fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het radiodagboek van 26 oktober – 298 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1978

Enkele honderden luisteraars verijdelen een poging tot inbeslagname van de vrije Radio Louvain-la-Neuve.

1979

In Antwerpen starten de uitzendingen van Radio Arena op 103.5 MHz. Het station is een initiatief van het Arena Actiecomité, dat voor het behoud van de groene Arenaweide bij het Deurnse Boelaartpark strijdt.

1998 

Een blikseminslag in de hoge zendmast van de VRT in Sint-Pieters-Leeuw, even na 18:00 uur, onderbreekt de uitzendingen van Studio Brussel.

2002

Er is een gedeeltelijke staking bij de radiostations van de RTBF aan de gang. Dit keer uit protest tegen het herstructureringsplan Magellan. De socialistische vakbond ligt aan de basis van de actie.

2006

– De woordvoerder van mediaminister Geert Bourgeois meldt dat de Belgische Moslimpartij ten vroegste in 2010 zendtijd kan bekomen. De uiteindelijke beslissing voor de toelating ligt in handen van de Vlaamse regering, op voorstel van de bevoegde politicus.

– De presentatrice van het ochtendblok van Radio 1 (06:00 – 09:00 uur), Machteld Libert stapt van Radio 1 naar de VRT-nieuwsdienst over. Ze zal zich hoofdzakelijk op redactionele bijdragen over justitie concentreren.

1970 

Minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk Marga Klompé pleit voor een werkgroep op basis van de adviesraden van de NOS om te bepalen hoe Hilversum 3 als popzender een meer volwassen gezicht kan krijgen. Ze vraagt tevens om de verdere ontwikkeling van Radio Veronica te volgen zodat men een alternatief bij de publieke omroepen kan uitwerken.

1989 

Het Commissariaat voor de Media verbiedt de kabelexploitanten om Cable One door te geven. 

2004

De BBC maakt het overlijden van de DJ-veteraan John Peel bekend. De man die in 1962, na zijn legerdienst, naar de VS uitweek om vervolgens bij een lokaal station in Dallas te werken, stierf in Peru aan de gevolgen van een hartaanval. In het verleden werkte hij ook voor Radio London (foto bovenaan) en stond hij aan de wieg van de Britse publieke popzender BBC Radio One.

2005

Door het uitblijven van goede resultaten, een gevolg van de kwakkelende reclamemarkt, nemen de geruchten toe als zou het Britse mediaconcern GCap in grote moeilijkheden verkeren. Daardoor dreigt het spookbeeld van een nieuwe overname.

2006

– De OFCOM, verantwoordelijk voor de media, overweegt om de vergunningen voor de AM-frequenties voor Virgin Radio en Talksport in 2012 te veilen. Men wil deze vervolgens voor de uitbouw van DRM gebruiken. Beide stations reageren verontwaardigd en kondigen stappen aan.

– Heart FM in Londen en BBC Radio 2 blijven volgens de laatste luisteronderzoeken de populairste stations in Engeland. Magic 105,4, en Radio Capital verliezen in Londen veel terrein. Op landelijk vlak krijgt BBC Radio One rake klappen.

1924

WGBS start op 950 kHz met officiële uitzendingen. Op 15 januari zal de naam in WINS veranderen

2001

Internet-radiopionier NetRadio stopt wegens geldgebrek. De meeste medewerkers staan op straat. Een eerder geplande investering van het New Yorkse mediabedrijf The Advisory Board Inc. wordt afgeblazen omdat het niet mogelijk is op korte termijn voldoende kapitaal vrij te maken.

1957: Vaticaanstad 

De officiële uitzendingen van Radio Vaticaan starten.

2006: Frankrijk 

De achtste uitgave van de NRJ Awards wordt op 20 januari 2007 in Cannes gehouden. Vermits Anthony Kavanagh het commerciële TF1 verlaten heeft, krijgt Europe 2-presentator en televisievedette Arthur, de rol van ceremoniemeester toegeschoven. Op de gigantische lijst van genomineerden prijken namen als Nelly Furtado, Puff Daddy, Christina Aguilera, Bob Sinclair, Ndiya, Yannick Noah en Madonna.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Digitaal marktaandeel is verwaarloosbaar

Naast de analoge zenders, zowel middengolf en FM, beschikt de publieke omroep over verschillende digitale Lees verder

Het radiodagboek van 9 augustus – 222 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

2007: Luisteraars niet gek op verkeersinfo in dj-stijl

Het Nieuwsblad en Humo zijn dezer dagen niet bepaald mals voor de verkeersinfo die via Lees verder

2003: Nieuwe VRT-radio enkel op DAB

DAB, daar hadden we het deze week al een paar keer over. En zonder dat Lees verder

2010: Ann van Elsen weg bij MNM (video)

Radio- en tv-presentatrice Ann Van Elsen gaat vanaf dit najaar voluit aan de slag bij Lees verder

Radio 1-programma “#weetikveel” naar Eén

"#weetikveel", momenteel doordeweeks te horen tussen 12:00 en 13:00 uur op Radio 1, krijgt ook Lees verder

Radio 2 zoekt digi-publiek voor ‘Zomerhit 2020’

Het stemmen voor ‘Radio 2 Zomerhit 2020’ is gestart, dat maakte David Van Ooteghem maandag Lees verder

2003: VRT stopt vervanging FM-radiozenders

Omdat ook zenders ofwel met verouderde systemen werken, dan wel verslijten, worden ze niet alleen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, commercieel, deejays, frankrijk, groot-brittannië, internetradio, kabelradio, lokale radio, luistercijfers, nederland
Blad 307: 70’s, covers en een weervrouw (audio)

UK: commerciële radio op recordkoers met digitale strategie

Reclameplafond voor VRT, maar commerciële radio ziet nog groei

Opgepoetste Mi Amigo Top 50 op FouteMuziekRadio

Nostalgische column Hans Knot – 94 (video)

Het is vandaag 25 oktober… 1992 (audio)

Sluiten