Het radiodagboek van 26 mei (146) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


2003

– De maatschappij NV Vlamco, die VRM, de Antwerpse afdeling van TOPradio en Radio City exploiteert, legt de boeken neer bij de Kamer van Koophandel in Antwerpen.

– De Waalse mediaminister Richard Miller wordt op 6 juni door zijn partijgenoot van de MR Danil Ducarme opgevolgd. Hij wordt tevens minister-president van de Brusselse regio en Minister van Kunst en Letteren.


Lees verder onder de advertentie


– Radio Houtland uit Koekelare, dat deel van het Mango-netwerk uitmaakte, wordt TOPradio.

2004

Radio Contact licht de bezoekers van hun website in dat het tweede netwerk de uitzendingen definitief zal staken. De luisteraars worden voor het vertrouwen bedankt. De hitradio neemt ondertussen in Egem de frequentie 93.6 MHz, met een vermogen van 5 kW, in gebruik.

2005

Op een druk bijgewoonde persconferentie kondigt Jurgen Verstrepen (foto bovenaan) de terugkeer van het programma ‘ZwartofWit’, via het digitale radiostation VB6015, aan.


1970

Net een dag na het vervullen van zijn militaire dienstplicht start Edvard Niessing als DJ bij de KRO op Hilversum 3, hij presenteert ‘Pep op Drie’. In 1991 krijgt hij de functie van programmaleider bij Radio Noordzee Nationaal om in 1994 als nieuwslezer bij RTL te starten.

1982

In het Groningse Ulrum, een deelgemeente van Zoutkamp wordt de Norderney, het voormalige zendschip van Radio Veronica, als discotheek in gebruik genomen.

2002

Oprichter en voorzitter Bart de Graaff van BNN overlijdt. Hij kampte al vanaf zijn tiende met een ernstige nierziekte. De afgelopen weken lag hij wegens een buikvliesontsteking in het ziekenhuis, maar een operatie mocht niet meer baten. De Graaff, die ook bij Veronica presentatiewerk verzorgde, werd 35 jaar.

2003

De winnaars van de etherfrequentie-veiling zijn bekend. De Holland Mediagroep en Sky Radio kapen twee pakketten weg. Meer bepaald voor Yorin FM, RTL FM, Sky Radio en de Gouwe Ouwe Zender. Ook ID&T, Business Nieuwsradio en Noordzee FM vallen in de prijzen. De vreugde bij Talpa Radio International wordt echter overschaduwd wanneer om 13:30 uur, tijdens het programma van Peter Holland, het bericht komt dat Radio 10 FM uit de boot valt.

2005

– Bij Yorin FM komt het tot een aanvaring tussen nieuwslezeres René Postma en Robert Jensen. Kort na het begin van het journaal verlaat ze prompt de studio omdat ze zijn opmerkingen meer dan zat is. Hij noemde haar voortdurend ‘Sneeuwstorm’ omdat zij de actualiteit zeer ernstig bracht.– Het jongerenstation Yam FM laat alle kabelfrequenties over aan Juize FM, het tweede product van Radio 538. Hierdoor zal de R&B-zender vanaf 1 juni meteen in een zeer groot deel van Nederland te ontvangen zijn.

1964: Verenigd Koninkrijk

De directie van Radio Atlanta kondigt een overeenkomst met de Britse vereniging voor de auteursrechten aan. Men zal voor de uitgezonden muziek betalen.

1973: Israël 

De MV Peace, die op 21 mei de haven van Marseille had verlaten, dropt voor de kust van Israël het anker. Om 20:00 uur gaan de eerste officiële programma’s van start. The Voice Of Peace verzorgt uitzendingen in het Hebreeuws, Frans, Arabisch en in het Engels.

2006: Verenigde Staten 

Howard Stern en zijn vorige werkgever CBS Radio treffen een juridische regeling. De DJ werd beschuldigd van meervoudig contractbreuk, fraude en het misbruiken van zendtijd. Over de gemaakte afspraken lekt weinig of niets uit. Sirius Satellite Radio, de huidige baas van Stern, betaalt wel twee miljoen euro om de rechten van zijn shows te behouden.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2010: Radiospotje live op Qmusic (video) Voor het eerst in de geschiedenis van de radiorec... Deze ochtend om 08:20 uur werd bij Qmusic, tijdens 'Ornelis & Rogiers Showtime' voor het eerst in de geschiedenis van de radioreclame een commercial live uitgezonden. De spot p...
Het radiodagboek van 22 juni (173) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 21 juni (172) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: Lokale Radio Ham vanuit… Turkije Samen met collega's uit Rusland, Macedonië, F... Radio Ham, één van de oudste lokale radiostations van het Vlaamse land, werd als enige Belgische zender uitgekozen om de eerste World Radio Broadcasters Meeting bij te wonen in Tur...
Het radiodagboek van 20 juni (171) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2012: Politieke spot op Hit fm in Oostende “Wij willen na dertig jaar dezelfde rechten als... Voor het eerst in de geschiedenis is er een politieke radiospot op een regionale radio te horen. Hit fm gaat met deze primeur lopen. In Oostende is er sinds twee weken een ‘commerc...
Deel of print dit artikel
Amptec
TVV Sound
Amptec
Amptec
Spotlight
TVV Sound

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *