RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het Radiodagboek van 27 juni

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1977: Het eerste gedrukte maandblad van ‘RadioVisie’ verschijnt. Het magazine volgt ‘Baffle’, het tijdschrift van de Vereniging Voor Vrije Radio, op.

1978: Herman de Graaf en Kees Borrell vervangen Dick Verheul op de ‘MV Mi Amigo’. De tender bracht ook nieuwe banden uit Playa de Aro mee. 

1994: Wanneer de Raad van State de klacht van het netwerk Chérie FM tegen de verzegeling van twee FM-zenders in Brussel (104 MHz en 104,3 MHz van Europe 2) verwerpt, vervangt men het aanbod van Chérie FM door NRJ. Door de aankoop van twee stations met een krachtig vermogen in Luik en in Charleroi worden de technische lacunes opgevuld. 

2001: Radio Contact gaat een dossier voor een nationale licentie indienen. Een aantal investeerders werd aangetrokken om de hoge kosten te dekken. 

2002: Radio Donna blijft het Belgische zangtalent promoten. Zo ontvangt Kate Ryan, dankzij de luisteraars, in de Hasseltse Grenslandhallen de ‘Award’ voor ‘de beste doorbraak van het voorbije jaar’. Een onderscheiding als gevolg van het succes voor ‘Désenchantée’, origineel een nummer van de Frans-Canadese zangeres Mylène Farmer in 1991.

2003: 

– Er wordt totaal onverwacht een tweede frequentieplan door de dienst Media van de Vlaamse regering gepubliceerd. Op verzoek van ‘Broadcast Partners’ werd in Leuven een hoogvermogenfrequentie toegevoegd.

– Cool FM praat met een Genks station om zich bij het netwerk aan te sluiten.

2008: Club FM start in De Haan op 105.6 MHz met een vermogen van 100 W. Het netwerk telt zo 15 afdelingen in Vlaanderen.

1970: Hilversum 3 brengt drie weken lang van 13.00 uur tot 18.00 uur ‘Radio Tour de France’. Tijdens ‘popmuziek op de pedalen’ volgen journalisten Theo Koomen en Fred Racké alle ritten in de Ronde van Frankrijk. Eddy Becker, Joost den Draaijer, Lex Lammen en Herman Stok presenteren. Het programma is met meer dan één miljoen luisteraars en met een marktaandeel van 15% een schot in de roos. 

1988: Het ook in Vlaanderen zeer geliefde ‘Avro’s Toppop’ stopt. Ad Visser was gedurende tien jaar de presentator. Kas van Iersel en Bas Westerweel volgden hem op.  

1998: Enkele regionale radiostations stichten de ‘NLCR-groep (‘niet-landelijke commerciële radio’). Zij vertegenwoordigen de lokale en de regionale commerciële omroepen. Rebecca Radio, Happy Radio, HOT Radio, Radio 8FM, Sun FM en City maken deel uit van deze samenwerking.

1999: Na 37 jaar stopt Willem Duys bij de ‘AVRO’ het ochtendprogramma op zondag Radio 2 ‘Muziekmozaïek’.

2001: Sky Radio blijft het populairste station, aldus de luistercijfers van het ‘Bureau Intomart’. Met 17,7% doet het non-stop muziekstation 2% beter dan 3FM. Radio 538 staat op nummer drie met 13,4%.

2005: Onder een enorme belangstelling van pers en van adverteerders wordt in ‘Studio 21’ van het Hilversumse ‘Media Park’ het televisieproject van ‘Talpa’ voorgesteld. Zowat 35.000 personen bezochten de site om er de onthulling van de plannen bij te wonen. 

2006: ‘De Telegraaf’ zegt dat Lex Harding en Ruud Hendriks zich bedrogen voelen door Duncan Stutterheim, de baas van het dance bedrijf ‘ID&T’. Eind 2005 kocht het tweetal met Marcel Dijkhuizen SLAM!FM van ‘ID&T’. Met de overname was bijna 4 miljoen euro gemoeid. Binnen enkele weken ging het station echter bijna failliet.

1966: De eerste zitting op de rechtbank over de moord op de directeur van Radio City Reginald Calvert duurt nauwelijks 5 minuten. De zaak wordt meteen tot 26/9/1966 verdaagd.

1970:  Om aan de krachtige stoorzender van de Navy te ontsnappen, wijkt Radio Northsea International naar 217m (AM 1382 kHz) uit.

2005: Alice Cooper start bij ‘Virgin Radio Classic Rock’. De Amerikaanse rocker uit de jaren ’70 met hits als ‘Halo Of Flies’ en ‘How You Gonna See Me Now’ zendt elke dag tussen 18.00 uur en 22.00 uur uit.

2006: De krant ‘The Guardian’ meldt dat de ex-baas van Capital Radio en van ‘GCap Media’ bij zijn vertrek een gouden handdruk van 1,13 miljoen pond (1,236 miljoen euro) kreeg. David Mansfield voerde even de groep ‘GCap’ aan. Interne ruzies en meningsverschillen leidden tot zijn plots vertrek. Andere topfiguren namen onder gelijkaardige omstandigheden ontslag.

1979: Italië

Radio Nova International start in het Italiaanse Ventimiglia. Het station gesticht door A.J. Beirens (Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’) en door Danny Thomas (ex-ABC Europe) brengt cultuur, informatie en muziek voor de vakantiegangers.

2006: Bahrein

De overheid van Bahrein, gelegen tussen Saoedi-Arabië en Qatar, legde op 17/6/2006 de enige commerciële zender Radio Sawt Al Ghad (‘de stem van morgen’) het zwijgen op. De krant ‘Gulf News’ die het nieuws onthulde, voegde er aan toe dat het station zich niet aan de financiële afspraken hield.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 29 juni

Vandaag in 1994: Het Franse netwerk 'NRJ' opent een eerste station in Brussel.

Het Radiodagboek van 28 juni

Vandaag in 1973: De Nederlandse Tweede Kamer stemt na een debat van 3 dagen over Lees verder

Het Radiodagboek van 26 juni

2002: Francesca Van Thielen is voor de allerlaatste keer bij Qmusic.

Het Radiodagboek van 25 juni

Vandaag in 2009: Yasmine (Hilde Rens) stapt uit het leven. De zangeres maakte ook programma's Lees verder

Het Radiodagboek van 18 augustus

Vandaag in 2010: Simon Bates verlaat na 13 jaar het netwerk Classic FM om vanaf Lees verder

Het Radiodagboek van 17 augustus

Vandaag in 2017: Een medewerkster van 3FM wordt in het Hilversumse Mediapark door een verwarde Lees verder

Het Radiodagboek van 16 augustus

Vandaag in 2006: Presentator Krijn Torringa, hevig voorvechter van Nederlandse artiesten, overlijdt op 66-jarige leeftijd Lees verder

Het Radiodagboek van 15 augustus

Vandaag in 2002: Een van de vaste waarden bij BBC Radio 1 Mark Goodier vertrekt Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx