RadioVisie

  • .
    .

Het radiodagboek van 28 december – 361 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1973

Vanaf de MV Mi Amigo starten er testuitzendingen onder de naam Radio Mi Amigo.

2001

– De Kempense afdeling van Qmusic (90.6 MHz) ondervindt technische problemen en zendt enkel een draaggolf uit.

– Er zijn meer details bekend over de programmering van het nieuwe Radio Mango-netwerk. Michel Follet start er op 2 januari 2002, doordeweeks en dagelijks tussen 09:00 en 12:00 uur.

2002

4FM is vanaf nu ook te beluisteren in Beringen op 98.4 MHz (om 14:00uur), in Tongeren via 89.1 MHz, in Aalst op 90.0 MHz (vanaf 15:35 uur) en in Oostvleteren via 101.0 MHz (om 20:00 uur).

2004

Cool FM start in Dilbeek op 105.9 MHz en in Kortemark via 106.6 MHz.

2005

Radio Contact blijft vernieuwen. De inlijving van het Antwerpse Multipop en een nieuw jingle-pakket, geïnspireerd op het Duitse Megaradio, moeten 2006 krachtig inzetten.

1972

Wanneer Kapitein van der Kamp op de MV Mi Amigo waar vandaan Radio Caroline uitzendt, de Nederlandse bemanning informeert dat de Engelse medewerkers toch een deel van hun salaris ontvingen, komt het ‘s nacht tot een ware muiterij waarbij een aantal medewerkers de olietoevoer naar de generator afsluit. Hierdoor komt men zonder licht te zitten. Andy Archer, Crispian St. John, Paul Dubois en Peter Chicago slagen er in om het euvel te herstellen.

1975

De V.O.O. opent, na een kort overzicht van de periode als zeezender, het nieuwe Radio 4 met Tineke, Lex Harding en Hans Mondt. André van Duin zorgt als Tom Stom en Simon Somber voor een vrolijk ontbijt.

1993

Zangeres Astrid Nijgh, bekend van ‘Ik Doe Wat ik Doe’ (1973), wordt presentatrice bij Radio Noordzee Nationaal.

1998

Mark van Amstel volgt programmaleider Jos van Sambeek bij Omroep Utrecht op. De 49-jarige voormalige presentator van ‘Driemaster’ bij Radio Noordzee Internationaal (toen vanaf de Mebo II) werkte voor de TROS en de Wereldomroep. Na een succesvol verblijf bij het ANP raakte hij betrokken bij de oprichting van het regionale Radio Noord Holland Noord. In 1989 stond hij aan de wieg van Radio Flevoland.

° Foto bovenaan: Mark van Amstel in 1973 bij Radio Noordzee Internationaal (copyright: Pieter Damave)
° Audio: RNI – Marc van Amstel (13/04/1974)

1999

De producer van ‘Ruuddewild.nl’ en ‘Somertijd’ bij 3FM, Jurre Bosman trekt, net zoals Rob van Someren naar Worldonline. Hij wil zich verdiepen in de wereld van het internet.

2003

Yorin FM blijft jong talent aanwerven. Nadat Timo Kanst en Frank Dane, de broer van Robert Jensen, Radio 538 voor de Holland Mediagroep ruilden, wordt nu ook de komst van Maurice Verschuuren bevestigd. Coen Swijnenberg wordt zijn vervanger bij 3FM.

2005

– Ferry Maat verlengt zijn contract met Radio Veronica tot 2010. ‘Maat in de Middag’ en de ‘Soulshow’ worden, sinds de terugkeer van het commerciële station op 31 augustus 2003, uitgezonden.

– Rick van Velthuyzen start om middernacht een eigen internetstation onder de naam ‘Fuck The Format FM’. Het initiatief voedt de geruchten over zijn mogelijk vertrek bij Radio 538.

2006

– De programmaraad van Gelderland Noord adviseert om in juli 2007 de kabelfrequenties van TMF Radio aan de christelijke zender Bright FM te schenken. De start van de opvolger voor RTLFM verloopt overigens niet zonder incidenten. In het ‘saaiste’ dorp van Nederland, het Overijsselse Staphorst waar de DJ’s van Juize FM, Rapper Ali B., Yes-R en de VJ’s van TMF, naar aanleiding van de start van het station, vierhonderd vuurwerkpijlen afvuurden, reageert men met afgrijzen. Op enkele honderden meters van de actie wordt namelijk een jongen van negentien jaar begraven.

– Rob Stenders is even gastpresentator bij Arrow Rock Radio voor de’ Top 500′ (uitgezonden tussen 09:00 en 18:00 uur).

1986: Verenigd Koninkrijk

De verwarring over Laser Hot Hits bereikt een climax als de testzendingen op 576 kHz door ‘Magic Motown’ met David Lee Stone en de ‘Elvis Show’ worden afgewisseld.

2005: Verenigde Staten

WABC in New York mengt zich in de strijd om de gunst van de luisteraars en schrapt de reclameblokken vanaf 3 januari 2006 in de ochtendprogramma’s. Men hoopt zo voormalige fans van Howard Stern, CBSFM en WINS1010 AM te lokken.

2006: Frankrijk

Bob Sinclair wordt met ‘World Hold On’ door het Amerikaanse vakblad Billboard tot best verkochte dansplaat van het voorbije jaar uitgeroepen. De Franse producer en DJ van Radio FG DJ verslaat Madonna, die met’ Sorry’ en ‘Get Together’ op de zesde en negende plaats eindigt.

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018

RadioVisie op deze dag in 2017


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 27 september

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

‘Toe Jos, draai nog eens ’n plaatje’ (audio & video)

Hans Knot gaat (nostalgisch) terug naar 1964 De huidige zeventigplussers hadden weinig vertier op de Lees verder

Het Radiodagboek van 26 september

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 25 september

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 24 september

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

De 46 van Monique worden de 50 van Ferry

Radio Monique startte eind 1984 met Nederlandstalige uitzendingen van de Ross Revenge, het zendschip dat Lees verder

Het Radiodagboek van 23 september

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 22 september

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x