RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het Radiodagboek van 28 maart

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1914: Het eerste Belgische programma, een concert voor Koningin Elisabeth, wordt vanuit het ‘Domein’ in Laken als ‘Radio Téléfonique’ uitgezonden. Mensen met een kristalontvanger kunnen dit in een straal van 70 tot en met 80 km ontvangen. Men besluit door het succes om elke zaterdag vanaf 20.30 uur een optreden live te brengen.  

1982: De Antwerpse lokale afdeling van Radio Maeva start op 101,8 MHz. Het station uit Ukkel had daarvoor eerder Radio Brabo overgenomen. 

1992: Michel Follet start om 6.00 uur Radio Donna. Het nieuwe station van de VRT wil de groeiende populariteit van de vrije radio’s afremmen.

2002: Er duikt om 7.00 uur rond Kortrijk op 99,6 MHz plots een draaggolf op. De studentenradio M-Puls start pas vanaf 1/9/2002 op deze frequentie. Het blijft dus een raadsel van wie het signaal afkomstig is. 

2003: 

– De raad van bestuur bij de VRT wil Aimé Van Hecke niet tot opvolger van Christina Von Wackerbarth benoemen. Er bestaat onduidelijkheid over de bedrijven, die hij en zijn vrouw bezitten. Vanaf 1/5/2003 zit hij wel de directieraad van de televisie voor.

– Bij de RTBF loopt er een staking uit protest tegen het geplande ontslag van 250 personeelsleden. Onder impuls van de socialistische vakbond is er op de radio en op de Tv slechts een minimumprogramma. 

– De problemen bij de Mechelse Cool FM zijn opgelost. De gebruikelijke ontvangst klinkt zoals voordien.

2018: De ‘VRRO’, de vereniging van ‘Vlaamse Regionale Radio Omroepen’, start met een petitie tegen de digitale uitsluiting van de lokale radio. In het nieuwe decreet is (voorlopig) geen plaats op DAB+. Er zijn ook nauwelijks duidelijke afspraken met het Kabinet van Media wanneer dat eventueel wel kan gebeuren.

1969: De benoeming van Jan van Veen tot programmaleider bij Radio Veronica mondt uit in een ruzie onder de medewerkers.

1973: Vader Abraham (Pierre Kartner) verlaat Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’ en stapt over naar Radio Veronica op de ‘Norderney’. 

2001:

– In de Tweede Kamer komt het opnieuw tot een politieke discussie over de herverdeling van de etherfrequenties. Terwijl de meerderheid het voorstel van de commissie van de voormalige KLM-topman Pieter Bouw steunt om de zeven bekendste commerciële radiostations ongemoeid te laten, blijft het CDA fel protesteren. Men vreest onder meer dat de regionale en de lokale stations benadeeld worden. Ook Arrow Classic Rock, Q The Beat en Kink FM zijn niet blij met de houding van politiek Den Haag. 

– Ondanks het verbod van de rechter om de naam ‘M’ te gebruiken, wil de ‘HMG’, de (‘Holland Media Groep’) niet wijken van de uitgestippelde strategie. Er wordt dus voor ‘Move Me’ gekozen. De kledinggigant ‘ME’ is niet te spreken over deze nieuwe aanpak.

Heynen

2003: 

– De deadline voor het bieden op een FM-frequentie is aangebroken. 

– Veronica stopt de radioafdeling. Radio Veronica FM gaat vermoedelijk uit de lucht. Kink FM wordt aan de concertorganisatie ‘MOJO’ verkocht.

2004: Radio 227, dat met de ex-medewerkers van de gelijknamige zeezender op de kabel kwam, start eindelijk in de provincie Limburg. De vertraging kwam door administratieve slordigheden bij KPN waarbij gegevens voor de vierde keer in drie weken tijd verloren waren gegaan.

2014: Armin van Buuren (Radio 538) wint acht ‘International Dance Music Awards’. De 37-jarige Leidenaar wordt in Miami onder meer tot ‘Beste Trance-dj’, ‘Beste Soloartiest’ en ‘Beste Producer’ uitgeroepen. Hij had elf nominaties op zak.

1964: Radio Caroline opent om 12.00 uur met ‘Not Fade Away’ van The Rolling Stones. De introducties van Chris Moore en van de onbekende acteur Simon Dee ‘This Is Radio Caroline on 199 m Your All Day Music station’ openen een nieuw tijdperk in de Engelse mediageschiedenis.

1988: De ankerketting van de ‘Ross Revenge’ breekt. Niemand merkt iets tot de kapitein ziet dat men 1,5 mijl van de normale ligplaats verwijderd is.

1989: Vijftien jaar Radio Caroline viert men op de ‘Ross Revenge’ met de ‘Top 1000’, die gelijktijdig op AM 558 kHz en op AM 819 kHz loopt. Er was ook een overeenkomst met de rederij van de ferryboot ‘Olau Brittannia’. Om de fans een plezier te gunnen, nadert het schip tot op 100 m van de drijvende popzender.

2019: Radiolegende Bob Stewart (79) overlijdt aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson. Na Radio Caroline North en South trok hij naar de Engelse service van Radio Luxembourg waar hij 18 jaar bleef. Andere werkgevers waren onder meer Radio Capital en Red Rose Radio.  

2020: Model Vogue Williams op zondag tussen 7.00 uur en 10.00 uur en Zoe Hardman op zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur starten bij Heart. Hun komst past in de vernieuwing van het weekend. 

1954: Radio Television France voert onder de naam France IV testuitzendingen op FM uit.

2020: ‘RMC’ (‘Radio Monte Carlo’) stopt de doorgifte van de programma’s via de 1500 kW sterke LW-zender om kosten te besparen.

1980: Benelux

De oprichting van een Belgisch-Nederlands radiostation wordt verdaagd. Terwijl de Belgische AM-zender zo goed als klaar is, moeten de buren de bouw van een LW-zender steeds uitstellen. Het beloofde geld laat op zich wachten.

1998: Verenigde Staten

De groepen ‘Chancellor’ en ‘AMFM Media’ bereiken met Casey Kasem een akkoord over de heropstart van de ‘American Top 40’, gebaseerd op de lijst van Billboard. Na de fusie van de twee bedrijven in 1999 met ‘Clear Channel’ waaruit vervolgens ‘Premiere Networks’ ontstaat, wordt het voortbestaan veilig gesteld. 

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Amptec
Recente radiodagboeken
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx