RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het Radiodagboek van 24 januari

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2021.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1974: Door het binnenstromende water op de ‘MV Mi Amigo’ moet Radio Mi Amigo tijdelijk uit de lucht.

1977: Hans van der Ven lost Hugo Meulenhoff af op de ‘MV Mi Amigo’.

1982: De politie blijft Radio Maeva achtervolgen en maakt weer een einde aan de uitzendingen. Er volgt een zoveelste betoging in Sint-Niklaas.

2002: De Franse gemeenschapsregering stelt tijdens een preselectie Jean-Paul Philippot van de ‘IRIS’-ziekenhuizen als nieuwe baas van de RTBF voor.

2005: Bij de RTBF breekt er een spontane staking onder het personeel uit. Men is niet tevreden met het werkreglement. Men vreest dat de openbare Franstalige omroep meer opdrachten zal uitbesteden. Op de televisie lopen er enkel een journaal en een film.

2006: De moedermaatschappij ‘VMMa’ van onder meer Qmusic plant de start van twee digitale radiostations. Deze moeten nog dit jaar starten. Men mikt op diverse doelgroepen.

2019: Michèle Cuvelier vervangt vanaf 4/2/2019 Linde Merckpoel op Studio Brussel. Zij gaat vloggen voor het nieuwe Studio Brussel.

1994:  Voor de eerste maal in de radiogeschiedenis worden er landelijke FM-etherfrequenties aan commerciële stations toegekend. Eerder waren zogeheten lokale FM-‘restfrequenties’ uitgegeven aan Radio 10 Gold, Sky Radio en RTL Radio, maar deze drie radiostations moeten deze nu weer inleveren. Radio Noordzee Nationaal, Classic FM, (opnieuw) Radio 10 Gold, AM Nieuws en Holland FM vallen nu in de prijzen. Sky Radio en Radio 538, die vooraf geïnformeerd waren over het feit dat ze niet in aanmerking kwamen, kondigen woedend acties aan.

1997: ‘SBS’, de overkoepelende maatschappij van SBS6, Net5, Veronica en VT4 dient bij Commissaris Karel Van Miert een klacht tegen RTL5 in. Het televisiestation zou de afspraken over het beloofde format ‘nieuws en actualiteiten’ niet nakomen.

2002:

– Robert Jensen en zijn ochtendploeg van Yorin FM halen de woede van de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst op hun hals. Sidekick Eddo beschreef de komende echtgenote van Prins Willem Alexander, Maxima als een ‘Argentijnse sloerie’ en een ‘Argentijnse hoer’. Een luisteraar uit de Friese stad Sneek, die via een telefoongesprek de overheid alarmeerde, noemde de uitspraken ‘buitensporig’. Het bedrijf ‘Dutchtone’, dat via ‘Jensen in de ochtend’ een bruiloftsactie sponsorde, beëindigt dadelijk de campagne.

– Adam Curry keert terug. Vanaf 8/3/2002 zal hij met Jeroen Kijk in de Vegte voor ‘BNN’ op vrijdagavond bij Radio 2 het weekend openen.

2003: De naar Noordzee FM verhuisde zanger en presentator Gordon wordt bij Radio 538 door Rick Van Velthuysen opgevolgd.

2004: Radio 10 Gold krijgt op AM 1395 kHz na 23.00 uur uitbreiding van de zendtijd.

2006: Sky Radio krijgt een steunzender in Amsterdam. Het vermogen bedraagt 40 W. Men kan zo de storingen in bepaalde delen van de stad oplossen.

1987: Laser Hot Hits is vanaf de ‘MV Communicator’ terug in de lucht op een laag vermogen.

2006: Christian O’Connell start als nieuwe ochtendpresentator bij Virgin Radio. Hij vervangt het duo Pete en Geoff.

2011: De groep ‘Bonneville International’ verkoopt 17 stations in Chicago, in Washington DC, in St. Louis en in Cincinnati aan ‘Hubbard Broadcasting’. De nieuwe eigenaar, die in Minneapolis 4 zenders bezit, betaalt 505 miljoen dollar.

2013: KOST 1035 (Los Angeles) noteerde tijdens de kerstperiode een nieuw luistercijferrecord. Het marktaandeel steeg dankzij enkel kerstmistracks met 3,1% naar 10,2%. 106.7 Lite FM (WLTW) in New York haalde 11,3%.

2018: De shockjock Don Imus (77) gaat vervroegd met pensioen omdat zijn werkgever Cumulus het contract voortijdig ontbindt. ‘The I-man’ is op 29/3/2018 voor het laatst met zijn ochtendshow te horen 77 WABC en 40 andere stations elders in het land.

2000: Duitsland

Jam FM, de enige r&b zender krijgt na een lang juridisch gevecht een eerste FM-frequentie in Saarbrücken, de hoofdstad van Saarland op 99,6 MHz. Pogingen om in Berlijn en om in Nedersacksen vergunningen in de wacht te slepen, draaien op niets uit. 

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx