fbpx

Het radiodagboek van 28 mei (148) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1940

De installaties van het NIR worden door de Duitse bezetter voor de uitzendingen van Sënder Brussel gebruikt. De ideologische omroepverenigingen en de lokale omroepen verliezen hun vergunningen.

2001

Radio Maeva herleeft via de kabelfrequenties van Radio Magdalena. Als eerste programma wordt de officiële opening van het legendarische station op 24 mei 1981 heruitgezonden.

2002

– Topman Bert De Graeve neemt ontslag bij de VRT. Jan Hautekiet verlaat Studio Brussel en wordt nethoofd van Radio 1, de nieuws- en sportzender.

– Ex Radio Mi Amigo-presentator Ton Schipper (foto bovenaan) trekt naar Maeva FM.

2003

– TOPradio Hasselt treedt vanaf 1 juni toe tot het netwerk van Cool FM. De keuze valt op de non-stop muziekzender omdat er vooral veel lokale informatieve inbreng is voorzien.


Lees verder onder de advertentie


– Radio Contact ontslaat Edwint Fonteyne en Chris Cuypers. Zij waren verantwoordelijk voor de Brabantse en West-Vlaamse nieuwsuitzendingen.

– Radio WLO uit Kortrijk (105.3 MHz) stapt uit het landelijk netwerk van C-Dance. Volgens de verantwoordelijken hield men zich niet aan de gemaakte afspraken.

2004

– De Vlaamse regering keurt op initiatief van mediaminister Marino Keulen de lijst van de vergunningen voor de achttien resterende frequenties goed. Liefst 54 van de 67 kandidaturen werden ontvankelijk verklaard.

– Radio Basic Gold uit Eeklo, dat tijdens de voorbije nacht op 102.6 MHz een zender met een vermogen van 1 kW in gebruik had genomen, krijgt van het Vlaamse Commissariaat van de Media de opdracht om de uitzendingen tijdelijk te staken. Er was nog geen officiële zendvergunning afgeleverd.

– Bjorn Verhoeven wordt als programmaleider bij Radio Contact door Peter Van Dam vervangen. De voormalige presentator van o.a. Radio Mi Amigo, Radio 3 en Radio 10 zal zich hoofdzakelijk bezig houden met de opstelling van het programmaschema, de inhoud van de zender en de coaching van de DJ’s.

– Radio Molenland start in Tielt op 106.5 MHz, de voormalige frequentie van TOPradio. Het station volgt een familiegericht format en werkt samen met de Brugse VBRO.

– De Italiaanse radio HitAlia, die voor de Luikse omgeving uitzendt, begint een website met talrijke informatieve onderwerpen en de mogelijkheid om de uitzendingen via een webcam en een streaming te volgen.

2005

– Radio Magdalena, dat aan het einde van de voorbije eeuw via de kabel was te beluisteren, onthult plannen om als internetstation terug te keren.

– Het CIM (Centrum voor Informatie over de Media) pleegt overleg met de technische radiocommissie. Dit is een gevolg van de laatste resultaten bij het meetonderzoek waarbij de luistercijfers van de diverse stations van de Waalse publieke omroep onverklaarbare brutale wijzigingen vertoonden. De RTBF besloot daarop meteen de hulp van de technische radiocommissie te vragen.1964 

Willem van Kooten, alias Joost den Draaijer, wordt de nieuwe programmaleider van Radio Veronica. Hij vervangt Hans Oosterhof of Suhandi, die naar Curaçao vertrekt.

1970 

Radio Northsea International wisselt om het kwartier van frequentie tussen 1227 kHz en 1232 kHz in een poging om de stoorzender van de Britse overheid te ontlopen. Verloren moeite, zo blijkt snel.

1971 

De bomaanslag op de Mebo II, het zendschip van Radio Noordzee Internationaal, blijft nazinderen. Jan van Veen vertrekt na een afscheidsuitzending.

1976 

De Nederlandse Top 40 verhuist van de TROS naar Veronica. Elke vrijdag tussen 19:00 en 20:00 uur presenteert Lex Harding een overzicht van de stijgers, dalers en de top 10. De hitparade duikt ook op in de diverse televisieprogramma’s.

1984 

Bij de AVRO op Radio 3 begint Robin Albers als één van de nieuwe medewerkers. Hij had daarvoor eenmalig het programma ‘Een Nieuw Geluid’ gepresenteerd. (Robin zou later als muzikant furore maken met onder meer het houseproject Jaydee. Het nummer ‘Plastic Dreams’ werd in 1994 een wereldwijde nummer één hit.)

1985 

Chiel van Rijn besluit om 01:00 uur de allerlaatste illegale uitzending van Radio Decibel op 96.2 MHz.

1999 

Sky Radio neemt in Amsterdam een steunzender op 100.4 MHz in gebruik. Het gevaarte bevindt zich op de negentig meter hoge KPN-toren bij de RAI. Door het uitvoeren van een aantal proeven wil men proberen om de slechte ontvangst op 100.7 MHz te compenseren.

2003 

– Eddie Keur, ooit medewerker van Radio Caroline, stapt over naar Noordzee FM als sidekick van zanger-presentator Gordon tijdens het programma ‘Goedemorgen Gordon’.

– Arrow Classic Rock onthult dat het de middengolffrequentie 675 kHz van Music Country zal huren.

– Talpa Radio, de onderneming van John de Mol en directeur Erik de Zwart onderhandelt met Sky Radio over een mogelijke overname van Radio 10 FM. Het station verloor op 23 mei het frequentiepakket omdat men per uur één oude hit minder dan de Gouwe Ouwe Zender wou draaien.


1964: Verenigd Koninkrijk 

De politie van Kent en een enkele regeringsambtenaren plannen een bezoek aan het fort Shivering Sands waar zich de studio’s van Radio Sutch bevinden. Kort voor de plaats wordt bereikt, roept het Ministerie van Landsverdediging hen terug. Men vond het dan toch niet nodig om de bezetters van het voormalige verdedigingsfort te verjagen.

2006: Duitsland 

De 25-jarige Turkse journaliste, presentatrice en rapster van de groep Lady Ray, Rayan Sahin wordt bij het multiculturele Funkhaus Europa in de Duitse stad Bremen ontslagen. Haar baas vond haar kleding te sexy. 

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2001: Luistercijfers in West-Vlaanderen (audio) In onze rubriek ‘Dag op dag’, waarin we teruggaan naar exact dezelfde dag uit een ver of nabij verleden, staan we vandaag stil bij de lokale luistercijfers uit de provincie West-V...
Het radiodagboek van 22 februari – 053 (video) De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezend...
2013: VlaPo en Story FM gaan samenwerken Gisteren, woensdag 20 februari hield de Vereniging voor Vlaamse podiumartiesten VlaPo zijn maandelijkse bestuursvergadering in de kantoren van Story FM. Beide partijen bespraken h...
Het radiodagboek van 21 februari – 052 (video) De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezend...
2003: FM Limburg bereidt provincieradio voor Het leek de laatste weken erg rustig rond de Limburgse mini-keten FM Limburg. Achteraf gezien was dit maar schijn. Achter de schermen was men immers met man en macht in de weer.&n...
Het radiodagboek van 20 februari – 051 (audio) De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezend...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
Radio Maeva hakte aan het omroepbestel
Maeva nam doorstart via kabelradio Zeven
2011: Pers is boos over beheersovereenkomst VRT
Het radiodagboek van 27 mei (147)
2010: ‘VRT-radio draait voldoende Vlaams’
Het radiodagboek van 26 mei (146)
Sluiten