fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het radiodagboek van 24 november – 327 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1930

Radio Belgique start vanuit het gebouw van de Union Coloniale in de Stassartstraat in Brussel. Het Franstalige station is een initiatief van SBR, het eerste Belgische bedrijf dat zich op het maken van radio-ontvangers concentreert. (Foto bovenaan: De eerste zender van S.B.R. gebruikt voor de uitzendingen van Radio Bruxelles)

1934

De eerste Belgische radio-uitzendingen bestemd voor Congo starten.

2003

De beslissing van mediaminister Marino Keulen om de nieuwe zendvergunningen later bekend te maken, zorgt voor onrust bij Contact Vlaanderen. De groep stopt de geplande investeringen voor de opbouw van de programmering.

2005

Radio Contact Inter, de moslimzender die door de rechtbank en door de RTBF gedwongen werd om de uitzendingen op 92.1MHz te stoppen, stoort uit protest Pure FM op 88.8MHz. De strijd om de sterkste is hoorbaar tot voor de Rupeltunnel en tot voor Aalst.

1925

De KRO presenteert een eerste radioprogramma.

1978

Tijdens de uitzending van de Veronica Omroep Organisatie op Hilversum 3 verklaart Marc Jacobs dat Radio Mi Amigo op 1 december terug keert. Een verklaring die in fel contrast staat met die van eigenaar Sylvain Tack dat ‘hij geen toekomst meer ziet in de zeezender’.

1987

Radio Monique is voor het laatst vanop de MV Ross Revenge te horen.

2000

De Holland Mediagroep, die onder meer de televisiezenders RTL4 en RTL5 bezit, hoeft zich voorlopig niet naar de Nederlandse wet te schikken. Zo behoudt men de huidige sponsoring van bepaalde programma’s. Deze voorlopige schikking van de Raad van State geldt tot het gerechtshof een definitieve uitspraak doet.

2003

De voormalige zangeres van Luv’, Patty Brard gaat opnieuw Robert Jensen vervangen bij Noordzee FM tijdens zijn twee weken durende vakantie.

2005

Radio 538 en Business Nieuwsradio zijn dankzij steunzenders storingvrij te ontvangen in Amsterdam via 102.4 en 101.8 MHz.

2006

3FM, Annemieke Schollaardt en de medewerkers van Uruzgan FM trekken in december naar Afghanistan. Tussen 22 december en 1 januari 2007 wordt er telkens om 16:00 uur vanop de legerbasissen Kandahar en Tarin Kowt uitgezonden.

1966

Een Britse ambtenaar achterhaalt dat enkele forten, waar vandaan diverse offshore stations uitzenden, binnen het Britse grondgebied liggen. Tenminste als een vlag op een zandbank wordt geplaatst die bij laag water boven de zeespiegel uitsteekt. Bij latere metingen vanuit dit punt blijkt dat Radio 390, Radio Essex en Radio City binnen de Britse territoriale wateren vallen. De eigenaren ontvangen een dagvaarding en moeten zich voor de rechtbank verantwoorden voor het illegaal gebruik van zendapparatuur. Radio 390 komt in Canterbury als eerste aan de beurt.

2000

Radio Five Live stopt de programma’s via de analoge Astra-satelliet. Het station werd in het pakket van Sky Digital via Astra 1D/2A/2B 28.2°E opgenomen.

2003

‘Somethin’ Else’ vervangt ‘Unique Productions’ als productiemaatschappij van de Hit40UK. Neil Fox blijft de hitparade presenteren.

1998

NRJ past de programmering aan. Bruno Roblès, die met 2,7 miljoen luisteraars de populairste ochtendpresentator onder de muziekradio’s is, zit voor het vijfde opeenvolgende jaar tussen 06:00 en 09:00 uur. Bruno Guillon zorgt tot 12:00 uur voor de aanloop naar de middag. Manu, Romuald en Sebastien Cauet vullen de voornaamste blokken tot 21:00 uur.

2004

Arthur en zijn sidekicks zorgen bij het landelijke netwerk Europe 2 voor de langste uitzending ooit gemaakt, het programma duurt 34:30 uur.

2006

Het Commissariaat voor de Media van het district Brandenburg en Berlijn ziet af van een verzoek tot naamswijziging ingediend door Minister Jörg Schönhbohm van de gelijknamige deelstaat. Hij wilde een onmiddellijke verandering van Radiomultikulti. Hij dacht onder meer aan Schwarzt-Rod-Gold.

1926

KVI-AM start in Seattle, Washington op de middengolf.

2005

Warner Music investeert vijf miljoen dollar in een onderzoek naar het betalen van radiozendtijd voor artiesten op de Amerikaanse radio. Elliott Spitzer, advocaat van het New Yorkse openbaar ministerie omschrijft deze praktijken als een echte plaag en is erg blij met de financiële steun van de maatschappij.

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018

RadioVisie op deze dag in 2017


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De wonderbaarlijke vermenigvuldiging van een ‘jingle’ (audio)

De meer gerodeerde radiofan en dan vooral zij die al aardig wat jaartjes op hun Lees verder

Het is vandaag 8 januari… 1974 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Blad 695: VBRO, GRK en M fm

Een nieuw jaar betekent nieuwe goede voornemens en nieuwe plannen... Bij ons valt het allemaal Lees verder

Het radiodagboek van 31 december – 365 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 29 december – 362 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 28 december – 361 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

RadioVisie’s dit was 2020: de internationale blikvangers

Radio laat zich traditioneel maar weinig inperken door landsgrenzen, dat weten we. Ook RadioVisie kijkt Lees verder

Het radiodagboek van 26 december – 359 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Blad 662: TOPradio, MNM & Sam (video)

Radiocampagnes om de horeca te ondersteunen

Radio 2: Beiaarden openen stemming ‘1000 Klassiekers’

Sluiten