Het radiodagboek van 26 april (116) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1977

Na een beperkt experiment in 1973 begint BRTN definitief met een tweede tv-net onder de naam BRTN TV2. Er wordt twee avonden per week uitgezonden. Vanaf 18 oktober zal dat verdubbeld worden. 


Lees verder onder de advertentie


2000

Kabelradio Magdalena en het netwerk van Radio Verena werken samen. Beide stations blijven onafhankelijk. Men zal echter op technisch, juridisch, promotioneel en publicitair vlak en telkens binnen het wettelijk voorziene kader, de krachten bundelen.

2001

– Marc Ysaye bepaalt vanaf 1 juni, samen met Vincent Godfroid het beleid van Radio 21.

– De ochtendjocks Brice Depasse en Marvin Leclerc stoppen bij Radio Contact 2. Beiden waren nauw betrokken bij de fusie tussen Joker FM en Radio Contact in juni 1998.

2003 

Radio Contact trekt naar de Raad van State om de recente overname van 4FM door de investeringsmaatschappij Déficom aan te vechten. De nieuwe eigenaar van het landelijke commerciële radiostation is immers ook aandeelhouder van NRJ.

2005

Friedl’ Lesage (foto bovenaan), die sinds december 2004 door een hersenschudding moest afhaken bij Radio 1 , plant een comeback. De VRT-presentatrice hoopt begin mei het werk te kunnen hervatten.

2007

Al Manar zorgt voor nieuwe onrust in het Brusselse etherlandschap. Ze storen de uitzendingen van Gold FM op 95.8 MHz. Het gekibbel zal tot begin mei duren.

1985

De Amsterdamse piraat Decibel richt een omroepvereniging op om legaal te worden. De ledenwerving loopt in sneltreinvaart.

1998

De politieke partij VVD wil het aantal radiostations van de publieke omroep van vijf naar drie terug brengen. Kandidaat kamerlid Nicolaï stelt daarbij de programmering van Radio 3 en Radio 2 in vraag. Hij omschrijft het aanbod als onnodige concurrentie voor de commerciële stations.

1999

Naast New Dance Radio in Amsterdam wordt het kleinere JFK voor 8,3 miljoen gulden te koop aangeboden. De nieuwe eigenaar krijgt echter enkel de vergunning in handen. De apparatuur en de zender moeten apart betaald worden.2001

Sky Radio blijft volgens het laatste luisteronderzoek van het Bureau Intomart het populairste station met 13,3% marktaandeel. 3FM scoort als nummer twee 10,7% terwijl Radio 2 9,8% haalt.

2004

De kloof tussen de huidige marktleider Sky Radio (11,4%) en Radio 2 wordt kleiner. De ontspanningszender van de publieke omroepen daalt naar 11,1% en wordt bovendien door Radio 538 (11%) op de hielen gezeten. De nieuwe luistercijfers laten ook een forse winst zien voor 3FM dat met 0,5% steeg, van 7,1% naar 7,6%.

2007

Claudia de Breij neemt afscheid van 3FM. Ze wil zich op haar theateractiviteiten en op haar nieuwe televisieshow richten.

1966

Radio Caroline South is opnieuw in de lucht vanaf de MV Mi Amigo. De zender op de Cheeta II wordt als relais gebruikt.

1987

De krant Sunday Today schrijft dat de MV Communicator van Laser Hot Hits geen water en geen olie meer aan boord heeft. De organisatie zou zo goed als failliet zijn. Wanneer de geldschieters het schip in de haven willen binnenvaren, slaan de medewerkers aan het muiten. Ze sluiten zich in de kajuiten op.

1988

De MV Ross Revenge krijgt een nieuwe telescopische zendmast omdat de Canadese fibermast van het type ‘Falcon’ niet voor uitzendingen van op zee geschikt is. Bij de minste windstoot moet de antenne steeds opnieuw worden afgesteld zodat Radio Caroline regelmatig uit de ether moet.

1999: Frankrijk

Toenemende geruchten hebben het over verregaande gesprekken over de volledige verkoop van het Parijse rockstation Oui FM aan de mediagroep rond Virgin Radio.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2003: Hoogtechnologisch luisteronderzoek (video) VRT stapt in nieuwe manier om aantallen t... Nadat er in het najaar van 2002 al een aantal testen werden uitgevoerd, zijn de VRT / VAR sinds kort bezig met de officiële opstartfase van een nieuwe manier van luisteronderzoek. ...
2014: Quota voor Nederlandstalige muziek Maar net met de hakken over de sloot VRT zegt aan de verplichte hoeveelheid Nederlandstalige muziek op Radio 1 en Radio 2 te voldoen. Dat blijkt uit navraag van de redactie van RadioVisie over het aanbod in muziekprog...
2012: Worden VTM en VRT straks buren? 'Voorbarig' zegt gedelegeerd bestuurder Sandra De Pr... De VRT overweegt om naar Mechelen te verhuizen. Dat onthulde burgemeester Bart Somers (Open VLD) dinsdagavond. De Dijlestad zou een van de opties zijn, naast een verlengd verblijf ...
2001: RVi start de ‘Grote Vernieuwing’ (audio) Wereldomroep zet puntje op de '... Bij Radio Vlaanderen internationaal (RVI) gaat nog dit jaar operatie 'Grote Vernieuwing' van start. Het begint al bij de naam. In het vervolg heet 'de Wereldomroep' gewoon RVi. Waa...
Het radiodagboek van 17 januari – 017 (audio) Audio: BBMS in september 1966 De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2001: Het gaat prima, beter en best met 4FM "Maar we blijven azen op een FM-frequentie" Op 2 september vorig jaar begon het nieuwe commerciële radiostation 4FM met uitzenden via kabel, satelliet en internet. Met een ploeg van twintig voltijdse programmamakers en journ...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2012: Q-luisteraar krijgt factuur voor ‘sluikreclame’
Het radiodagboek van 25 april (115)
2005: RadioVisie sprak met Geert Bourgeois (audio)
Het radiodagboek van 24 april (114)
2012: Marathonradio van Peter Van de Veire (video)
Het radiodagboek van 23 april (113)
Sluiten