RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 24 oktober

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ok dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1989:

– Twee bestuursleden en -vooral- tegenstanders van de samenwerking tussen Radio Kompas en Xtra FM, stelen de zender, de apparatuur en het studiomateriaal.

– Het Brusselse Radio Air Libre slaagt er in om aanvankelijk onopgemerkt het debat in de senaat over de abortuskwestie vanuit het fractielokaal van de Waalse partij Ecolo te brengen. Twee medewerkers, die zich als bezoekers van het kamerlid Xavier Winkel uitgaven, telefoneerden naar de radiostudio en hielden de hoorn voor de luidspreker. Het duo werd ontslagen.

1994: De RTBF telt vijf radiostations aan de Reyerslaan. Het zijn: La Première, Fréquence Wallonie, Musique 3, Radio 21 en Bruxelles Capitale.

2002: Tussen de drie deelregeringen komt er eindelijk overeenstemming over de coördinatie van 845 radiofrequenties. Men verwacht dat het nieuwe frequentieplan op 1/9/2003 van kracht wordt. De erkende regionale stations en de lokale radio’s ontvangen dan een vergunning.

2003: De Vlaamse Regering heeft 124 radiostations een definitieve frequentie toegekend. Het zijn enige kandidaten voor een bepaalde frequentie. Zij kregen groen licht na een grondige evaluatie van hun dossier.

2006:

– De Moslimexecutieve van België wil via diverse media het imago van de bevolkingsgroep verbeteren. Men vraagt daarom zendtijd aan bij de vrije radio’s en bij de openbare omroepen VRT en RTBF.

– De onderhandelingen tussen de commerciële radiosector en de RTBF over een volledig nieuw frequentieplan verlopen zeer constructief. Men verwacht tegen 15/12/2006 de gesprekken af te ronden.

2009: RVi staakt de uitzendingen via de kortegolf. De kosten voor het huren van de zenders en de frequenties staan met de komst van de satelliet en van het internet niet meer in verhouding tot de steeds kleiner wordende groep gebruikers.

1972: John de Mol senior ontslaat de Engelse medewerkers van Radio Noordzee Internationaal. Zijn beslissing valt bij de Zwitserse eigenaren niet in goede aarde. Meister en Bolier eisen de onmiddellijke terugkeer van de ploeg. 

1977: Stan Haag presenteert elke werkdag bij Radio Mi Amigo tussen 12.00 uur en 12.15 uur ‘Cash Casino’. Ferry Eden start op band tussen 19.00 uur en 21.00 uur met ‘Hof van Eden’.

2001: TV-producent en presentator Harry de Winter zamelt geld voor een terugkeer van ‘The Voice Of Peace’ in. Het drijvend popstation, dat voor de de kust van Israël uitzond, stopte in 1993 na de ondertekening van een vredesakkoord tussen de nationale regering en de Palestijnse leider Yasser Arafat.

2003:

– Het ‘NRC Handelsblad’ meldt dat Rob Stenders en Ruud de Wild 3FM voor Yorin FM omruilen. De hitradio bij de ‘RTL groep’ zou ook, volgens geruchten, de jacht op de coördinator van 3FM Florent Luyckx hebben geopend.

– Adam Curry blijft langer bij Radio Veronica. Directeur Ton Lathouwers is immers tevreden over het geleverde rendement.

2006: Radio 10 Gold plant voor het tweede jaar op rij de ‘Top 4000’. Tussen 11 en 31/12/2006 wil men de smaak van de luisteraar in een gigantische lijst vertalen. Net zoals in 2005 presenteren diverse gasten een deel van de marathon.

2017: Radio 538 (12,2%), NPO Radio 2 (10,8%) en Sky Radio (9,2%) werden tussen augustus 2017 en september 2017 het best beluisterd, aldus het ‘Bureau Intomart’. Qmusic steeg van 7,9% naar 8,3%.

1924: Verenigde Staten

WGBS-WINS in New York krijgt van de Amerikaanse Federale commissie voor het etherverkeer een vergunning. In ‘Astoria’, gelegen in New York City, worden de studio’s klaar gemaakt voor het openingsprogramma.

2005: Verenigd Koninkrijk

De BBC verhuist een deel van de activiteiten naar Manchester. Het is de bedoeling dat vanaf 2010 BBC Sport, BBC Radio Five Live, Radio Five Live Sports Extra (DAB), Children’s TV (zoals CBBC en CBeebies), Children’s Learning en andere nieuwe media verhuizen.

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018


Spotlight

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 23 oktober

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 22 oktober

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 25 oktober

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

‘Ik heb het er echt helemaal mee gehad!’

Terug naar november en december 1979. 'Freewave', noem het de Nederlandse tegenhanger van het Vlaamse Lees verder

Het Radiodagboek van 28 november

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 27 november

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 26 november

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

1987: De mastbreuk op de Ross Revenge

Na het fiasco van Laser Hot Hits en de verplaatsing van hun zendschip de MV Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x