De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.
1982
De vijf uur durende ontkoppelingen van Maeva-lokaal starten in Antwerpen. Via een straalverbinding worden de overige programma’s vanuit Asse doorgegeven.
2000
-Tweemaal nieuws uit het Contact-kamp: niet alleen wordt het stoppen van Family Radio aangekondigd maar men meldt tevens de oprichting van een nieuwe landelijke commerciële radiozender.
-Het commerciële (kabel)station 4FM tekent een overeenkomst met de groep De Beukelaar NV. De investeerder neemt een participatie van 50%.
2007
– Sim Simons, die sinds 1968 de jazzprogramma’s voor Radio 1 en Radio 3 verzorgde, overlijdt. Einde 1999 moest hij de openbare omroep vanwege een ernstige ziekte vaarwel zeggen. Hij stond bekend als een uitstekende kenner van Duke Ellington. Met ‘Duke’s Place’ boekte hij de grootste successen.
– Radio Tienen neemt een nieuwe zendmast, langs het industriepark, in gebruik.
1983
De illegale zender Radio Picasso, de ex-werkgever van Jeroen van Inkel en Adam Curry neemt tussen 08:00 en 19:15 uur afscheid van de luisteraars. Een reportage van het KRO-actualiteitenprogramma ‘Brandpunt’ over de methoden van de Radio Controledienst leidde tot een versneld einde. In het bewuste programma kregen de landpiraten forse kritiek omdat ze het luchtverkeer zouden storen.
1995
Radio Noordzee Nationaal haalt een reeks bekende sterren binnen. Ron Brandsteder, Hans van der Togt, Martin Gaus, Jan Rietman en Bassie van het duo Bassie & Adriaan moeten het station nog meer uitstraling bezorgen.
2005
Het kabinet werkt aan een wettelijke regeling voor digitale radio. Minister Brinkhorst krijgt op basis van een vergelijkende toets, zoals bij de verdeling van de etherfrequenties, de toelating om vergunningen aan geïnteresseerde bedrijven uit te reiken. Bij het beoordelen van de ingediende dossiers door de kandidaten zal men ook letten op het programma-aanbod dat nog niet in de ether is.

1965
K.I.N.G. radio start op 236 meter of AM 1267 kHz, vanaf het oorlogsfort Red Sands (foto bovenaan – credits: Bob Le Roi). Er wordt een ‘middle of the road’ muziekformat gevolgd.
° K.I.N.G. radio: testuitzending – maart 1965
1970
De Mebo II laat omstreeks 09:30 uur op 6,5 mijl voor de kust van Clacton-On-Sea, het anker vallen. De hervatting van de middengolf-uitzendingen op 1610 kHz of 186 meter zorgt voor storingen bij de Britse kustwacht in Walton-On-The-Naze.

2003
De financiële moeilijkheden rond de exploitatiemaatschappij Magnitude Région leiden tot de sluiting van een aantal Skyrock-stations. De verantwoordelijken in Toulouse, Rennes, Nantes, Lyon, Grenoble en Saint-Nazaire moeten hun personeel ontslaan en de nationale uitzendingen overnemen.
2004
De kleuterzender Superloustic begint om 12:00 uur op 999 kHz uit te zenden voor Ile-De-France.

1925
Salt Lake City beleeft de start van het middengolf-station KSL-AM.
1932
WABC-AM zorgt voor een primeur door vanuit een rijdende trein uit te zenden. Zangeres en actrice Belle Baker presenteert ‘The Eveready Hour’ tussen de reizigers.

1970: Nieuw Zeeland
Radio Hauraki en Radio International ontvangen van de Nieuw-Zeelandse overheid legale zendvergunningen.
2003: Duitsland
Megaradio, het hitradiostation dat in Duitsland op de doelgroep 15 en 25 jaar mikt en enkel via middengolf uitzendt, vraagt in München een gerechtelijk akkoord aan. Het faillissement wenkt.
Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie
Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie
Radio…heeft DE radio van de radiopioniers nog wel toekomst ?
Eind jaren ’70, begin tachtiger jaren schoten “piratenradio’s”, later Niet Openbare radio’s als paddenstoelen uit de grond. Het gaf een boost aan ons eigen talent. Iedereen deed het met een soort “roeping” en na een korte strijd moesten ook nationale zenders zich aanpassen aan het veranderde landschap.
De invloed van de sociale media en alternatieve wijzen om “muziek” te luisteren via Podcast en interactieve actoren legden heel wat druk op lokale en andere vormen van niet-openbare radio. Ik heb de indruk dat de laatste frequentieronde zowat de doodsteek is voor radio die niet kan bogen op grootschaligheid. Het enige wat men daarmee bereikt is dat er quasi nergens nog plaats is voor opkomende talenten om zonder grote budgetten toch nog gehoor te krijgen bij een potentieel luisterpubliek.
Zelf heb ik mee aan de wieg gestaan van lokale en regionale radio. Via internet waren wij ook reeds snel te beluisteren. Een zware ziekte heeft mij een zware beslissing doen nemen waardoor ik mijn radiostation uit handen gaf en geen vat meer had om het te laten overleven via de FM Band. Ik had zeker nog een meerwaarde kunnen betekenen en degenen die het schip deels lieten zinken verlieten het ook als eerste. De radio bestaat nog via internet en eerlijkheid gebied mij te zeggen dat de mensen die er nu nog zitten met hart en ziel doen.
Ik heb méér dan 30 jaar heel graag muziek gemaakt via FM en mijn hart bloed als ik nu eens de FM band afschuim. Ik hoor vooral eenheidsworst en een groot gedeelte die de theorie die ze bij de erkenning hebben neergepend al lang vergeten zijn… Jammer maar helaas…
Yvan De Schrijver.