RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 27 februari

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

1975: Peter van Dam belandt na zijn vrijlating als gevolg van de arrestatie op 17/2/1975 op de ‘MV Mi Amigo’.

1977: Om 2.30 uur ’s morgens rukt een Britse reddingsboot versneld uit om de dj en nieuwslezer Eric Beekman van de ‘MV Mi Amigo’ te halen. Hij had een aanval van epilepsie. Na zijn aankomst in Engeland wordt hij in een ziekenhuis verzorgd.

1980: Nadat de Vlaamse medewerkers van Radio Plus op 18/2/1980 hun ontslag vanwege uitspraken door programmaleider Luc De Groot in de krant ‘Het Laatste Nieuws’ hadden gekregen, treedt een nieuwe ploeg in actie.

2001: Het ‘CSA’ (‘Conseil Supérieur de l’Audiovisuel’), de Waalse tegenpool van de Vlaamse Commissie voor de Media, brengt een ongunstig advies uit over de aanvraag van een vergunning voor de maatschappijen ‘Inadi’, ‘Cobelfra’ en ‘Joker FM’. Zij wilden een DAB-licentie. Het ‘CSA’ vond dat ‘Cobelfra’ en ‘Joker FM’ te nauw met elkaar waren verbonden. 

2003: De ontvangst van 4FM is niet overal in Vlaanderen optimaal. Zo worden er, ondanks de opgestarte frequentie 96,5 MHz, technische problemen in Hamont-Achel op nauwelijks 20 km van het Limburgse Peer gemeld.

2005: Technische euvels bij Radio Park in Brasschaat zorgen voor een mix van muziek en oudere jingles.

2021: Radio Tequila (Deinze, 106,2 MHz en Aalter, 107,8 MHz) zendt een huwelijk live uit. De ceremoniemeesters en tevens de vaste stemmen Henny Naessens en Marc begroeten het paar en starten de special. Na hun verwelkoming nemen zij alle gasten mee in hun verhaal, doorspekt met zorgvuldig gekozen muziek.

1970: Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’ stoort de uitzendingen van Radio Scheveningen. 

1974: Hilversum 3 en Radio Caroline op de ‘MV Mi Amigo’ hebben in de uitzending contact met elkaar. Ton Van Duinhoven, Brian Anderson en technicus Peter Chicago voeren een zeer aangenaam gesprek. Beide stations draaien tot slot ‘When I Look Into Your Eyes’ van Santana.

1979: De ‘Norderney’, het ex-zendschip van Radio Veronica, legt aan op een andere plek in Dordrecht namelijk ter hoogte van de ‘BV Rokon Werk’ aan de ‘s-Gravendeelsedijk. 

2002: De Tweede Kamer gaat dan toch akkoord met de tijdelijke verdeling van de FM-frequenties voor de commerciële stations. De kamerleden eisen wel meer ruimte voor Business Nieuwsradio. In het voorstel kreeg de zender met 47% meer dekking. De betrokken politici vinden dat echter te weinig om echt de concurrentie met Radio 1 aan te gaan.

2003: ‘Talpa’ van John de Mol sluit een akkoord met de ‘Stichting Beheer Radio 10’ en met de ‘Wegener NV’ over de ‘Radio 10 BV’. Radio 10 krijgt een nieuwe eigenaar.

2006: Na de overname van het pakket voor Radio 8FM is XFM in Zeeland op de kabel. Men start ook twee FM-frequenties waarvan de ontvangst tot in West-Vlaanderen reikt.

2008: Jos van Heerden (ex-Radio Monique en ex-Radio 10 Gold) start op KX Radio van 3FM deejay Rob Stenders. Hij brengt ‘KX on 45’ tussen 19.00 en 21.00 uur.

2009: André van Duin en Ferry de Groot starten met een eigentijdse tv-versie van ‘De Dik Voormekaar show’. Het tweetal vormde reeds een succesvol radioduo bij Radio Noordzee Internationaal en bij de ‘NCRV’. Ze keren met alle typetjes zoals Meneer de Groot, Ome Joop, Harry Nak, Tante Bep en Tante Toos terug bij de ‘TROS’ om 21.20 uur op Nederland 1.

2021: ‘Wild in het weekend’ waarin Ruud de Wild en zijn vriendin Olcay Gulsen de strijd met elkaar aangaan, komt vanaf 5/3/2021 vier vrijdagen lang op NPO Radio 2. Met de spelletjes proberen ze samen met gasten zoveel mogelijk geld voor een goed doel in te zamelen.

2004: Denemarken

Sky Radio is met 5,2% het best beluisterde commerciële radiostation. Radio 100FM, dat zich eerder via een perscommuniqué tot nummer één uitriep, scoort 4,1%. Het publieke P3 leidt met 18,3%.

RadioVisie op deze dag in 2022

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018


Amptec

Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx