Het radiodagboek van 26 mei (146) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


2003

– De maatschappij NV Vlamco, die VRM, de Antwerpse afdeling van TOPradio en Radio City exploiteert, legt de boeken neer bij de Kamer van Koophandel in Antwerpen.

– De Waalse mediaminister Richard Miller wordt op 6 juni door zijn partijgenoot van de MR Danil Ducarme opgevolgd. Hij wordt tevens minister-president van de Brusselse regio en Minister van Kunst en Letteren.


Lees verder onder de advertentie


– Radio Houtland uit Koekelare, dat deel van het Mango-netwerk uitmaakte, wordt TOPradio.

2004

Radio Contact licht de bezoekers van hun website in dat het tweede netwerk de uitzendingen definitief zal staken. De luisteraars worden voor het vertrouwen bedankt. De hitradio neemt ondertussen in Egem de frequentie 93.6 MHz, met een vermogen van 5 kW, in gebruik.

2005

Op een druk bijgewoonde persconferentie kondigt Jurgen Verstrepen (foto bovenaan) de terugkeer van het programma ‘ZwartofWit’, via het digitale radiostation VB6015, aan.


1970

Net een dag na het vervullen van zijn militaire dienstplicht start Edvard Niessing als DJ bij de KRO op Hilversum 3, hij presenteert ‘Pep op Drie’. In 1991 krijgt hij de functie van programmaleider bij Radio Noordzee Nationaal om in 1994 als nieuwslezer bij RTL te starten.

1982

In het Groningse Ulrum, een deelgemeente van Zoutkamp wordt de Norderney, het voormalige zendschip van Radio Veronica, als discotheek in gebruik genomen.

2002

Oprichter en voorzitter Bart de Graaff van BNN overlijdt. Hij kampte al vanaf zijn tiende met een ernstige nierziekte. De afgelopen weken lag hij wegens een buikvliesontsteking in het ziekenhuis, maar een operatie mocht niet meer baten. De Graaff, die ook bij Veronica presentatiewerk verzorgde, werd 35 jaar.

2003

De winnaars van de etherfrequentie-veiling zijn bekend. De Holland Mediagroep en Sky Radio kapen twee pakketten weg. Meer bepaald voor Yorin FM, RTL FM, Sky Radio en de Gouwe Ouwe Zender. Ook ID&T, Business Nieuwsradio en Noordzee FM vallen in de prijzen. De vreugde bij Talpa Radio International wordt echter overschaduwd wanneer om 13:30 uur, tijdens het programma van Peter Holland, het bericht komt dat Radio 10 FM uit de boot valt.

2005

– Bij Yorin FM komt het tot een aanvaring tussen nieuwslezeres René Postma en Robert Jensen. Kort na het begin van het journaal verlaat ze prompt de studio omdat ze zijn opmerkingen meer dan zat is. Hij noemde haar voortdurend ‘Sneeuwstorm’ omdat zij de actualiteit zeer ernstig bracht.– Het jongerenstation Yam FM laat alle kabelfrequenties over aan Juize FM, het tweede product van Radio 538. Hierdoor zal de R&B-zender vanaf 1 juni meteen in een zeer groot deel van Nederland te ontvangen zijn.

1964: Verenigd Koninkrijk

De directie van Radio Atlanta kondigt een overeenkomst met de Britse vereniging voor de auteursrechten aan. Men zal voor de uitgezonden muziek betalen.

1973: Israël 

De MV Peace, die op 21 mei de haven van Marseille had verlaten, dropt voor de kust van Israël het anker. Om 20:00 uur gaan de eerste officiële programma’s van start. The Voice Of Peace verzorgt uitzendingen in het Hebreeuws, Frans, Arabisch en in het Engels.

2006: Verenigde Staten 

Howard Stern en zijn vorige werkgever CBS Radio treffen een juridische regeling. De DJ werd beschuldigd van meervoudig contractbreuk, fraude en het misbruiken van zendtijd. Over de gemaakte afspraken lekt weinig of niets uit. Sirius Satellite Radio, de huidige baas van Stern, betaalt wel twee miljoen euro om de rechten van zijn shows te behouden.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2009: RVi stopt uitzending via kortegolf (audio) Alweer een stukje radiogeschiedenis dat d... De respectievelijke Belgische publieke omroepen zijn in een eng besparingsstraatje gesukkeld. Eerder kon je al lezen dat de RTBF haar satelliettelevisie gaat opdoeken, nu is de VRT...
Het radiodagboek van 19 oktober – 291 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: Digitale frequenties via vergelijkende toets Acht pakketten voor DVB-T en drie voor ... Gisteren besliste de Vlaamse Regering welke pakketten van digitale frequenties ter beschikking zullen worden gesteld voor het uitwerken van een digitaal radio- en televisieaanbod v...
Het radiodagboek van 18 oktober – 290 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2009: Radio Scorpio wordt vandaag 30 (video) Vaak dood verklaard, toch nog altijd springle... Radio Scorpio viert vandaag zijn dertigste verjaardag. 'Een prima gelegenheid om het luisterbereik te vergroten', oordeelde men en dus is 's lands oudste 'vrije zender' nu ook via ...
Het radiodagboek van 17 oktober – 289 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2012: ‘Het Experiment’ van Qmusic (video)
Het radiodagboek van 25 mei (145)
2012: Q-group maakt vorig verlies goed
Het radiodagboek van 24 mei (144)
2005: Persgroep neemt Noordzee 100.7 FM over
Het radiodagboek van 23 mei (143)
Sluiten