Het radiodagboek van 24 maart (083) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1982

De vijf uur durende ontkoppelingen van Maeva-lokaal starten in Antwerpen. Via een straalverbinding worden de overige programma’s vanuit Asse doorgegeven.

2000

Tweemaal nieuws uit het Contact-kamp: niet alleen wordt het stoppen van Family Radio aangekondigd maar men meldt tevens de oprichting van een nieuwe landelijke commerciële radiozender.

2000

Het commerciële (kabel)station 4FM tekent een overeenkomst met de groep De Beukelaar NV. De investeerder neemt een participatie van 50%.

2007

– Sim Simons, die sinds 1968 de jazzprogramma’s voor Radio 1 en Radio 3 verzorgde, overlijdt. Einde 1999 moest hij de openbare omroep vanwege een ernstige ziekte vaarwel zeggen. Hij stond bekend als een uitstekende kenner van Duke Ellington. Met ‘Duke’s Place’ boekte hij de grootste successen.


Lees verder onder de advertentie


– Radio Tienen neemt een nieuwe zendmast, langs het industriepark, in gebruik.

1983

De illegale zender Radio Picasso, de ex-werkgever van Jeroen van Inkel en Adam Curry neemt tussen 08:00 en 19:15 uur afscheid van de luisteraars. Een reportage van het KRO-actualiteitenprogramma ‘Brandpunt’ over de methoden van de Radio Controledienst leidde tot een versneld einde. In het bewuste programma kregen de landpiraten forse kritiek omdat ze het luchtverkeer zouden storen.

1995

Radio Noordzee Nationaal haalt een reeks bekende sterren binnen. Ron Brandsteder, Hans van der Togt, Martin Gaus, Jan Rietman en Bassie van het duo Bassie & Adriaan moeten het station nog meer uitstraling bezorgen.

2005

Het kabinet werkt aan een wettelijke regeling voor digitale radio. Minister Brinkhorst krijgt op basis van een vergelijkende toets, zoals bij de verdeling van de etherfrequenties, de toelating om vergunningen aan geïnteresseerde bedrijven uit te reiken. Bij het beoordelen van de ingediende dossiers door de kandidaten zal men ook letten op het programma-aanbod dat nog niet in de ether is.

1925: Verenigde Staten

Salt Lake City beleeft de start van het middengolf-station KSL-AM.

1932: Verenigde Staten

WABC-AM zorgt voor een primeur door vanuit een rijdende trein uit te zenden. Zangeres en actrice Belle Baker presenteert ‘The Eveready Hour’ tussen de reizigers.

1965: Verenigd Koninkrijk 

Radio King start op 236 meter of AM 1267 kHz. Er wordt een ‘middle of the road’ muziekformat gevolgd.

1970: Nieuw Zeeland

Radio Hauraki en Radio International ontvangen van de Nieuw-Zeelandse overheid legale zendvergunningen.

1970: Verenigd Koninkrijk 

De Mebo II laat omstreeks 09:30 uur op 6,5 mijl voor de kust van Clacton-On-Sea, het anker vallen. De hervatting van de middengolf-uitzendingen op 1610 kHz of 186 meter zorgt voor storingen bij de Britse kustwacht in Walton-On-The-Naze.

2003: Frankrijk

De financiële moeilijkheden rond de exploitatiemaatschappij Magnitude Région leiden tot de sluiting van een aantal Skyrock-stations. De verantwoordelijken in Toulouse, Rennes, Nantes, Lyon, Grenoble en Saint-Nazaire moeten hun personeel ontslaan en de nationale uitzendingen overnemen.2003: Duitsland 

Megaradio, het hitradiostation dat in Duitsland op de doelgroep 15 en 25 jaar mikt en enkel via middengolf uitzendt, vraagt in München een gerechtelijk akkoord aan. Het faillissement wenkt.

2004: Frankrijk 

De kleuterzender Superloustic begint om 12:00 uur op 999 kHz uit te zenden voor Ile-De-France.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2003: Hoogtechnologisch luisteronderzoek (video) VRT stapt in nieuwe manier om aantallen t... Nadat er in het najaar van 2002 al een aantal testen werden uitgevoerd, zijn de VRT / VAR sinds kort bezig met de officiële opstartfase van een nieuwe manier van luisteronderzoek. ...
2014: Quota voor Nederlandstalige muziek Maar net met de hakken over de sloot VRT zegt aan de verplichte hoeveelheid Nederlandstalige muziek op Radio 1 en Radio 2 te voldoen. Dat blijkt uit navraag van de redactie van RadioVisie over het aanbod in muziekprog...
2012: Worden VTM en VRT straks buren? 'Voorbarig' zegt gedelegeerd bestuurder Sandra De Pr... De VRT overweegt om naar Mechelen te verhuizen. Dat onthulde burgemeester Bart Somers (Open VLD) dinsdagavond. De Dijlestad zou een van de opties zijn, naast een verlengd verblijf ...
2001: RVi start de ‘Grote Vernieuwing’ (audio) Wereldomroep zet puntje op de '... Bij Radio Vlaanderen internationaal (RVI) gaat nog dit jaar operatie 'Grote Vernieuwing' van start. Het begint al bij de naam. In het vervolg heet 'de Wereldomroep' gewoon RVi. Waa...
Het radiodagboek van 17 januari – 017 (audio) Audio: BBMS in september 1966 De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2001: Het gaat prima, beter en best met 4FM "Maar we blijven azen op een FM-frequentie" Op 2 september vorig jaar begon het nieuwe commerciële radiostation 4FM met uitzenden via kabel, satelliet en internet. Met een ploeg van twintig voltijdse programmamakers en journ...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2004: De Radio Poll-uitslagen van Humo (video)
Het radiodagboek van 23 maart (082)
2001: RVi ‘pingelt’ niet meer (video)
Het radiodagboek van 22 maart (081)
2003: 4FM wordt helemaal ’80’s
Het radiodagboek van 21 maart (080)
Sluiten