fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Het radiodagboek van 28 oktober – 300 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

2002

– De Mechelse Radio Nostalgie (105.5 MHz) wordt Cool FM. Een exacte startdatum is nog niet bekend.

– Radio Contact Diest, dat door de grote stormschade in mono moest gaan uitzenden, hervat om 16:00 uur de uitzendingen in stereo.

– De lokale uitzendingen van C-Dance in Kortrijk herbeginnen op 105.3 MHz.

2003

– Er lekken plannen uit over de komst van een 50 kW-zender in Egem voor 4FM. Een onderdeel van de strategie om de landelijke zenders krachtige vermogens te geven.

– Radio 2 en Radio Donna, die in Leuven door technische problemen met de straalverbinding niet meer te beluisteren waren, keren om 10:21 uur via 88.7 MHz en 94.8 MHz terug in de ether.

2004 

CD&V-politicus Carl De Caluwé interpelleert Geert Bourgeois in het Vlaamse parlement over de storingen die de Waalse stations in Vlaanderen veroorzaken en over de procedures die een aantal niet erkende radio’s bij de Raad van State hebben ingediend. De mediaminister antwoordt dat hij deze kwesties ondermeer met zijn Waalse opponent zal bespreken.

2005 

– De nationale algemene staking treft ook de radiostations van de VRT. Er wordt op de diverse netten aangepaste non-stop muziek gebracht. Om 12:00 en om 17:00 uur zijn er twee uitgebreide nieuwsuitzendingen te horen. De voetbaltopper tussen Lokeren en Anderlecht wordt niet uitgezonden. De fans moeten met een samenvatting in het televisieprogramma ‘Studio 1’ genoegen noemen.

– De voormalige medewerkster van 4FM, Rani de Coninck tekent een driejarig contract bij VTM. Daar zal zij de meest uiteenlopende programma’s presenteren.

1987 

Het vertrek van Adam Curry naar Manhattan brengt enkele verschuivingen met zich mee in de programmering van Veronica. Simone Walraven volgt hem op als presentator voor het tv-programma ‘Countdown’.

1998 

– Radio 3FM kondigt een eenmalige reünie aan tussen Rob Stenders en Jeroen van Inkel. Zij zullen beiden op 30 oktober aanstaande de allerlaatste ‘Mudclub’ presenteren.

– Radio 2 zendt de duizendste ontbijtradio met Bert Kranenborg uit. Tijdens het programma wordt er met gasten over de ochtendgewoonten van de Nederlanders gediscussieerd.

2002 

– De programmaleider van Yorin FM, Roland Snoeijer stapt over naar Radio 2. Daar zal hij in opdracht van de AVRO het mediaprogramma ‘Antenne 2’ samenstellen.

– Diverse werknemers van de Omroepvereniging Veronica dringen aan op het vertrek van het bestuur. Men is het niet eens met de huidige stand van zaken en vooral de weinig renderende lancering van Veronica TV is een doorn in het oog van de actievoerders.

2004 

DJ Tiësto wordt door de lezers van DJMag opnieuw tot ‘Beste DJ van het jaar’ verkozen. Zijn indrukwekkende set tijdens de opening van de Olympische Zomerspelen in Athene speelde een belangrijke rol bij dit succes.

2005 

– In een poging om de dalende luistercijfers af te remmen, zorgt Sky Radio voor een rustige muziekmix. Via diverse aanpassingen wil de ex-marktleider het aandeel opkrikken. 

– Tijdens de jaarlijkse peiling naar de populairste DJ-producer door het toonaangevende blad DJMag wordt DJ Tiësto door Paul Van Dyk onttroond. Armin van Buuren staat op de derde plaats.

1966 

Er breekt enorme paniek uit bij de organisatie van Radio 270 wanneer een anonieme beller meldt dat er aan boord hun zendschip, de Ocean 7 (foto bovenaan), een bom is geplaatst. Achteraf blijkt het om een flauwe grap te gaan.

1975

Voor de wijde omgeving van Ipswich start het lokale onafhankelijke Radio Orwell.

1985

Laser 558 hervat, na een afwezigheid van negen dagen, de uitzendingen. Er worden ook nieuwe reclamecampagnes gestart voor ondermeer een album van Jethro Tull.

2005

– De meest actuele luistercijfers laten uitstekende resultaten voor de BBC zien. Met 54,6% scoren de radiostations gezamenlijk hun hoogste marktaandeel ooit. Radio 2 blijft met 15,6% het populairst, terwijl BBC Radio 4 en BBC Radio 1 met 11,4% en 9,4% vooruitgang boeken. Bij de commerciële stations is Capital FM niet langer meer de nummer 1 in Londen. De zender verliest met 5,1% de eerste plaats aan Heart FM dat met 6,4% de fakkel overneemt. Ook Magic FM doet goede zaken en stijgt naar 5,4%.

– De firma Immediate Broadcasting, onder leiding van ex-BBC Radio One presentator Bruno Brooks, wordt benaderd om een radiostation op te zetten dat uitzendingen in de 69 nieuwsagentschappen, in de 300 verkoopwinkels van de lokale krant Northcliff Newspapers moet verzorgen.

– OFCOM, de regulerende organisatie voor radio en televisie, verleent achttien licenties voor het verzorgen van radioprogramma’s op kleine schaal – met laag vermogen dus – gedurende een periode van vijf jaar. In totaal komt daarmee het aantal zogenaamde community stations op 48. Radio Asian Fever uit Leeds bedoeld voor de inwoners in Zuid Oost Azië en New Style Radio voor de zogenaamde Afro-Caribische gemeenschap in Birmingham, vallen in de prijzen. Opmerkelijk is dat er ook een laagvermogen licentie is vergeven aan BFBS en wel voor de in Lisburn gelegerde soldaten.

– De BBC wil elk jaar, per huisgezin, drie pond meer boven het al verplichte kijk- en luistergeld vragen om alle bestaande radio en televisiestations te digitaliseren.

2004

Shady 45, het radiostation van de Amerikaanse rapper Eminem start via Sirius Satellite Radio.

Eén jaar geleden op deze dag bij RadioVisie

Twee jaar geleden op deze dag bij RadioVisie


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2003: De letterwoorden voor 2004 zijn DAB en DRM

Vroeger draaide de zaterdag vooral om het bad, de plek waar je weer proper wordt. Lees verder

1998: Radio 2 wordt een stuk ‘nationaler’

Het 'Huis van radio-vertrouwen' verliest per 1 januari zijn laatste zekerheid. De programma's van Radio Lees verder

2008: Alain Claes ruilt MNM voor Q-group

Donderslag bij bewolkte hemel gisteren aan de Reyerslaan waar de VRT woont. Muziekverantwoordelijke en één Lees verder

Het radiodagboek van 28 november – 331 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 666: VRT-radio, Scorpio en John Lennon (audio)

VRT: Dit zijn rapporten waar u al eens mee kan thuiskomen. Het kleine neefje van Lees verder

20 jaar Klara: specials, verzoekjes en nieuwe jasjes

Op woensdag 2 december wordt Klara 20 jaar. En 20 in 2020, dat moet gevierd Lees verder

2009: VRT ontkent dat MNM in de etalage staat

'MNM wordt mogelijk verkocht om de financiering van de VRT overeind te houden'. Dat meent Lees verder

Het radiodagboek van 27 november – 330 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Blad 638: Dictee, Koers en Radio Report (video)

Nederland: lokale DAB+-netten (bijna) compleet bezet

Q-music: Vlaamse 00’s-iconen ‘battle’ (video)

Sluiten