Het radiodagboek van 25 maart (084) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1983

Radio Maeva drijft het zendvermogen naar 3 kW op voor Vlaanderen en naar 1,5 kW richting Brussel.

2001 

De Vlaamse en de Waalse Gemeenschap zitten opnieuw rond de tafel om de herschikking van de FM-band te bespreken. Langs Franstalige kant wil men de technische opmerkingen over het vrijmaken van 64 frequenties van twee landelijke stations tegen 30 maart aan de Vlaamse deelregering overmaken. Vlaams minister-president Patrick De Wael hoopt voor 30 april gesprekken met de buurlanden over de frequentiecoördinatie te starten.


Lees verder onder de advertentie


2003

De Vlaamse Geschillenraad eist van Erwin Deckers en Sven Ornelis (foto bovenaan) dat ze zich publiekelijk voor het ‘bosapen incident’ verontschuldigen. Het duo had de tennissende zussen Venus en Serena Williams met ‘bosapen’ vergeleken. Dit werd als rassenhaat beschouwd.


RadioVisie

2004

– Afgelopen nacht was er een poging tot inbraak in het Brasschaatse Radiohuis aan de Oude Baan. In dit gebouw bevinden zich de kantoren en de studio’s van de radiostations Park en BRO. Het in werking treden van het alarm en het dubbeldikke veiligheidsglas schrokken de dieven af zodat ze niets konden meenemen.

– Minister van Media Marino Keulen verwacht dat de erkende lokale radio’s op 17 mei hun nieuwe frequenties kunnen innemen. Deze verklaring is echter voorbarig want een vijftal erkende stations heeft nog geen aanvraag voor een vergunning ingediend.

– Het Waalse Ministerie van Media en minister Oliver Chastel proberen de gemoederen over het frequentieplan te bedaren. De politicus ontkent het gelobby van diverse netwerken. Twaalf groepen, tweehonderd lokale en verenigingsradio’s komen in aanmerking voor een vergunning.

– Het CSA, de Waalse tegenhanger van het Vlaamse Commissariaat voor de Media, geeft geen sanctie aan het lokale Radio Flash dat zonder toelating op 94.2 MHz vanuit Mons, de programma’s van NRJ verspreidt. Op de hen toegewezen frequentie 106.3 MHz ondervond men zware storingen.– De groepen Rossel en RTL bevestigen de plannen om in Brussel een stadsradio te beginnen. Deze moet de leegte vullen die na het verdwijnen van Bruxelles Capitale ontstond. De voorlopige werknaam van het project wordt X 2.

2006

De krant Le Soir meldt de mogelijke verkoop van VTM aan RTL. Er zijn – naar verluidt – gesprekken aan de gang tussen Roularta, de Persgroep, de aandeelhouders van VTM en de audiovisuele groep Bertelsmann, plus RTL zelf.

2007

TOPradio Westhoek trekt in Zonnebeke een nieuwe hoge zendmast op. De vorige was tijdens de winterstorm van 19 januari gesneuveld.

1975

Een Nederlandse rechtbank oordeelt dat de Mebo II en de Mebo I, die ondertussen opnieuw de MV Angela heet, onder de Panamese wetgeving vallen. Het zal echter tot januari 1976 duren eer de schepen definitief worden vrijgegeven.

1998 

Tijdens de jaarlijkse zeezenderdag in Haarlem, georganiseerd door de Stichting Media Communicatie en het radioblad Freewave, lekt uit dat Radio Caroline legaal in Nederland zal starten. Het station ontving een achtjarige licentie voor middengolf-uitzendingen in West-Nederland.

2004

– In het weekblad Party onthult ex-TROS-medewerker Martijn Krabbé dat hij binnenkort bij Yorin FM zal te horen zijn. In de jaren ’80 presenteerde hij bij Radio 3 onder meer de Mega Top 50 en Dancetracks, het programma dat de Soul Show opvolgde.

– De initiatiefnemers van Radio London melden dat ze voor 1 juni op 1008 kHz starten. Op die manier vermijden ze dat de niet gebruikte AM-frequentie terug in handen van de overheid komt.

– Om 17:00 uur worden vanuit het Amsterdamse café Bitterzoet de officiële uitzendingen van Arrow FM gestart. Na de openingsspeech van directeur Ad Ossendrijver treedt de Hans Dulferband op. Het station zal jazz, soul en blues programmeren.

2005

Jan Douwe Kroeske verlaat het populaire sportprogramma van Radio 1, Langs De Lijn. Zijn vertrek is een gevolg van onenigheid tussen hem, Ferry de Groot en de redactiechefs.

2006

Talpa Radio start op 25 april een digitaal platform. Acht themastations gaande van de Nonstop 40 tot Love songs en 24/7 Dance worden geïntroduceerd.

1966: Verenigd Koninkrijk 

De Cheeta II van waarop Radio Caroline South tijdelijk uitzendt, maakt water en wordt met de hulp van de tender Offshore 1 naar de haven van Lowestoft voor herstellingswerken gebracht. De reis verloopt niet zonder problemen, als ook motor van de Offshore I het laat afweten moet een tweede sleepboot, de Hector Read, hulp bieden.

1985: Verenigd Koninkrijk 

Radio Caroline moet door interferentie-problemen tijdens de nachtelijke uren van 585 kHz (513 mter) naar 576 kHz (519 meter) verhuizen. 

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

1962: Uylenspiegel strandt op Cadzand (video) Zendschip wordt direct een toeristische attr... Radio Antwerpen was op 12 oktober 1962 in de Appelzak, twaalf mijl voor de kust van Oostende voor anker gegaan en begon onmiddellijk met de programmering. Er werd uitgezonden op de...
Het radiodagboek van 16 december – 349 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2002: Antigoon houdt eigen luisteronderzoek (audio) Bedoeld om het muziekformat continu te... Omdat de populairste zender van 't Stad Radio Antigoon, de meest recente luistercijfers beter wil kaderen, is besloten om onder de luisteraars een eigen onderzoek te houden. H...
Het radiodagboek van 15 december – 348 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
1998: S&SI – what’s in a name? (audio) Gust De Coster begint ’Radio Donna... Na Radio Magdalena heeft nu ook een tweede Vlaamse kabelradio haar vergunning te pakken. Met Kerstmis vlakbij zijn ze bijzonder gul geworden bij het Vlaams Commissariaat voor de Me...
Het radiodagboek van 14 december – 347 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2008: Imde baalt van VRT-zendmasten
Het radiodagboek van 24 maart (083)
2004: De Radio Poll-uitslagen van Humo (video)
Het radiodagboek van 23 maart (082)
2001: RVi ‘pingelt’ niet meer (video)
Het radiodagboek van 22 maart (081)
Sluiten