamer in Zeebrugge verdwijnen.

1988 

Simone Walraven stopt als radio- en televisiepresentatrice van onder meer ‘Countdown’ bij Veronica. Samen met haar vriend Clark Datchler, de leadzanger van het trio Johnny Hates Jazz verhuist ze eerst naar Amsterdam-Zuid om vervolgens naar Engeland uit te wijken. Zij wordt door Wessel van Diepen vervangen.

2001

De op drift geslagen Eutelsat sattelliet blijft vele radiostations problemen bezorgen. Tegen de namiddag zijn de meeste moeilijkheden toch opgelost. Enkel Radio 538 en Sky Radio werken met een tijdelijke ISDN-verbinding naar de hoofdzenders.

2005

– In tegenstelling tot eerdere afspraken met de regeringspartners D66, VVD en CDA bepaalt mediaminister Medy van der Laan dat de NPS tot 2011 doorgaat. De meerderheidspartijen hadden nochtans vooraf aangekondigd dat de NPS in 2008 zou moeten stoppen.

– Yorin FM en Planet Internet introduceren een nieuwe hitparade. De ‘Planet Download Top 50’. De lijst wordt elke zaterdag uitgezonden tussen 15:00 en 18:00 uur. Mark Labrand presenteert.

2006

Radio 538, Radio 2 en Sky Radio beheersen de top 3 van de populairste Nederlandse stations. Dit is de conclusie van het onderzoek over de maanden juli en augustus van het bureau Intomart. Radio 10 Gold en Radio Veronica stijgen.

1966

De gedagvaarde eigenaar van Radio Essex wordt door een rechtbank beschuldigd van illegaal uitzenden. Hij krijgt een boete maar het station blijft in de lucht.

2005

Wes Butters, die in februari de presentatie van de ‘BBC Top 40’ aan het duo Jason Griffith en Nol Hogg moest overlaten, krijgt de ontbijtshow bij het netwerk Galaxy aangeboden. Hij vervangt er Simon Nicksy Nicks, die een week eerder aan de kant werd gezet.

1963

Murry The K, alias Murry Kaufman, speelt op WINS in New York ‘She Loves You ‘van The Beatles. Hij wordt zo de eerste radiopresentator die het viertal uit Liverpool promoot.

2004

De Amerikaanse radiolegende Scott Muni overlijdt op 74-jarige leeftijd. Donald Allen Munez startte zijn loopbaan in de jaren ’50 bij AFRTS en bij de Top 40-stations WMCA en het New Yorkse WABC. Hij werd later programmaleider bij WOR-FM en WNEW-FM. Een telefonisch gesprek in 1972 met een bankrover dook later op in de film ‘Dog Dog Afternoon’ met Al Pacino.

2007

Bruce Morrow of Cousin Brucie verlengt zijn contract met Sirius Satellite Radio. Daardoor blijft hij bij de diverse oldieskanalen ondermeer ‘Cousin Brucies Saturday Night Party’ verzorgen. Tijdens zijn indrukwekkende loopbaan werkte hij eerder bij WINS, WABC, WCBS en WNBC. In 1994 gaf de toenmalige New Yorkse burgemeester Gulliani de toelating om een straat naar hem te noemen: de Cousin Brucie Way.

2005: Duitsland

Udo Feser, de curator van het noodlijdende Hundert 6 in Berlijn, geeft de licentie aan de mediaraad van Berlijn (MABB) terug. Dit leidt tot de herverdeling van de lokale frequentie 100.6 MHz. Een opmerkelijke beslissing, want eerder hadden zich enkele kopers voor het station gemeld.

2006: Frankrijk

De nieuwe resultaten van het onderzoeksbureau Médiametrie over het Franse luistergedrag brengen geen spectaculaire veranderingen aan het licht. NRJ en RTL blijven op de eerste en tweede plaats. France-Inter stoot Europe 1 van de derde plek. France-Info en Nostalgie handhaven zich als nummers vier en vijf. Skyrock en Europe 1 delen de zesde positie met gemiddeld 3.858.748 luisteraars.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het radiodagboek van 29 november – 332 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 27 november – 330 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

2013: KPMG radiostudie van Tom Evens

Op 4 november werden de resultaten van het KPMG onderzoek naar het Vlaamse radiolandschap voorgesteld. Lees verder

Het radiodagboek van 26 november – 329 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Radiocampagnes om de horeca te ondersteunen

Sinds cafés en restaurants op 19 oktober opnieuw moesten sluiten, heeft de middenstand opnieuw ernstig Lees verder

Het radiodagboek van 23 november – 326 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 21 november – 324 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Belg leidt Europese DAB+-lobby

De (Waalse) Belg Francis Goffin is benoemd tot voorzitter van de European Digital Radio Alliance Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Dit was RadioVisie’s week 39 in 2020

VS: Formats bepalen voorkeur voor klassieke radio of slimme luidspreker

Nostalgische column Hans Knot – 135

Sluiten