fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het radiodagboek van 28 november – 331 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

2000 

Radio Mango maakt de komst van een nieuwe Gentse afdeling bekend. Er zal via Radio Plus op 106.0 MHz worden uitgezonden.

2002 

– Het Laatste Nieuws onthult dat Luc Appermont in februari 2003 Radio 2 zal verlaten. Hij presenteert tot dan op zaterdagmorgen het populaire programma ‘De Zoete Inval’.

– De uitzendingen van Radio 2 Omroep Limburg worden door werkzaamheden aan de mast in Genk tijdelijk onderbroken. Zo missen de luisteraars om 07:00 uur het regionale journaal.

– La Première, de nieuws- en sportzender van de Waalse RTBF start via de Astra satelliet op 19,2° Oost.

2005 

– Wim Oosterlinck van Studio Brussel maakt een kippensoep-benefietsingle voor het goede doel. Diverse artiesten zoals Yasmine, Gunther Verspecht alias Stash en Maurice Engelen van de groep Praga Khan verlenen hun medewerking.

– Het regionale Antwerpen 1 verdwijnt tijdelijk uit de lucht op 102.9 MHz. Hierdoor zijn Radio Veronica op 103.0 MHz en Radio Contact op 102.8 MHz duidelijk te ontvangen in grote delen van Antwerpen.

– Be One is nu ook via een tiende zender te ontvangen, het gaat om de 105.4 MHz in Genk.

1985 

De TROS zendt op Radio 3 de allerlaatste ‘Top 50’ of het jaaroverzicht van 1985 uit. Ferry Maat en Erik de Zwart kondigen ‘We Are The World’ van USA For Africa als dé nummer 1-hit aan.

2002 

Tijdens een interview bij RTL4 geeft de pas benoemde directeur van Talpa Radio meer tekst en uitleg over de toekomst. Erik de Zwart meldt dat Radio Noordzee aan de vooravond van talrijke hervormingen staat en dat er overnameplannen voor bestaande stations in het buitenland aan de gang zijn. Nog tot 31 december blijft De Zwart bij Radio 538 de ‘Top 40’ presenteren.

2003 

De Amerikaanse investeringsmaatschappij Advent koopt het jongerenstation Radio 538. Het bedrijf dat bij Atlantic 252 was betrokken, neemt een meerderheidsbelang van 55%.

2004 

Nieuwslezer Arend Langenberg krijgt waarschijnlijk een talkshow bij Veronica TV. Diverse bekende Nederlanders, waaronder Adam Curry hebben hun medewerking toegezegd.

2005 

Qmusic krijgt een steunzender in Amsterdam op 100.4 MHz. De bedoeling bestaat er in om de ontvangst in het centrum van de hoofdstad te verbeteren.

2007 

De Algemene Programmaraad in Amsterdam overweegt om in 2008 het landelijke 100%NL in de plaats van Caz op de kabel te plaatsen. Indien men het voorstel aanvaardt, worden 500.000 extra gezinnen bereikt.

1988

Radio Capital start om 07:30 uur een oldiesstation als reactie op een regeringsbeslissing die netwerken op AM en op FM verplicht om een verschillend format in te voeren. Capital Gold wordt snel populair.

2006

Een van de bekendste DJ’s, Alan Freeman overlijdt in Londen. De in 1927 geboren presentator werkte ondermeer bij BBC Radio One, Radio 2, Capital Radio en Virgin Radio.

1960: Verenigde Staten

Het CBS netwerk breidt de nieuwsuitzendingen op het uur van vijf tot tien minuten uit.

1979: Zwitserland

Radio 24 valt het nationale omroepmonopolie aan. Dat is mogelijk omdat de antennes zich in Italië, tegen een bergflank, op amper zes kilometer van Zwitserland bevinden. Twee zenders van 25 kW en een gigantische antenne-constructie zorgen voor een landelijke dekking.

1993: Israël

Vredesactivist Abie Nathan (foto bovenaan) brengt het zendschip van de Voice of Peace doelbewust tot zinken. Begonnen op 8 mei 1973 en getolereerd door de autoriteiten, zond het station muziek en vredesboodschappen uit. Daarvoor kon hij beroep doen op bekende namen uit de Britse zeezenderwereld. Op 13 september jl ondertekenden de Israëlische premier Yitzhak Rabin en de Palestijnse leider Yasser Arafat de vredesakkoorden van Oslo. Voor Abie Nathan zat zijn missie er op. De beloofde zendvergunning om verder te kunnen uitzenden vanaf land, kwam er echter niet. Daarom oordeelde Nathan dat een zeemansgraf een beter lot was voor zijn zendschip. 

2000: Groot Hertogdom Luxemburg

Er duiken nieuwe berichten op over een mogelijke terugkeer van de Engelstalige afdeling van Radio Luxemburg. De initiatiefnemers treffen de nodige voorbereidingen maar een startdatum blijft uit.

2001: Frankrijk

Na de verkoop van de Virgin cd-shops aan de groep Lagardère Medias gaat het gerucht als zou Europe 2, Virgin Radio worden. De directie van het betrokken Franse netwerk ontkent in alle toonaarden.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Radio 2 focust een week lang op jongeren en geld

Weet jij hoeveel geld er op je bankrekening staat?  Omgaan met geld: het is niet Lees verder

Het radiodagboek van 18 september – 262 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 604: BNL, Siska en Mega (audio)

Luisteren naar nachtelijke stilte bij BNL (maar niet te lang)Siska mag het uitleggen op radio, Lees verder

MNM Rising Star: op zoek naar muzikaal talent (video)

MNM gaat voor het vierde jaar op rij op zoek naar hét strafste nieuwe muzikale Lees verder

2011: Brandy bubbels voor Radio 1 (audio)

Sinds goed twee weken kreeg Radio 1 een nieuwe vormgeving. Het aangepaste auditieve logo en Lees verder

2008: VivaCité tijdelijk met (oude) Radio 2-zender

De RTBF maakt voor haar uitzendingen, dit in tegenstelling tot de VRT, nog wel gebruik Lees verder

Het radiodagboek van 14 september – 258 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Tom De Cock zet volgspot op literaire debutanten

De weg naar de top van de literatuur is geplaveid met bloed, zweet en goede Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, commercieel, deejays, frankrijk, groot-brittannië, kabelradio, nederland, netwerkradio, offshore, tv
Blad 341: ‘Olland, Limburg, Gent en Antwerpen

Het is vandaag 27 november… 1975 (audio)

2011: REC Voice Over: Jolien Roets (video)

Het radiodagboek van 27 november – 330 (video)

Blad 340: Een wedstrijd, jingles en een prijs (video)

Kicken op radio en zo (59)

Sluiten