Het radiodagboek van 24 mei (144) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1981

Vlaanderen maakt om 12:00 uur kennis met Radio Maeva via 103.5 MHz. De uitzendingen komen vanuit een appartement aan de Sterrewachtlaan in Ukkel. Het station, een vervolg op Radio Mi Amigo, groeit snel tot een echt fenomeen uit. Het openingsprogramma wordt door Patrick Valain gepresenteerd met als eerste nummer ‘Dancing Queen’ van Abba uit 1976. 


Lees verder onder de advertentie


1985

De juridische diensten leggen om 10:30 uur Radio Annick in Antwerpen het zwijgen op. De inbeslagname komt er na een klacht van Studio Brussel wegens storingen op 102.8 MHz. Diezelfde avond, omstreeks 19:30 uur worden de uitzendingen op 103.0 MHz hervat.

2000 

De Vlaamse regering keurt het voorontwerp over de nieuwe landelijke commerciële radio-omroepen goed.

2004 

Producer Frederic Harbays wordt de nieuwe programmaverantwoordelijke van Bel RTL.

2005 

De nieuwe luistercijfers voor de periode januari-maart 2005 laten zien dat het marktaandeel van Qmusic opnieuw is gestegen (van 11,2% naar 12,2%) bij de 12+groep. Bij de doelgroep van 18 tot 44 jaar stijgt het cijfer van 18,7% naar 22,2%. Radio Donna en 4FM verliezen terrein.

2006 

De VRT ontslaat Ketnet-presentator Tom Gernaey. Tegen de 28-jarige man loopt een gerechtelijk onderzoek wegens het downloaden van kinderporno.

1971 

De Haagse officier van Justitie Margaret van ’t Veer onderzoekt de exacte omstandigheden van de stranding waardoor tijdens de nacht van 9 en 10 november 1970 een einde kwam aan Radio Capital, uitzendend vanaf de King David. Aanleiding tot het speurwerk zijn de opmerkingen van nachtclubeigenaar Kees Manders ‘dat men eindelijk maar eens de ware redenen van de problemen met de drijvende klassieke muziekzender moest vinden.’

1972 

Bij Radio Noordzee Internationaal, uitzendend vanaf de Mebo II wordt een oude korte golfzender tot een middengolfzender omgebouwd. Vervolgens starten er testuitzendingen op 773 kHz.

1976 

De kapitein van de MV Mi Amigo Jacob Taal en Koos van de Laar, die het zendschip voor het ingaan van de anti-zeezenderswet op 1 september 1974 van de Nederlandse naar de Britse kust hadden versleept, vernemen hun straf. Taal krijgt een boete van 1000 gulden en zes weken celstraf met uitstel. Van De Laar wordt veroordeeld tot acht weken celstraf en een boete van 2000 gulden.

1984 

Het vertrek van Erik de Zwart (foto bovenaan) naar de TROS zorgt voor programmaverschuivingen bij Radio Veronica op Hilversum 3. Zo presenteerde Jeroen van Inkel aanvankelijk met Bart van Leeuwen het vrijdagavondprogramma ‘Bart en Van Inkel’, dat het weekend inluidde. Maar wanneer de voormalige nieuwslezer van Radio Mi Amigo het vanwege ziekte laat afweten, wordt Adam Curry als vervanger opgetrommeld waardoor het legendarische duo ‘Curry en Van Inkel’ ontstaat.
1975

Radio Tees start als onafhankelijk lokaal radiostation voor het noord-oosten van Engeland. De bijzonderste regio’ zijn Teesside, County Durham en North Yorkshire.

1984

Om 06:00 uur opent Rick Harris Laser 558, in de lucht vanaf de MV Communicator. De eerste ploeg DJ’s bestaat uit Steve Masters, Jessie Brandon en David Lee Stone.

1994

Een eerste poging van eigenaar Richard Branson om een FM-frequentie voor Virgin Radio te bemachtigen, mislukt.


1954: Frankrijk

Vanuit de Rue Grenelle in Parijs wordt een eerste FM-uitzending gehouden.

2006: Verenigde Staten

CBS verkoopt 39 radiostations in tien kleinere markten. Het gaat om Austin (Texas), Buffalo (New York), Cincinnati (Ohio), Columbus (Ohio), Fresno (Californië), Greensboro (North Carolina), Kansas City (Missouri), Memphis (Tennessee), Rochester (New York) and San Antonio (Texas). Door deze herschikking wil men zich in de grotere gebieden versterken.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2008: Verkeersinfo op de radio: deel 1 (audio) Slecht voor hart en bloedvaten en je wordt ... Stel je voor: je bent rustig aan het genieten van een mooie song op de radio, maar plots schrik je wakker uit die gelukzalige droom want 'Er is vertraagd tot sterk vertraagd verkee...
Het radiodagboek van 15 november – 318 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2009: Gedaan met ‘misschien’ bij Qmusic (video) Luisteraars kunnen € 1000 verd... De komende twee weken mogen de Q-dj's het woord misschien niet meer gebruiken. Doen ze dat toch, dan verdient de luisteraar die dat het snelst opmerkt duizend euro. Het verbod geld...
Het radiodagboek van 14 november – 317 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2006: Altijd prijs: mailing steunen met radiospot MediaMarkt en Electrabel combineren prin... Een mailingcampagne ondersteunen met radio loont. Recent Nederlands onderzoek wijst uit dat een aankondigingscampagne op de radio de respons op mailings sterk vergroot. Zij zorgen ...
2008: Seniorennet: Radio 2 wint, Donna zakt weg Lokale radio in trek bij oude luisteraars Een ondervraging door SeniorenNet bij 2.270 vijftigplussers over hun favoriete radiozender werd in oktober uitgevoerd en vergeleken met een identieke rondvraag uit 2003. Hieruit...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2005: Persgroep neemt Noordzee 100.7 FM over
Het radiodagboek van 23 mei (143)
2005: Retro-interview met Wim Oosterlinck (audio)
2008: VRT blijft zijn doelpubliek bereiken
Het radiodagboek van 22 mei (142)
2011: Open VLD wil dat MNM wordt verkocht
Sluiten