RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 28 juni

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1979: De Dendermondse rechtbank veroordeelt na een klacht van de RTT 3 adverteerders bij Radio Mi Amigo tot een forse boete. Platenzaak Willy Hermans uit Sint-Niklaas, de Aalsterse winkelier ‘Juwelier Zwitserland’ en Willy Cooremans in Ninove moeten 1000 euro betalen waarvan de helft met uitstel.

1980: Het eerste feest van Radio Contact in Sint-Agatha-Berchem lokt meer dan 2000 fans. Zij zien optredens van onder meer hoofdact Plastic Bertrand, Lou & The Hollywood Bananas, Mino, Tonic en The News. De zenderdiefstal bij een inbraak in de studio zorgt voor de schaduwzijde van het evenement.  

2001: De Waalse deelregering reageert kwaad omdat de Vlaamse tegenhanger de resultaten van de onderhandelingen tussen de drie gemeenschappen over een allesomvattend frequentieplan niet heeft afgewacht en zelf de nodige schikkingen treft.

2002: Het ‘VCM’ geeft een licentie aan de ‘vzw kabelradio 5’, die Radio Maeva wil heroprichten. De bedoeling bestaat er in om zo snel mogelijk muziek te brengen. 

2004: De groep ‘Déficom’ onthult dat men praat met ‘RTL’ om hun aandelen bij 4FM over te nemen. ‘Talpa’ van John de Mol en ‘SBS’, het moederhuis van VT4 en van VIJF TV, hebben tevens interesse in een participatie. 

2006: ‘SBS’, de moedermaatschappij van VT4 en van VIJF TV, herhaalt het plan om een radiostation te starten. In een oude fabriek te Zaventem wordt de bouw van de studio’s gestart.

2019: 

– De administratie van de dienst Media verklaart de ontvangen dossiers van 18 kandidaten voor 10 nog niet bezette FM-frequenties ontvankelijk. Twee frequenties (Brakel 88,8 MHz en Aalter 107,4 MHz) blijven door een gebrek aan interesse leeg. Binnen maximaal 120 dagen worden de winnaars van de vergunningen bekend gemaakt.

– Nostalgie (16,31%), VivaCité (14,39%) en Radio Contact (14,13%) waren in de periode van 1 januari t/m 30 april 2019 in Wallonië populair. Opvallend bij deze meting van het ‘CIM’ (‘Centrum voor Informatie over de Media’) was de scherpe terugval van Bel RTL van 12,18% naar 11,65%.

2021: ‘Mediafin’, de uitgever van de ‘De Tijd’ en ‘L’Echo’, bouwt in de kantoren in het Brusselse ‘Tour en Taxis’ een nieuwe opnamestudio. Men heeft ambities in de podcastmarkt. Het bedrijf laat zich door oud-Donna en Qmusic-dj Erwin Deckers begeleiden.

1973: De Tweede Kamer stemt na een debat van 3 dagen over de ratificering van het Verdrag van Straatsburg. De verhoudingen tussen de voor- en de tegenstemmers lagen zo. Voor: KVP, CHU, ARP, PvDA, PPR, PSP, SGP, GPV, een deel van D’66.  95 stemmen. Tegen: VVD, DS’70, CPN, Boerenpartij, RKPN, 2 leden van D’66. 37 stemmen. Dit betekent dus het einde voor Radio Veronica als zeezender.

1978: Om 4.30 uur deze morgen ontsnapt de ‘Aegir’, het zendschip van Radio Delmare, uit de haven van Scheveningen. Na enkele uren varen gaat men voor anker bij het ‘REM’-eiland. Deze metalen constructie deed in 1964 dienst voor Radio en TV Noordzee.

2002: De politieke partijen ‘VVD’ en de ‘Lijst Pim Fortuyn willen bij de publieke omroepen tot om en bij de 30 miljoen euro bezuinigen. Men meent ook dat de Wereldomroep efficiënter kan werken. Dit komt ongelegen voor de publieke omroepen daar men een verhoging van het budget met 100 miljoen euro had gevraagd. De gespannen verhouding tussen de ‘NOS’ en de ‘Lijst Pim Fortuyn’ zou tot de besparingsplannen leiden.

2004: Kink FM start online KINK-ClassX. De aandacht gaat naar het beste aanbod uit de afgelopen 50 jaar. Alternatieve plus progressieve artiesten en groepen duiken in de playlist op.

2005: Gordon, die Radio Noordzee verlaat, wordt bij Radio 538 getipt.

1979: Frankrijk

Radio Riposte start vanop de redactie van de socialistische krant ‘Unité’. De programma’s worden onder meer door de latere president François Mitterand en toekomstig premier Laurent Fabius verzorgd. De politie neemt de twee zenders van Onz’Débrouille snel in beslag. 

1993: Joegoslavië

Een klacht van Servië bij het ‘ITU’ (‘International Telecommunication Union’) dwingt de nieuwszender voor Joegoslavië, Radio Brod, om te stoppen. AM 729 kHz werd illegaal gebruikt.

2019: Verenigde Staten

Het wereldwijd bekende 77WABC in New York wordt door de eigenaar ‘Cumulus’ uit besparingsoverwegingen voor 12,5 miljoen dollar verkocht aan ‘Red Apple Media’ van nieuwslezer John Catsimatidis. De jingles van 77WABC van ‘PAMS’ uit Dallas werden door onder meer Radio Caroline, door de ‘TROS’ en door de ‘AVRO’ gebruikt.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 30 juni

Vandaag in 2006: In Nederland beslist het College voor het Bedrijfsleven dat RTL FM op Lees verder

Het Radiodagboek van 29 juni

Vandaag in 1994: Het Franse netwerk 'NRJ' opent een eerste station in Brussel.

Het Radiodagboek van 27 juni

Vandaag in 1977: Het eerste gedrukte maandblad van RadioVisie verschijnt als opvolger van Baffle.

Het Radiodagboek van 26 juni

2002: Francesca Van Thielen is voor de allerlaatste keer bij Qmusic.

Het Radiodagboek van 18 augustus

Vandaag in 2010: Simon Bates verlaat na 13 jaar het netwerk Classic FM om vanaf Lees verder

Het Radiodagboek van 17 augustus

Vandaag in 2017: Een medewerkster van 3FM wordt in het Hilversumse Mediapark door een verwarde Lees verder

Het Radiodagboek van 16 augustus

Vandaag in 2006: Presentator Krijn Torringa, hevig voorvechter van Nederlandse artiesten, overlijdt op 66-jarige leeftijd Lees verder

Het Radiodagboek van 15 augustus

Vandaag in 2002: Een van de vaste waarden bij BBC Radio 1 Mark Goodier vertrekt Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx