fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Het radiodagboek van 28 februari – 059 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (plus af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1974

Het zendvermogen van Radio Atlantis op de MV Jeanine wordt opgedreven.

1999

Radio Magdalena start officieel om 12:00 uur via de Vlaamse kabel. Het project is een initiatief van onder meer Serge Van Gisteren en Diederik Van Der Veken.

2000

Radio Donna en Studio Brussel beginnen een eigen nieuwsdienst.

2001

– Radio Mango wijzigt op 1 maart de programmering. Naast het informatieblok tussen 07:00 en 09:00 uur verzorgt stationmanager Carl Schmitz tussen 09:00 en 12:00 uur ‘Mango At Work’. 

– Radio Contact Plus, dat voor de 50+ generatie is bedoeld, beperkt de illegale uitzendingen op 104.3 MHz tot het weekend. Coco Van Babbelghem blijft als enige presentator, het aantal jingles is fors verminderd. 

– Jan Ceuleers wordt als ‘senior advisor’ voor de nog op te richten nieuwsdienst bij Roxy FM aangeworven. Zo wil het rockstation de kandidatuur voor een landelijke FM-licentie kracht bijzetten.

2003

– Gedelegeerd bestuurder van de VRT Tony Mary raakt gewond bij het afleggen van een paraparcours voor het programma ‘De Vliegende Vlaming’ van Radio 2. Een onderzoek in het ziekenhuis leert dat de topman aan zijn uitdaging gescheurde kruisbanden overhoudt.

– De RTBF benoemt Francis Goffin, de ex-stichter van Bel RTL tot hoofdverantwoordelijke van alle radiostations. Zijn medewerker Eric Gilson bepaalt het beleid bij het nieuwe regionale netwerk dat de samensmelting tussen Fréquence Wallonie en Bruxelles Capitale moet realiseren. Rudy Leonet, Gerard Lovérius en Marc Ysaye leiden Energie, Musique 3 en Classic Rock. Francis Goffin zelf en Jean Pierre Houtier gaan La Première tot een info- en talkzender omvormen.

– De slechte weersomstandigheden brengen 4FM in Oost-Vleteren in moeilijkheden. De klank en een zwak signaal ten zuiden van de zendmast maken het luisteren naar de 101.0 MHz totaal onmogelijk. Er wordt ook bezuinigd bij de nieuwsdienst. Mireille Matthijs, Christel Vrancken, Els Dooms en Peter De Wit vertrekken.

2004

Dirk Somers en Luc Verschueren nemen na veertien jaar afscheid van ‘Ochtendkuren’, het bekende zaterdagochtend-programma van Radio 2. Cathérine Van Doorne en Peter Verhulst volgen het duo op.

2005

– Een aantal kranten, o.a. Het Volk, schrijft dat de VRT plannen heeft om een Vlaams radiostation te beginnen. Hiermee wil Mediaminister Geert Bourgeois reageren op de ‘magere belangstelling van de VRT voor de eigen cultuur’.

– De Brusselse studentenradio XL Air start op het internet de officiële programma’s. De meest uiteenlopende muziekgenres en informatieve shows komen aan bod.

2006

RGR FM wijzigt de weekprogrammering. Opvallende nieuwkomer is Rudi Van Vlaanderen (foto bovenaan) die het blok tussen 15:00 en 19:00 uur verzorgt.

2007

Radio Extra Gold verdwijnt definitief om 23:20 uur in Merelbeke op 106.8 MHz. Na drie minuten stilte neemt City Music met een jingle en de song ‘Now’ van Jimmy James & The Vagabonds de uitzendingen over.

2009

Radio Bembem, de kinderradio via het internet en de kabel, stopt er mee na een goeie drie jaar. Bembem was een samenwerking tussen Studio 100 en Q-music, in eerste instantie enkel via internet maar later ook via de kabel te beluisteren. Het station richtte zich vooral op Nederlandstalige kinderen van 3 tot 9 jaar, met frisse, toegankelijke muziek voor die doelgroep.

1967

Veertien meter van de zendmast van de Laissez Faire, waar eerder Swinging Radio England en Britain Radio gebruik van maakten, breekt af. Het schip moet noodgedwongen naar Amsterdam varen voor herstellingswerken. Radio Dolfijn, de Nederlandstalige nieuwkomer vanaf hetzelfde zendschip, zal niet meer terugkeren.

° Radio Dolfijn: persconferentie over de start op 14/11/1966

2000 

Bij 3FM wordt er zeer druk gespeculeerd over de opvolger van Edwin Evers, die naar Radio 538 vertrekt. Giel Beelen, Jeroen van Inkel, Gerard Ekdom, Jeffrey Willems, Ruud de Wild, Robert Jensen en Dennis Ruyer worden vaak geciteerd.

2001 

– Indien Veronica de Holland Mediagroep verlaat, blijft Robert Jensen bij zijn actuele werkgever.

– Toine Van Peperstraten gaat vanaf 1 maart opnieuw Studio Sport presenteren. De polyvalente 3FM-DJ verlengde, na een financiële aanpassing, het akkoord met de NOS.

2002

Noordzee FM is niet van plan om zich neer te leggen bij de eis van het Commissariaat voor de Media om meer Nederlandstalige muziek te draaien.

2003

– Fox Kids TV onderzoekt de mogelijkheden en de haalbaarheid om een radiostation voor de kinderen op te richten. Het bericht wordt door algemeen directeur René Boogaard bevestigd. 

– ID&T-radio maakt de komst van de bekende producer Johan Gielen bekend. De Trance DJ start vanaf 5 april een zaterdagavondprogramma.

2004

– Kas van Iersel neemt afscheid als voice-over van het televisieprogramma RTL Boulevard. Hij wil zich op zijn taken bij Skyradio en bij Radio Veronica richten.

– In een interview met het tijdschrift De Nieuwe Revue voorspelt Jeroen van Inkel de komst van Edwin Evers bij Noordzee FM. De populaire ochtendpresentator van Radio 538 zou van John de Mol een salarisvoorstel van drie miljoen euro en aandelen van de maatschappij Talpa Radio ontvangen hebben.

– Na twintig jaar komt er een einde aan de samenwerking tussen Linda de Mol en de TROS. Zij zal vanaf het najaar werken bij Talpa, de televisiezender van John de Mol. Behalve de broederliefde is de mogelijke vermindering van het aantal amusementsprogramma’s bij de publieke omroep een reden om over te stappen.

1966

De testuitzendingen van Radio Caroline South vanaf de Cheeta II verlopen problematisch. De ontvangst is teleurstellend. Men gaat opnieuw uit de lucht om het euvel te verhelpen.

1970

De officiële uitzendingen van Radio Northsea International vanaf de Mebo II beginnen om 06:00 uur. Het station is via FM, middengolf en op korte golf te ontvangen. Tot 08:00 uur zijn er Duitstalige programma’s, waarna de Engelstalige DJ’s tot 18:00 uur overnemen. Dan is het opnieuw de beurt aan de Duitse collega’s tot 20:00 uur. De Engelse ploeg vult de resterende zendtijd tot middernacht op.

1990

Een hevige storm zorgt voor schade aan de MV Ross Revenge van Radio Caroline. Enkel Nigel Harris en Neil Gates zijn op tijd wakker om erger te voorkomen.

1922

KHQ- AM start de middengolfuitzendingen in Spokane, Washington DC.

2006:

CBS Radio vervolgt DJ Howard Stern, zijn bedrijf, zijn manager en Sirius Satellite Radio voor fraude, contractbreuk en misbreuk van vertrouwen.

1968: Nieuw Zeeland

Nadat de Tiri van Radio Hauraki tijdens een zware storm vier weken en vier dagen geleden op de rotsige kust bij Wangaparapara Harbour op de rotsen te pletter sloeg, hervatten om 05:00 uur de uitzendingen vanaf de Tiri II.

1994: Joegoslavië 

Radio Bröd stopt om middernacht de programma’s vanaf de MV Droit De Parole. De financiële middelen die men van de Europese Commissie gekregen had, zijn op. Het station verzorgde voor de Balkan, tijdens de Joegoslavische burgeroorlog, ongecensureerd nieuws.

2004: Palestina

De Palestijnse autoriteiten ontkennen dat er een definitieve vergunning werd uitgereikt om vanuit Ramallah een radiostation met Israëlische en Palestijnse medewerkers op te starten. Op 22 februari liep de voorlopige licentie af. Men hoopt over een aantal weken terug te keren met Arabische, Hebreeuwse en Engelse uitzendingen.

2007: Frankrijk 

NRJ introduceert een multimediaal ‘platform’ waarop nieuwe muzikanten en aankomende groepen hun composities en hun clips kunnen verspreiden.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Related Post
Blad 673: Na de crisis, Xavier & Bart (video)

Rapport uit het zuiden, maar (vermoedelijk) ook geldig in het noorden. Radiopresentator moet afrekenen met Lees verder

Het radiodagboek van 5 december – 338 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 3 december – 336 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 1 december – 334 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 30 november – 333 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 29 november – 332 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 27 november – 330 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

2013: KPMG radiostudie van Tom Evens

Op 4 november werden de resultaten van het KPMG onderzoek naar het Vlaamse radiolandschap voorgesteld. Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Blad 423: Podcast, PVdV, Radio 10 & Extra Gold (video)

En toen had men geen Fantasy meer (audio)

Spanje: radiobedrijven eisen DAB-capaciteit via de rechter

Sluiten