RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 28 februari

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1974: Het zendvermogen van Radio Atlantis op de ‘Jeanine’ wordt opgedreven.

1977: Marc Jacobs presenteert de 150ste ‘Baken 16’ live vanop het dek van de ‘MV Mi Amigo’. Eric Beekman wordt met spoed van de ‘MV Mi Amigo’ naar een ziekenhuis gevoerd.

1999: Radio Magdalena start om 12.00 uur op de kabel. Het idee komt van onder meer Serge Van Gisteren en Diederick Van Der Veken. 

2000: Radio Donna en Studio Brussel starten met een eigen nieuwsdienst.

2003: Gedelegeerd bestuurder bij de VRT, Tony Mary, geraakt gewond bij het afleggen van een paraparcours voor ‘De Vliegende Vlaming’ bij Radio 2. Een ziekenhuisonderzoek levert gescheurde kruisbanden op.

2005: In een aantal kranten, zoals ‘Het Volk’ verschijnt het plan van de VRT om een Vlaamse radiozender op te richten. Mediaminister Geert Bourgeois reageert zo op het gegeven dat de VRT-stations te weinig ‘eigen cultuur’ promoten.

2019: Norkring start met het nieuwe DAB+-net voor Vlaanderen. Stadsradio Vlaanderen en Tomorrowland One World Radio zijn sinds 13.00 uur te ontvangen. Binnenkort vergroot het aanbod met NRJ.

2021: Koppels die hun gouden, diamanten, briljanten of platina bruiloft vieren, kunnen bij Radio Minerva hun lievelingsliedjes aanvragen. Dit wordt elke laatste zondag van de maand van 16:00 tot 18:00 uur uitgezonden. Schepen voor Feestelijkheden Charlie Van Leuffel duikt er de studio aan het Sint-Annastrand voor in.

2001: 

– Als Veronica de ‘HMG’, de (‘Holland Media Groep’) verlaat, blijft Robert Jensen bij zijn actuele werkgever. 

– Toine van Peperstraten gaat vanaf 1/3/2001 weer ‘Studio Sport’ op Tv presenteren. De 3FM-dj verlengt, na een kleine financiële aanpassing, het actuele akkoord met de ‘NOS’.

2002: 

– Noordzee FM is niet van plan om de eis van het Commissariaat voor de Media in te willigen om meer Nederlandstalige muziek te brengen. 

– De Tweede Kamer stemt in met een tijdelijke herverdeling van de FM-frequenties. Business Nieuwsradio krijgt meer concurrentieruimte met Radio 1. De andere commerciële stations krijgen een verlenging van hun vergunning voor één jaar.

2003: 

– Fox Kids TV onderzoekt de mogelijkheden en de haalbaarheid om een radiostation voor de kinderen op te richten. Het bericht wordt door algemeen directeur René Boogaard bevestigd. 

– ID&T-radio maakt de komst van de bekende producer Johan Gielen bekend. De trance dj start vanaf 5/4/2003 een zaterdagavondprogramma.

2004: 

– Kas van Iersel stopt als voice-over bij ‘RTL-Boulevard’ op tv. Hij wilt zich richten op zijn activiteiten bij Sky Radio en bij Radio Veronica.

– Bij een gesprek met het tijdschrift ‘De Nieuwe Revue’ voorspelt Jeroen van Inkel het vertrek van Edwin Evers naar Noordzee FM. De ochtend-dj van Radio 538 ontving van John de Mol een voorstel van 3 miljoen euro per jaar en aandelen bij ‘Talpa’.

– Na twintig jaar komt er een einde aan de samenwerking tussen Linda de Mol en de ‘TROS’. Zij zal vanaf het najaar werken bij ‘Talpa’, de televisiezender van John de Mol. Behalve de broederliefde is de mogelijke vermindering van het aantal amusementsprogramma’s bij de publieke omroep een reden om over te stappen. 

2005: SLAM!FM schakelt voor de nieuwsvoorziening over van het persbureau ‘Novum’ naar het ‘ANP’ (Algemeen Nederlands Persbureau’). Het station van directeur Michel de Winter had een reeks onbetaalde facturen. 

