Het radiodagboek van 27 februari (058) Britse reddingsboot rukt uit naar de MV Mi Amigo

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1980

Nadat de Vlaamse medewerkers van Radio Plus op 18 februari hun ontslag kregen vanwege uitspraken van programmaleider Luc De Groot in de krant Het Laatste Nieuws, treedt een volledig nieuwe ploeg aan.

2001

Het Conseil Supérieur de l’Audiovisuel (CSA), de Franstalige tegenhanger van de Vlaamse Commissie voor de Media, brengt een ongunstig advies uit over de vergunningsaanvragen ingediend door de maatschappijen Inadi, Cobelfra en Joker FM. Zij wilden een licentie voor het verzorgen van DAB-uitzendingen. Het CSA vond onder meer dat Cobelfra en Joker FM te nauw met elkaar verbonden waren.

2003 

– De ontvangst van 4FM in Vlaanderen is niet altijd optimaal. Zo worden er, ondanks de opgestarte frequentie 96.5 MHz, problemen gemeld in Hamont Achel, op nauwelijks twintig kilometer van het Limburgse Peer.

– Het CSA keurt een wet goed die het uitzenden via satelliet en streaming mogelijk maakt. De kandidaat radiostations moeten wel een aanvraag tot toelating indienen.

2003

Het vernieuwde TOPradio start zonder de deelname van Radio Trend uit Waregem (105.4 MHz). Zij kiezen voor een onafhankelijke koers als stadsradio.

2004

– Kelly Pfaff wordt een van vaste presentatrices van Radio Contact. Vanaf zondag 7 maart zal ze tussen 19:00 en 22:00 uur een eigenzinnige show presenteren waarbij de interactiviteit met de luisteraar centraal staat.

– De sneeuw zorgt voor talrijke problemen bij de commerciële en publieke radiostations. Heel wat medewerkers belanden in monsterfiles waardoor ze niet op tijd in de studio raken.

2005

– Technische problemen bij Radio Park uit Brasschaat leiden tot een ongewone mix van muziek en oudere jingles.

– Bel RTL behoudt de eerste plaats in het net vrijgegeven luisteronderzoek uitgevoerd door het CIM (Centrum voor Informatie over de Media). Met 18,0% doet het station 3% beter dan Vivacité. Radio Contact is derde met 11,9% (een verlies van 0,7%). Classic 21, Pure FM en La Première van de RTBF, blijven in stijgende lijn evolueren.

2007

Drie van vijf verlieslatende provinciale radioprojecten gaan samenwerken. Mediaminister Geert Bourgeois voerde onderhandelingen met Roularta, Corelio en Concentra om de laatste details te regelen. Het Vlaamse parlement wijzigde een aantal punten in het huidige radiodecreet op het gebied van marketing, reclamewerving en het beheer van de zendmasten. Men hoopt in de toekomst tevens met Contact Vlaams-Brabant en FM Limburg een overeenkomst te bereiken.

1974

Hilversum 3 en Radio Caroline bellen met elkaar. Het komt tot een gemoedelijk gesprek tussen Ton van Duinhoven, Brian Anderson en Peter Chicago (foto bovenaan). Beide stations draaien tot besluit ‘When I Look Into Your Eyes’ van Santana.

1979

De Norderney, het voormalige zendschip van Veronica, meert aan in Dordrecht ter hoogte van de BV Rokon Werk in ’s Gravendeelsedijk.

2002

De Tweede Kamer gaat dan toch akkoord met de tijdelijke verdeling van de FM-frequenties voor de commerciële stations. De kamerleden eisen wel meer frequentieruimte voor Business Nieuwsradio. In het voorstel kreeg de zender weliswaar 47% meer dekking dan wat ze nu hebben, maar volgens de betrokken politici is dat te weinig om echt de concurrentie met Radio 1 aan te gaan.

2003 

Talpa Radio International, de onderneming van John de Mol, bereikt een akkoord met de Stichting Beheer Radio 10 en Wegener NV over de Radio 10 BV. Radio 10 krijgt een nieuwe eigenaar.

2005

Slam!FM ruilt onverwacht Novum als nieuwsprovider voor het ANP om. De verandering heeft met een reeks onbetaalde facturen te maken.

2006

De geruchten over een mogelijk versneld einde van het webstation Radio Mi Amigo houden aan. De beperkte bereikbaarheid van het medium en de lage advertentie-inkomsten, brengen de opvolger van Radio 192 in moeilijkheden.

1922: Verenigde Staten 

De Amerikaanse handelssecretaris Herbert Hoover zit de eerste algemene conferentie over het medium radio voor.

1977: Verenigd Koninkrijk

Om 02:30 uur rukt een Britse reddingsboot versneld uit om de Nederlandse DJ en nieuwslezer Eric Beekman (Bart van Gogh) van de MV Mi Amigo te halen. Hij kreeg een aanval van epilepsie. Hij wordt in een Engels ziekenhuis verzorgd.

2004: Denemarken

Skyradio wordt met 5,2% het best beluisterde commerciële radiostation. Radio 100FM, dat zich eerder via een perscommuniqué tot nummer 1 uitriep, scoort 4,1%. De publieke zender P3 blijft marktleider met 18,3%.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2001: Yasmine weg bij blauwe dolfijn (video) Kiest voor TV en werkt aan nieuwe cd Hilde Rens stopt tijdelijk bij Radio Contact. En nee, Hilde is niet het meisje dat de postzegels op de enveloppen kleeft, maar de jongedame die onder de naam Yasmine het woensdagse...
Het radiodagboek van 20 maart (079) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 19 maart (078) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: Donna geeft ‘Evy Gruyaert’ weg (video) Radiopresentatrice wordt paasei Donna heeft het lekkerste paasei ter wereld gemaakt. Evy Gruyaert in chocolade, puur en uit één stuk. Een gelukkige Donna-luisteraar kan de chocoladen Evy winnen. Radio-collega&nbs...
Het radiodagboek van 18 maart (077) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2010: Radiostunts en meerwaardes (video) Van chocopotten en vliegende studio's tot ruimter... Sinds gisteren bevindt de studio van Ornelis & Rogiers zich - middels een reuzenrad - in een baan rond het Wijnegem Shopping Center. In een artikel in De Standaard staat Lotte ...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Amptec
Spotlight
Amptec
Broadcast Partners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *