RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het Radiodagboek van 28 november

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

1977: Hugo Meulenhoff verlaat de ‘MV Mi Amigo’.

2000: Radio Plus (Gent 106,0 MHz) wordt de nieuwe Gentse afdeling van het landelijke Radio Mango.

2002: 

– ‘Het Laatste Nieuws’ meldt dat Luc Appermont in februari 2003 Radio 2 zal verlaten. Hij brengt tot dan op zaterdagmorgen het zeer populaire programma ‘De Zoete Inval’.

– Radio 2 Omroep Limburg wordt door werkzaamheden aan de mast in Genk tijdelijk onderbroken. Men mist zo om 07:00 uur het regionieuws.

– La Première, de nieuws- en sportzender van de Waalse RTBF start via de ‘Astra’-satelliet op 19,2° Oost.

2005:

– Wim Oosterlinck (Studio Brussel) neemt de song ‘kippensoep’ voor het goede doel op. Diverse artiesten zoals Yasmine, Gunther Verspecht alias Stash en Maurice Engelen van de groep Praga Khan werken mee.

– Het regionale Antwerpen 1 (102,9 MHz) is even uit de lucht. Hierdoor zijn Radio Veronica (103.0 MHz) en Radio Contact (102.8 MHz) duidelijk in grote delen van Antwerpen te ontvangen.

– Be One is nu ook via een tiende zender namelijk 105,4 MHz in Genk te ontvangen.

2020: IJzerradio (Kortemark 107,3 MHz, Diksmuide 107,6 MHz) van een vzw uit Buggenhout brengt non-stop muziek. Men draait hoofdzakelijk Vlaamse hits. Radio Melinda (107,2 MHz) en IRO (Roeselare 107,2 MHz) verliezen een deel van hun ontvangst. 

1985: De ‘TROS’ zendt bij Radio 3 de allerlaatste ‘Top 50’ als jaaroverzicht van 1985 uit. Ferry Maat en Erik de Zwart introduceren ‘We Are The World’ van USA For Africa als de nummer één. Programmaleider Hugo van Gelderen antwoordt tijdens een extra ‘Showtelex’ om 17.30 uur op Frits Spits, die de presentatoren van de komende hitlijst op de korrel had genomen.

2002: Tijdens een interview bij RTL4 geeft de directeur van ‘Talpa’ uitleg over de toekomst. Erik de Zwart meldt dat Radio Noordzee voor talrijke hervormingen staat. Men plant de overname van buitenlandse stations. Tot 31/12/2002 presenteert hij bij Radio 538 de ‘Nederlandse Top 40’. 

2003: Radio 538 wordt aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij ‘Advent’ verkocht. Het bedrijf, ooit bij het Ierse Atlantic 252 betrokken, neemt een meerderheidsbelang van 55%.

1960: Verenigde Staten

Het CBS netwerk breidt de nieuwsuitzendingen op het uur van vijf tot tien minuten uit.

1979: Zwitserland

Radio 24 uit Zürich valt het omroepmonopolie aan. Dat kan omdat de twee zenders van 25 kW tegen een Italiaanse bergflank op zich amper 6 km van de Zwitserse grens bevinden. Een enorme antenneconstructie zorgt tevens voor een landelijke dekking.

1993: Israël

De ‘MV Peace’ van The Voice of Peace verlaat de haven van Ashdod voor de allerlaatste reis. Het zendschip wordt in aanwezigheid van eigenaar Abi Nathan 15 mijl buiten de Israëlische kust tot zinken gebracht. Op 13/9/1993 ondertekenden de Israëlische premier Yitzhak Rabin en de Palestijnse leider Yasser Arafat de vredesakkoorden van Oslo. Voor Abie Nathan zat zijn missie er toen op. De beloofde vergunning om verder te kunnen uitzenden vanaf land, kwam er echter niet. Daarom oordeelde Nathan dat een zeemansgraf een beter lot was voor zijn zendschip.

1977: Simon Bates neemt de late voormiddag van Tony Blackburn bij BBC Radio 1 over. ‘The Golden Hour’, ‘Today’s Birthdays’ en ‘Our Tune’ met liefdesverhalen van luisteraars worden enorm populair. Tony Blackburn verhuist naar de namiddag zodat het popstation, tien jaar na de start, een volledige dagprogrammering krijgt.  

1988: Een regeringsbesluit om voor netwerken gelijktijdig op AM en op FM een verschillend format in te voeren, leidt bij Capital FM tot een oldiesstation.  Capital Gold opent om 7.30 uur.

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018

RadioVisie op deze dag in 2017


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 30 november

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 29 november

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 27 november

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 26 november

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 6 oktober

Vandaag in 1991: Een Israëlische rechtbank veroordeelt Abe Nathan, eigenaar van 'The Voice Of Peace', Lees verder

Het Radiodagboek van 5 oktober

Vandaag in 1998: Zangeres Katrina Leskanich (Katrina & The Waves) start bij BBC Radio 2.

Het Radiodagboek van 4 oktober

Vandaag in 1955: Franklin Engelmann presenteert bij het BBC Light Programme de eerste 'Pick of Lees verder

Het Radiodagboek van 3 oktober

Vandaag in 1998: Vlaanderen krijgt een eigen versie van het Nederlandse clipstation TMF, met Yasmine, Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx