fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het radiodagboek van 26 maart – 086 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

2001

Alexandra Potvin wordt bij Radio Donna de nieuwe presentatrice van ‘Diva’ (13:00-15:00 uur). ‘De Bumpershow’, die ze eerder deed, wordt door Wim Wouters overgenomen.

2002

– De Vlaamse Zendmaatschappij, de licentiehouder van NRJ in Vlaanderen, legt de boeken neer. Het gebrek aan inkomsten en de heersende onenigheid tussen de aandeelhouders, liggen aan de basis van dit faillissement. De Nederlandstalige afdeling van NRJ behoort tot het verleden.

– Volgens het meest actuele luisteronderzoek in Wallonië dat door Radiométrie werd uitgevoerd, blijft Bel RTL marktleider met 23,8%. Contact is tweede met 23,3% terwijl het netwerk Nostalgie 7% scoort.

– De vier leidende radiostations in Vlaanderen verliezen volgens het jongste onderzoek van Radiométrie terrein: Radio 2 daalt van 36.8% naar 36.2%. Donna gaat van 17.5% naar 16.4%. Radio 1 zakt van 12% tot 11.9%. Studio Brussel tuimelt van 10.4% naar 10.1%. Enkel Radio Contact klimt van 5.7% naar 5.9%. Qmusic en 4FM werden nog niet in de meting opgenomen omdat ze nog niet lang genoeg in de lucht waren.

2003

– Christina von Wackerbath, algemeen directeur televisie en algemeen directrice bij de VRT, neemt ontslag. Zij stapt over naar de uitgeverij Sanoma Magazines, die onder meer het tijdschrift Humo uitgeeft.

– De krant De Morgen bericht dat de VRT niet naar het Hof van Cassatie trekt in verband met de zaak rond Martin De Jonghe. De openbare omroep werd in oktober 2002 veroordeeld tot het betalen van 100.000 euro boete aan de presentator van ‘Golfbreker’ (Radio 2). Hij werd in 1999 zonder uitleg bedankt voor bewezen diensten, terwijl hij in 1992 zelf het concept van het programma had bedacht.

– Er duiken rond 21:00 uur problemen op voor de 4FM-frequentie in Leuven (99.7 MHz). Pas na een onderbreking van drie uur is er opnieuw muziek te horen.

– De Vlaamse Uitgeversmaatschappij VUM snoeit in de budgetten voor haar lokale radiostations. Zo wordt de helft van het personeelsbestand van Radio Go in Gent, Radio Antigoon uit Antwerpen en Stadsradio Leuven ontslagen.

– Radio Star uit Herzele, dat gedurende lange tijd deel uitmaakte van het Mango-netwerk, gaat vanaf 1 mei onafhankelijk verder.

– De Waalse politieke partijen tonen zich eensgezind over het nieuwe frequentieplan voor de FM-band. De deelregering kan nu haar finale akkoord geven.

2004

– Maeva FM waagt zich als eerste Belgische radio aan DRM-testen. Tijdens de voorbije weken werd volop via de korte golffrequentie 5975 kHz geëxperimenteerd, telkens van 15:02 tot 17:00 uur.

– De kabelmaatschappij Mixtics geeft Radio 927 live op 107.6 MHz door. Vroeger werd deze frequentie door Cable Dance Radio ingenomen.

2006

Het Franstalige frequentieplan, opgesteld door de Waalse deelregering, wordt door de Raad van State vernietigd. Het verzoekschrift hiervoor werd door de economische nieuwszender BFM ingediend.

1975

Tijdens een rechtszaak eist de staat een borgsom van 250.000 gulden wanneer de Mebo II van Radio Noordzee Internationaal het Nederlandse grondgebied verlaat. Bovendien krijgen de eigenaren een boete van 5000 gulden voor het illegale bezit van zenders.

2001

– Het signaal van Q The Beat is via 97.2 MHz in de omgeving van Alkmaar te ontvangen. Het bedrijf Mediamatters, de maatschappij achter het middengolfstation zocht zelf een aantal FM-frequenties. Men wou aan de politiek het signaal geven dat het geduld over de beloofde licentie helemaal op is.

– Een rechter in Utrecht beslist dat het signaal op de kabel van Love Radio niet voor Country FM mag omgeruild worden.

2001

Radio Caroline zal vanaf 1 mei via de Astra-satelliet uitzenden. Voor de ontvangst zullen de luisteraars wel een Canal Plusdecoder in huis moeten halen.

2002

– Veronica plant een terugkeer als radiostation. Een exacte datum wordt niet vooropgesteld.

– De luistercijfers van het bureau Intomart over januari en februari 2002 onderstrepen de dominante positie van Sky Radio. Met 13% scoort men beter dan Radio 2 en Radio 3FM, die de top 3 vervolledigen.

– De VARA schorst 3FM-presentator Henk Westbroek. Zijn politieke uitspraken tijdens ‘Denk Aan Henk’ en de aankondiging om zich actief voor de politieke partij Leefbaar Nederland in te zetten, vielen niet in goede aarde.

1923

De Britse openbare omroep BBC zendt voor de eerste maal het weerbericht uit.

1964


De MV Fredericia, het zendschip van Radio Caroline, verlaat de privé-haven van Ronan O’ Rahilly en zet koers naar het Kanaal.

1970

Om verdere problemen met de verbindingen van de Britse kustwacht te vermijden, staakt Radio Northsea International de uitzendingen.

1978

Tom Browne neemt afscheid als presentator van de BBC Top 30. Hij wordt vanaf 2 april door Simon Bates opgevolgd.

2001

Er lekken meer details uit over de nakende Radio Mi Amigo revival. Vanaf 31 maart zal de voormalige zeezender gedurende 28 dagen via AM 1503 kHz vanaf de Mebo III, ofwel het lichtschip LV-18, de nostalgie in ere houden. Bart Serlie (foto bovenaan), medewerker bij Zoetermeer FM en Excellent FM zal als enige Nederlander vanaf 1 april The Floating Dutchmanshow verzorgen.

2006


De nieuwe studio’s van Classic FM, gevestigd in de kantoren van GCap Media aan de Leicester Square in Londen, worden door presentator Mark Griffits geopend.

2007

Mark Radcliffe en Stuart Maconie presenteren vanaf 16 april een gezamenlijke avondshow tussen 20:00 en 22:00 uur. Door deze verschuiving verdwijnt één van de langst lopende shows, ‘The Best Of Jazz’. Dit na veertig jaar. Presentator Humphrey Lyttelton blijft echter bij Radio 2 en zal om de drie maanden een programma verzorgen.

2002: Duitsland

De lokale radio Die Welle uit de regio Karlsruhe verneemt van de Baden-Wuerttembergischen Landesanstalt für Kommunikation (LfK) dat men, als gevolg van de slechte luistercijfers, de licentie kwijt is. De vrijgekomen plaats wordt wellicht door een RTL-zender ingenomen.

2004: Denemarken

Volgens de meest recente luistercijfers van het onderzoeksbureau Gallup over de maanden januari en februari rukte Sky Radio van 5,2% naar 5,9% op. Ruimschoots voldoende om concurrent Radio 100FM van Talpa Radio International op een gevoelige achterstand te plaatsen.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Amptec
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 21 september – 265 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 20 september – 264 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 19 september (263)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 18 september – 262 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 17 september – 261 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 602: DH Radio, TOPradio, DAB+ (video)

Gespierde (radio)taal, daar houden we wel van, al komt die dan uit Wallonië. Bij TOPradio Lees verder

2008: VivaCité tijdelijk met (oude) Radio 2-zender

De RTBF maakt voor haar uitzendingen, dit in tegenstelling tot de VRT, nog wel gebruik Lees verder

Het radiodagboek van 15 september – 259 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, commercieel, deejays, groot-brittannië, kabelradio, lokale radio, luistercijfers, middengolf, nederland, offshore, vrt
Blad 449: TROS FM, MNM en Extra Gold (audio)

Nederland: sterke toename (online) radioluisteren

Extra editie van de Q-Top 1000 in Nederland

Lokale en netwerkradio’s krijgen uitstel van betaling

VRT-radio moedigt bewegen aan (video)

Het is vandaag 25 maart… 1977 (audio)

Sluiten