2011: Ron Brandsteder (60) vervangt vanaf 7/3/2012 gedurende een maand Tineke elke werkdag met ‘Ron’s RadioShow’ op Radio 5 Nostalgia. Hij begon ooit als dj bij de TROS.

2013: Peter Teekamp (Carl de Jong) vertrekt bij Radio Veronica op 31/3/2013. Hij presenteerde sinds de terugkeer van het station op 31/8/2003 ‘Goud van Oud’, ‘Top 40-Hitdossier’ en het ‘Beste uit de Top 1000 Allertijden’. De ex-medewerker bij Radio Caroline op de ‘MV Mi Amigo’ plant de oprichting van een meditatiecentrum.

2018: Een van de iconen van de televisie, Mies Bouwman (83), sterft. Ze startte in 1951 als omroepster en werd bekend van grote shows als ‘Een van de Acht’, de ‘Hoofdrol’, ‘Open Het Dorp’ waarbij Tony Vos van de zeezender Radio Veronica in 1962 140.000 gulden (63.530 euro) schonk en ‘Mies en Scène’.

1966: De testuitzendingen van Radio Caroline South op de ‘Cheeta II’ verlopen problematisch. De ontvangst is teleurstellend. Men gaat uit de lucht om het technische euvel te verhelpen.

1967: Een groot stuk van de zendmast (14 m) op de ‘Laissez Faire’ breekt. Het schip moet naar de Amsterdamse haven voor dringende herstellingen. Radio Dolfijn, de Nederlandstalige nieuwkomer vanaf hetzelfde zendschip, zal niet meer terugkeren.

1970: Radio Northsea International opent na een aantal testen om 18.00 uur op de ‘Mebo II’ met de Horst Reiner in het Duits en Roger Day in het Engels. Het station zendt via FM, AM en op korte golf uit. 

1990: Een storm zorgt voor schade aan de ‘Ross Revenge’ van Radio Caroline. Nigel Harris en Neil Gates zijn tijdig wakker en vermijden het ergste.

Nieuw Zeeland

1968: 4 weken en 4 dagen nadat het schip de ‘Tiri’ van het Nieuw-Zeelandse Radio Hauraki bij een zware storm op de rotsige kust bij Wangaparapara Harbour op de rotsen sloeg, hervatten de uitzendingen op ‘Tiri II’ om 5.00 uur.

Balkan

1994: Radio Brod stopt om middernacht op het schip, de ‘MV Droit De Parole’. De financiële middelen van de Europese Commissie zijn op. Het station zond ongecensureerd nieuws voor de landen in de Balkanregio tijdens de Joegoslavische burgeroorlog uit. 

Palestina

2004: De Palestijnse autoriteiten ontkennen dat een nieuwe vergunning werd gegeven om in Ramallah een radiostation te starten met Israëlische en met Palestijnse medewerkers. Op 22/2/2004 liep immers de voorlopige licentie af. Men hoopt wel over binnenkort met Arabische, Hebreeuwse en Engelse uitzendingen terug te komen. 

Verenigde Staten

2005: Er is een schietincident in de lobby van het New Yorkse Hot 97. Een man uit de omgeving van 50 Cent geraakt gewond en wordt in het ziekenhuis opgenomen. De rapper zal op 1/3/2005 van een signeersessie in de ‘Vrigin Megastore’ afzien en voor enige tijd onderduiken.

RadioVisie op deze dag in 2022

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 27 februari

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 26 februari

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 2 maart

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 1 maart

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 27 november

Vandaag in 2015: Annemarie Coebergh (80) sterft in Schaarbeek. Ze maakte radioprogramma's voor Radio Luxemburg, Lees verder

Het Radiodagboek van 26 november

Vandaag in 1923: De Britse Openbare Omroep BBC test een uitzending voor de Verenigde Staten.

Het Radiodagboek van 25 november

Vandaag in 1993: De Israëlische zeezender 'Voice of Peace' stopt. Stichter Abie Nathan zal het Lees verder

Het Radiodagboek van 24 november

Vandaag in 1925: In Nederland start de 'KRO' ('Katholieke Radio Omroep').

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx