RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

Het Radiodagboek van 27 maart

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1978: Patrick van Accoleyen en Germain Boi kopen voor Radio Mi Amigo het schip ‘Casablanca’. Een week later wordt de naam in ‘MS Magdalena’ veranderd.

1987: Radio SPES start als katholieke zender vanuit de basiliek van Koekelberg. Het station, dat een evangelische boodschap van ‘hoop’ wil brengen, is een idee van Mgr. Luc De Hovre, de toenmalige hulpbisschop voor het Nederlandstalige pastoraal in Brussel. Eerwaarde heer Frank Dircken en Lina van Obergen zorgden voor de eigenlijke oprichting.   

2003: 

– De ‘VUM’ (‘Vlaamse Uitgeversmaatschappij’) snoeit in de uitgaven voor de radiostations. Het personeel wordt bij Radio Antigoon (Antwerpen), Go (Gent) en Stadsradio Leuven drastisch verminderd. Men wijt de saneringen aan de ontvangstproblemen van de Vlaamse zenders, die door de Waalse concurrenten gestoord worden.

– CD&V’-specialist Carl Decaluwé interpelleert Mediaminister Dirk Van Mechelen over de stand van zaken bij de lokale radio’s. Aanleiding is het feit dat het decreet over de erkenning van de betrokken stations nog steeds niet kan worden uitgevoerd bij gebrek aan uitvoeringsbesluiten en vooral door het uitblijven van een nieuw frequentieplan.

– Cool FM start op 107,2 MHz in Kruibeke en zendt in stereo uit.

2020: Sam De Bruyn, Inge De Vogelaere en Wim Oosterlinck wuiven tijdens de ochtendshow bij Qmusic nieuwslezeres Lies Vandenberghe uit. Ze start op 30/3/2020 om 13:00 uur als sportanker bij het VTM Nieuws.

2001: 

– Radio 3FM en Radio 538 zijn de winnaars van het jongste onderzoek van het ‘Bureau Intomart’ in de maanden januari en februari 2001. Sky Radio blijft, ondanks een verlies van 1%, marktleider met 13,7%. De publieke popzender boekt 0,4% en staat op 10,2%. Dankzij een sprong van 0,3% haalt Radio 538 nu Radio 1 in waardoor beide stations 7,8% scoren.

– Door de verjonging bij Noordzee FM, moet het medium Yomanda op 28/4/2001, na een afscheidsprogramma, verdwijnen. Programmaleider Michèl Weber zoekt met haar naar een oplossing.

Heynen

2002: Via de Astra-satelliet op 19,2° Oost is de testtoon van Radio Veronica te horen. Meteen worden de geruchten bevestigd als zou de voormalige zeezender opnieuw starten. 

2015:

– Een grote stroompanne treft alle radio- en tv-stations van de publieke omroepen in het Hilversumse Mediapark. NPO Radio 1 en NPO Radio 2 verdwijnen uit de lucht. Zelfs de stroomvoorziening in noodgevallen laat het volledig afweten. Over oorzaak van deze onderbreking blijft men in het duister tasten.

– Armin van Buuren (Radio 538) verovert een award voor ‘Best Trance DJ’ bij de ‘International Dance Music Awards’ (‘IDMA’) in Miami. Hij ontving een prijs voor ‘Together (In A State of Trance)’ als Beste Trance Nummer. Een andere collega Hardwell (Robbert van de Corput) krijgt op de beurs vijf onderscheidingen waaronder die van ‘Beste DJ van de Wereld’.

2020: Emmely de Wilt start op 4/4/2020 met ‘Het Oor Wil Ook Wat’ op NPO Radio 2 op zaterdagmorgen tussen 9.00 uur en 12.00 uur. Naast ‘Bureau De Wilt’ op zondagmiddag en ‘Motel De Wilt’ op zondagnacht betekent dit een forse uitbreiding voor het oprukkende radiotalent.

1960: Frankrijk

France IV wordt France IV FM en richt zich op de uitbouw van de uitzendingen op FM.

1998: Portugal

Radio Portugal brengt een laatste uitzending voor de Franse toeristen.

1964: De ‘Fredericia’ laat het anker nabij de badplaats Felixtowe vallen. Na enkele korte proeven om 18.00 uur en om 22.00 uur beginnen om 23.55 uur de testuitzendingen van Radio Caroline op 201 m (AM 1495 kHz) met Christopher Moore. 

1970: Radio Northsea International op de ‘Mebo II’ moet door storingen met de kustwachtradio en met de radio op de schepen op 186 m (AM 1620 kHz) onderbreken.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


TVV Sound
Recente radiodagboeken
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx