fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Het radiodagboek van 28 maart – 088 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1914

De eerste Belgische muziekuitzending onder de naam Radio Téléfonique gaat de ether in. Vanop het Koninklijk Domein in Laken, nabij Brussel, wordt een concert opgedragen aan Koningin Elisabeth, uitgezonden. Dit evenement is in een straal van 70 tot 80 kilometer te ontvangen door een aantal mensen die over een kristalontvanger beschikken. Door het grote succes besluit men om iedere zaterdagavond vanaf 20:30 uur een optreden live uit te zenden.

° Testuitzending vanuit Laken

1980

De geplande oprichting van een Belgisch-Nederlandse project, Radio Delta, wordt verdaagd. Terwijl de Belgen zo goed als klaar zijn, moet men in Nederland het project steeds weer uitstellen omdat het beloofde geld laat op zich wachten.

1992

Michel Follet geeft om 06:00 uur het startschot voor Radio Donna. Het nieuwe station van de VRT wil een einde maken aan de stijgende populariteit van de vrije radio’s.

2002 

In de buurt van Kortrijk, op 99.6 MHz duikt er om 07:00 uur plots een draaggolf op. Normaal gezien begint studentenradio M-Puls vanaf 1 september met de uitzendingen op deze frequentie maar voorlopig blijft het een raadsel van wie dit signaal afkomstig is.

2003

– De Raad van Bestuur bij de VRT wil Aimé Van Hecke niet tot opvolger van dé afscheid nemende Christina Von Wackerbarth benoemen. Er bestaat immers onduidelijkheid over de bedrijven die hij samen met zijn vrouw bezit. Vanaf 1 mei zal hij wel de directieraad voor de televisie voorzitten.

– Bij de RTBF is er een algemene staking aan de gang uit protest tegen het voorgenomen ontslag van 250 personeelsleden. Onder impuls van de socialistische vakbond wordt er op de radio en televisie slechts een minimumprogramma uitgezonden.

– De technische problemen bij Cool FM in Mechelen zijn opgelost waardoor de gewone ontvangst kan verzekerd worden.

2006

 Het gerucht over een nakend faillissement van Radio Contact wordt ontkend. Er wordt wel aan een nieuwe programmering en een andere aanpak gesleuteld.

2007

Trendy FM start de uitzendingen voor Meerhout op 106.7 MHz.

1969 

De benoeming van Jan van Veen tot programmaleider bij Radio Veronica mondt uit in een knallende ruzie onder de medewerkers. Eddy Becker (foto bovenaan) stapt op.

1979

De Amsterdamse piratenzender Radio Unique start op vrijdagmorgen met Paul de Wit en Rob Hudson. De bekendheid van het station wordt groter.

1982

De Radio Controledienst neemt de zender en de apparatuur van Radio Unique in beslag. De Amsterdamse piratenzender zal na de reguliere uitzendingen via de kabel uitzenden op 102.4 MHz (kanaal 51).

2001 

– In de Tweede Kamer komt het opnieuw tot een zware politieke discussie over de komende herverdeling van de etherfrequenties. Terwijl de meerderheidspartijen voorstander blijven van het voorstel van de commissie van de voormalige KLM-topman Bouw om de zeven bekendste commerciële radiostations op hun actuele frequenties te laten, blijft het CDA protesteren. Men vreest onder meer dat de regionale en lokale stations zullen benadeeld worden. Ook Arrow Classic Rock, Q The Beat en Kink FM zijn helemaal niet blij met de houding van politiek Den Haag.

– Ondanks het verbod van de rechter om de naam ME te gebruiken, wil de Holland Mediagroep niet afwijken van de vooraf uitgestippelde strategie. Daarom wordt nu gekozen voor Move-Me. Kledinggigant ME is niet te spreken over deze nieuwe aanpak.

2003

Veronica stopt z’n radioactiviteiten. Veronica FM gaat vermoedelijk uit de lucht en Kink FM wordt aan de concertorganisatie MOJO verkocht.

