fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het radiodagboek van 25 mei (146)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

2001

Radio Zeven wordt voor twee dagen, naar aanleiding van de twintigste verjaardag van Vlaanderen’s populairste vrije radio ooit, opnieuw Radio Maeva.

2002

Hoewel Qmusic en 4FM al enkele maanden via de hun toegekende FM-licenties uitzenden, hangt het zwaard van Damocles nog steeds boven hun hoofd. Bij de Raad van State loopt immers een procedure van de Finse groep Finnpage, een dochteronderneming van het Amerikaanse Metromedia, tegen het VCM. Het arrest wordt een van de volgende dagen verwacht en kan een mogelijke schorsing van de procedure voor het toekennen van de twee licenties inhouden.

2004

– Enkele dagen voor het in werking treden van het nieuwe frequentieplan nemen zowel Qmusic als 4FM de nieuwe toegewezen plaatsen op de FM-band in. In het Noord-Antwerpse dorpje Wuustwezel zendt 4FM op 103.7 MHz met een vermogen van 1 kW uit. Qmusic neemt de frequentie 100.0 MHz, eveneens met een capaciteit van 1 kW, in gebruik.

– Be One kondigt de start op donderdag 27 mei 2004 aan.

– Het Waalse netwerk Must FM verliest de afdelingen in Luik en Gembloux. De vrijgekomen frequenties worden door Sensation FM en Vitamine FM ingenomen. Er is uitsluitend nonstop muziek te horen.

1971

Tijdens de ondervraging van de verdachten in verband met de bomaanslag op het zendschip Mebo II van Radio Noordzee Internationaal gaat Veronica-directeur Bull Verwey tot volledige bekentenissen over. Zo zou hij 2000 gulden aan één van de duikers overhandigd hebben om een buitenboordmotor aan te schaffen voor de rubberboot waarmee men naar de Mebo II voer. Verder benadrukte hij dat zijn broer Jaap, mededirecteur van Veronica, niet op de hoogte van de plannen was. Rechter-commissaris in Den Haag, Meester Veldstra onthult ook dat de verdachten niet de intentie hadden om het leven van de bemanning in gevaar te brengen. De duikers ontvingen via Nobert Jurgens 11.000 gulden en later nog eens 2000 gulden om Radio Noordzee Internationaal uit de lucht te halen. Na het noteren van hun verklaringen worden de vijf terug opgesloten.

1985

De Amsterdamse piraat Radio Decibel start opnieuw met de gebruikelijke weekendprogrammering op 96.2 MHz.

2005 

Met de overname van Noordzee FM door de Vlaamse uitgeverij Persgroep komen de eerste geruchten over mogelijke transfers op gang. Zo meldt de toonaangevende krant De Telegraaf het vertrek van Gordon naar Radio 538. De mediaonderneming en eigenaar van het station Talpa Radio International doet het bericht of als ‘pure onzin’.

1964

– Radio Atlanta zendt de allereerste Britse reclamespot vanaf een zendschip uit, een ‘mededeling’ van verffabrikant Luxol.

– ‘Screaming’ Lord Such vaart met het visserbootje Cornucopia uit om op zee een radiostation te beginnen.

1967

Rechter O’Connor bepaalt dat Radio 390 (foto boven, bron: offshoreradio.co.uk) illegaal is. De studio’s die zich op het voormalige Navyfort Red Sands bevinden, staan binnen Brits territorium. De advocaten gaan in beroep maar op 28 juli 1967 zal rechter Sellers de aanvraag afwijzen.

2005

Volgens de luistercijfers van het Amerikaanse onderzoeksbureau Arbitron is Kiis FM het meest beluisterde radiostation in Los Angeles. Met 4,9% neemt de Top 40-radio de macht over van Power 106 of KWPR.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 739: Mark De Brouwer, Chérie & Wolfert (video)

Mark De Brouwer (ex-Radio 10 Gold) overleden. Zes jaar Chérie in Wallonië, tijd voor een Lees verder

Wallonië: eerste drie lokale muxen in de startblokken

In Wallonië lijken nu toch, ruim anderhalf jaar na de erkenningen, de eerste lokale muxen Lees verder

Blad 735: Fun radio, Enkaavee, TRL

En de winnaar krijgt een vakantiejob op de radio. Ninoofse carnavalsradio houdt de 'grote miniatuurstoet'. Lees verder

Blad 733: StuBru, No Radio & Klubradio

Waarom je de kapper nog moet uitstellen tot na 5 april. Nieuwe lokale radio laat Lees verder

Blad 732: NRJ Play, Waze, Texas-jingles (video)

Waalse NRJ Hits TV verdwijnt, NRJ Play verschijnt. In de file kun je nu luisteren Lees verder

Blad 730: DAB+, Gaveromroep, Golden Earring (video)

Het gaat behoorlijk hard voor DAB+ bij onze Waalse broeders. De grootste Deerlijkse hits aller Lees verder

Helft van ‘tweeling-mast’ tegen de vlakte (video)

Waver: 245 meter hoge pyloon van de RTBF opgeblazen De Belgische radiogeschiedenis is alweer een Lees verder

Et en attendant dans le sud du pays

Volgende week, vanaf maandag 8 februari, is het één en al Belgische trots op de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Dit was RadioVisie’s week 21 in 2020

Klara eert muzikale koningin (video)

Retro: De bewogen start van Laser 558 (audio)

Sluiten