2004

Radio 227, dat met de hulp van voormalige medewerkers van de gelijknamige zeezender op de kabel terugkeerde, is eindelijk in de provincie Limburg te beluisteren. De vertraging was te wijten aan een aantal administratieve slordigheden bij KPN waarbij kostbare gegevens voor de vierde keer in drie weken tijd verloren waren gegaan.

2007 

– Het ochtendprogramma ”Giel’ bij 3FM ontvangt een bijzondere co-presentator. Het is zanger en modeontwerper Jan Smit die als radiopresentator zijn eerste stappen zet.

– Mediaondernemer John de Mol vergroot zijn aandeel in de mediagroep rond de krant De Telegraaf. Woordvoerder Thomas Notermans meldt dat het om een louter financiële zet gaat. De geruchten vergroten als zou de Nederlandse eigenaar van TV10, samen met de geldschieter van de stations rond Sky Radio, willen bieden op Endemol.

1964 

De officiële programma’s van Radio Caroline worden met ‘Can’t Buy My Love’ van The Beatles begonnen. De aankondiging van Chris Moore en Simon Dee ‘This Is Radio Caroline on 199 Your All Day Music station’ is het begin van een nieuw tijdperk in de Britse mediageschiedenis.

1988

Het anker van de MV Ross Revenge sneuvelt. Niemand merkt er iets van tot de kapitein bij een controle vaststelt dat men 1,5 mijl van de normale ligplaats verwijderd is.

1989 

Vijfentwintig jaar Radio Caroline viert men op de MV Ross Revenge met de uitzending van de Top 1000, te beluisteren op 558 en op 819 kHz. Er is bovendien een overeenkomst met de rederij van de ferryboot Olau Brittannia. Om de fans een plezier te doen nadert het schip tot op honderd meter van de drijvende popzender.

2006

De mediaonderneming GCap blaast de geplande verkoop van negen lokale radiostations af. De financiële voorstellen van de diverse kandidaten beantwoorden niet aan de gestelde verwachtingen.

1954

Radio Television France voert onder de naam France IV testuitzendingen op de FM-band uit.

2006

– Axa Private Equity verwerft door een akkoord met Tamago, een investeringsmaatschappij gesteund door Morgan Grenfell Private Equity en Goldman Sachs, 80% van het kapitaal van Skyrock. Eigenaar Pierre Bellanger behoudt de resterende 20%.

– Remi Demange wordt de nieuwe verantwoordelijke voor het muziekbeleid van RTL, RTL2 en Fun Radio. Bij zijn vorige werkgevers NRJ en het Parijse Voltage voerde hij dezelfde functie uit.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Blad 508: Radiowebsites, Wonderland, Minerva (audio & video)

Lekker weer. Verlengd weekend. En de wereld die nog steeds enkele versnellingen trager draait. Soms Lees verder

Blad 507: Festivals, Radio 5 en Nostalgie (audio)

U kan niet naar het festival, dan komt het festival tot bij u (in Wallonië)Een Lees verder

NRJ: Online-reclame verschillend van FM-spots

Er wordt steeds meer digitaal geluisterd. Ook in Wallonië. Via DAB+ en online. Volgens de Lees verder

Het radiodagboek van 27 mei – 148 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Wallonië: online radio maakt enorme sprong door lockdown

Tijdens de lockdown nam in Franstalig België het online naar de radio luisteren, zowel naar Lees verder

Het radiodagboek van 25 mei (146)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 24 mei – 145 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 23 mei – 144 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in deejays, kabelradio, netwerkradio, offshore, vrt
Blad 451: Mol, Aalst, België en Nederland (video)

Vanaf morgen extra veel Vlaamse muziek op VRT-radio’s

VRT-reclameregie: “Zowat alle geplande campagnes geïmpacteerd”

Eén DJ: twee hitlijsten op twee verschillende stations. Tegelijk!

Qmusic: ‘Blijf In Uw Kot!’ & RodeNeuzenDag boostpakket

Het is vandaag 27 maart… 1978 (audio)

Sluiten